Allah belanızı versin!

Allah belanızı versin!

Mısır mahkemesi, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi idam cezasına çarptırdı. Kararı kınaya Mazlum-Der Şube Başkanı Derviş Argun, "Müslümanlar sesini yükseltmeli. Karar protesto edilmeli" dedi

Mısır mahkemesi, demokratik bir seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi ve 121 İhvan yöneticisi hakkındaki kesin kararını açıkladı. Mısır Mahkemesi, Mursi'nin aldığı iki idam cezasından birini onayladı, diğerini de ömür boyu hapis cezasına çevirdi. Mısır mahkemesi, daha önce idam konusunda görüş için dosyasını müftülüğe gönderdiği, darbeyle görevinden uzaklaştırılan devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi bir kez idam, bir kez de hapis cezası verdi. Hakkında iki idam kararı bulunan Mursi için mahkeme, bir idam kararını ömür boyu hapis cezasına çevirirken diğer idam kararını onadı. İhvan liderlerinden Muhammed Bedii ve 15 kişi hakkında da mahkeme aynı cezayı verdi. Mısır yasalarına göre ömür boyu hapis cezası alan bir kişi 25 yıl hapis yatıyor. Mahkeme üç İhvan yöneticisi Muhammed Biltaci, Hayrat Şatır ve Ahmet Muhammed Abdulati'yi ise idam cezasına çarptırdı. Gıyabında yargılanan 13 kişi de idam cezasına çarptırıldı. 

UYDURUK BİR MAHKEME SÜRECİ

Kararı değerlendiren ve kararın hukuki hiçbir yönünün bulunmadığını belirten Mazlum-der Konya Şube Başkanı Derviş Argun, Mısır mahkemesinin verdiği kararı sert sözlerle kınadı. Uzun süredir Mısır'daki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini, dünyanın gözünün Mısır'da olduğunu belirten Argun, "Mursi ve İhvan hareketi seçimle işbaşına geldi ve 11 ay görevde kaldı. Görevde kaldıkları sürece dökülen kanların sorumlusu Mursi değildir. Buna rağmen darbe yapıldıktan sonra İhvan hareketinin tüm noktalarına saldırılar başladı. Şiddet eylemmerinin sorumlusu İhvan hareketi değil. Darbeciler, 5 bine yakın insanı katletti. Bunları görmezden geliyor. Uyduruk bir mahkeme süreci başlattılar. Dünya bu karara tepki gösterdi. Mursi ve yol arkadaşlarına idam cezası verildi. Bunlar siyasetçi. Meşru yoldan buralara geldiler. Bu kararın hukuki hiçbir dayanağı yoktur. Dayatmacı bir karar. Hukuki karşılığı olmadığı gibi siyasi bir kararı da yok. Dış güçler Sisi'ye dayatmalarda bulunuyor" diye konuştu.

DARBECİ HÜKÜMET YANLIZLAŞTIRILMALI

11 ay gibi kısa bir süre görevde kalan Mursi'nin önemli icraatlarda bulunduğunu belirten Argun, "Mursi göreve geldikten sonra Refah Sınır Kapısı'nı açtı. Ekonomik atılımlar yaptı. Batı bunlara tahammül edemedi. İsrail, kendi güvenliğinden endişe ettiği için karışıklığı destekledi. Yüzde 52 oy oranıyla seçilmişti. Buna saygı gösterilmedi. Batının bundan sonra 'demokrasi' kelimesini ağzına almasına hakkı yoktur" şeklinde konuştu. Kararın yüksek sesle protesto edilmesini isteyen Argun, sözlerini şöyle tamamladı: "Müslüman ülkeler, Mısır'ın bugünkü darbeci hükümetine tepki göstermeli. Müslüman devletlerin üzerine düşen görevler var. Miting ve prostestolar yapılmalı. Milli iradenin ihtilalle yok edildiğini, idamla sonuçlandığını herkes bilmeli. Mısır yönetimi yanlızlaştırılmalı. Türkiye ve Katar, yanlızlaştırmaya yönelik adımlar attı ama diğer Müslüman ülkeler bu konuda net bir tavır takınmadı. Körfez ülkeler darbeci yönetime destek veriyor. Bir an önce bu yanlıştan dönülmeli."

KERİM ATICI merhabahabe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.