‘Algı yapmayın esnaf   sadece hakkını aradı’

‘Algı yapmayın esnaf sadece hakkını aradı’

Sanayi dönüşüm projesinde hakkını aramak ve merakını gidermek isteyen esnafın ‘devlete karşı gelmiş’ gibi gösterilmesine tepki gösteren ESDER Konya Şube Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Işık, “Esnaflar sadece hakkını aradı. Algı oluşturmaya gerek yok” dedi

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Konya Şube Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Işık, cuma günü Eski Sanayi’de esnafın hakkını aramak ve dükkanlarının akıbetini sorgulamak için gerçekleştirdiği eylem ve konu ile ilgili Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Işık, “Eski Sanayi ve Karatay Sanayi kentsel dönüşüm projesinde Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğü ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nda (TOKİ) yapılmakta olan yeni sanayi sitesi çalışmaları maalesef zaman aşımıza uğratılmış ve esnaf zaman karşı hizmet zaafiyeti yaşatılmıştır” dedi.

8-2-1.jpeg

KONYA İÇİN TAKDİRE ŞAYAN BİR PROJE

Eski Sanayi’nin ve Karatay Sanayi sitesinin gelişen Konya’ya ayak uyduramaz hale geldiğine vurgu yapan ESDER Konya Şube Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Işık, bu sanayilerin gerek alt yapı gerekse imar planı olarak Konya’nın gelişmesine ayak uyduramaz ve hizmet veremez durumda olduğuna dikkat çekti, Yıllardır düşünülen ve kaldırılması her yıl dillendirilen projenin son 10 sene içerisinde kamuoyundan cevap bulduğunu, gerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın gerekse de Konya Büyükşehir Belediyesi’nce masaya yatırıldığını dile getiren Işık, “Esnafların da oluru alınarak yer tahsisi yapıldı. TOKİ idaresince yapılan fizibilite çalışmaları, tetkikler nihai olarak projelendirilerek hayata geçirilmiştir. Bu çalışma Konya için takdire şayan bir proje olması açısından önemli bir çalışma olmuştur” şeklinde konuştu.

MESLEK ODALARI ORTALIKTA GÖRÜNMÜYOR!

“2019’un Kasım-Aralık tarihinde mali kayıt içerisindeki esnaflar için ön müracaatlar alınmış ve metrekare birim fiyatı bin 725 TL seviyesinde kararlaştırılmıştır” diyen ESDER Konya Şube Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Işık, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şartlar dahilinde müracaatları yapan esnaf gerek Bakanlığımız, gerek TOKİ, gerekse Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca başlatılmıştır ve yüklenici firmalara ihale edilmiştir. Zaman içerisinde 4 ayrı firma ile yürütülen dönüşüm projesi Konya ve esnaf tarafından sevinçle karşılık bulmuştur. Hakkı yenilmemelidir ki; Konya Torna Kaynak ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Emin Baranok bu işin takibinde esnafın lehinde çalışmalar yürütmüştür. Fakat şu da acı bir gerçek ki; Eski ve Karatay Sanayi’de sadece bu meslek dalları bulunmuyor. Geniş meslek dalları ile oto boyacılar, oto elektrikçiler, baklalar, oto parçacılar, oto lastikçiler, oto yıkamacılar, oto galericiler, oto tamirciler, tornacılar, oto frenciler, oto döşemeciler ve daha nice sektöre bağlı meslek gruplarında esnaf ve sanatkarlar bulunmaktadır. Bu meslek dallarının birlikte ve ayrı ayrı olarak temsil eden ve her daim esnafın yanında olarak ahi kültürünü ön planda tıttuklarını açıklayan ve bu minvalde çalışmalarda asla geri durmadıklarını açıklayan meslek odaları bu projede her nedense hiç ortalıkta görünmüyor. Kendi içlerinde çalışmalarda katkı sağladıklarını ve gelişmelerin takipçi olduklarını beyan etseler de esnafın ve kamuoyunun nezdinde takdir toplayamamışlardır.”

SEÇİM ÖNCESİ YAPILAN AÇIKLAMALAR KARŞILIK BULMADI

2023 senesi itibarıyla yaşanan ve on binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği deprem hadisesi sonrası her sektör ile depremin etkilediği bölgelerde çalışmalara öncelik verildiğini ve Konya sanayi esnafının da bu durumu tepki vermeksizin kabul ettiğini belirten Işık, şunları kaydetti: “Ülkemizin yaralarının sarılması, çalışmalarının nihayete ermesi noktasında yeniden dönüşüm Eski ve Karatay Sanayi kentsel dönüşüm projesine devam edilmiştir. 2023 senesi içerisinde ülke ekonomik şartlarından kaynaklanan maliyet farklılığından dolayı, yeniden maliyet fiyatı çıkartılmış ve metrekare bedeli 4 bin 750 TL olmuştur. Bu karar, esnaf ve sanatkara bildirilerek zaman içerisinde yeniden müracaatlandırma gerçekleştirilmiştir. Farklı ödeme planlarının esnaf ve sanatkara sunulmuş ve bu doğrultuda esnafın ve sanatkarın ödeme tercihi ile yeniden müracaat başlatılmıştır. Zaman sonunda bu müracaatlandırma sonuçlandırıldı. Yüklenici firmaların bir tanesinin ekonomik olarak işin iadesi gerçekleşmiş ve yeniden düzenlenerek yeni bir yüklenici firmaya verilmiştir. Bu da proje tesliminin gecikmesine neden olmuştur. Her altı ayda bu proje belirli makamlarca dillendirildi ve teslim süresinin yapılacağı öngörülen tarihler kamuoyu ile paylaşıldı. Özellikle seçim öncesi yapılan açıklamalar maalesef karşılık bulamadı. 2024 sene sonrası teslim edilmesi temennisi ise son beklenti seansı oldu.”

BU PROJE ARTIK SONUÇLANDIRILMALI

Esnafın ve sanatkarın beklentilerini karşılamayan Eski Sanayi’de iş yerleri için tadilat ve tamirat yapılamadığını öne süren ESDER Konya Şube Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Işık, esnafın bu durumdan dolayı kendini yenileyemediğini, makine ve istihdam konusunda yatırım yapamadığını özellikle aktardı. Bu durumun hem esnaf hem de devler adına katma değer kaybı yaşattığını söyleyen Işık, konuşmasını şöyle noktaladı: “Eski Sanayi alt yapısı ile sıkıntılar çıkarıyor. Her sağanak yağışta rögarlar tıkanıyor, sokaklar Venedik misali diz boyunca su ile taşıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, taşınma projesinden dolayı Eski Sanayi’ye alt yapıda hizmeti durdurmuş durumda. Dolayısıyla her yağmurda esnafın mağdur olmasına bir nebze de olsa sebep veriliyor. Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak’ın ismi bile akıllara gelmiyor. Bu süreçte esnafın derdi ile dertlenmemesi, sıkıntılarına hemhal olmaya çalışmamış olması da ayrı bir üzüntü sebebi.

Son olarak esnafın kendi arasında durum değerlendirme toplantısına katılan Konya Torna Kaynak ve Tamirciler Odası Başkanı esnafın istek( fiyat ve teslim süresi olmak üzere) ve şikayetlerine karşı ‘siz bunun bedelini ödeyeceksiniz-esnaf bunun bedelini ödeyecek. Siz burada (Eski sanayi ve Karatay sanayi esnafı olarak) devlete hakaret ediyorsunuz’ diyerek, çirkin bir iftira anlayışıyla esnafa hakaret etti. Sanki esnaf devletine karşı bir duruş sergilemiş gibi bir algı oluşturması Başkan Baranok’un ne denli karmaşık görüşler içerisinde olduğunun kanıtıdır. Esnaflar, sadece hakkını aradı. Esnaf ve sanatkarın yapılmakta olan ve kendilerinin içerisinde olduğu dönüşüm projesinde durum ve değerlendirme yapması ne zaman devlete karşı bir hakaret oldu? En kısa sürede TOKİ yetkililerinin, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın, KONESOB başkanlığının ve mesleki oda başkanlıklarının esnaf ve sanatkara tatmin edici açıklama yapması gerekir. Bu projenin artık sonuçlandırılması noktasında çalışmalar yapması elzemdir. ESDER olarak konunun takipçisi olacağız. Esnafımızın yanındayız.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum