ALES’e süre yetmiyor

ALES’e süre yetmiyor

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ilkbahar dönemi gerçekleşti. Konya’dan 5 bin kişiye yakın kişinin girdiği sınav, adaylar tarafından zor olarak belirtildi.

Adayların geneli veirlen süreyi yeterli kullanamadıklarını ifade etti. ALES'te sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2) yer aldı. 09:30’da başlayan sınav 12:00’da sona erdi.

Yükseköğretim kurumlarındaki öğretmenlik sertifika programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde de ALES sonuçları kullanılacağından programlara başvurmak isteyenlerin de sınava girmeleri gerekiyor. Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumdakiler, lisans programını bitirenlerle denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilecek. ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak. Adaylar, sınava giriş belgelerini T.C. kimlik numaraları ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinecek.

SÖZEL SORULAR ÇOK UZUN

Sınava giren Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü mezunu Serdar Acar, tüm soruları cevaplamak için verilen sürenin yeterli olmadığını söyledi. Mantık sorularının da zor olduğunu ileri süren Acar, “Mantık sorularını çözebilmek için verilen süre yeterli olmuyor. Çünkü sorunun içinde soru olduğu için zaman kaybına neden oluyor. Sözel-1 ve Sözel-2’de 14 mantık sorusu için en az 30 dakika gerekiyor ama sınavın süresi bu sorularımızı çözmeye yeterli olmuyor. Sözel sorularının geneli de yoruma dayalı olduğu için uzun paragrafları okuyup anlayayıyım derken süre akıp gidiyor” dedi.

ALES puanları yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılıyor.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.