Aldığınız ürün şartnameye uygun mu?

Aldığınız ürün şartnameye uygun mu?

Elektrikli ekipman, ayakkabı, otomotiv, tekstil, asansör gibi yaklaşık 36 bin ürün grubunu denetleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bunlardan 4 bin 72'sinin teknik şartları taşımadığını ortaya

Bu kapsamda, firmalara 1 milyon 793 bin liralık idarî para cezası kesilirken, ürünlerden 48'i için güvensiz oldukları gerekçesiyle toplama kararı çıkarıldı. Toplatılan ürünlerden 39'u, beyaz eşya, klima ve bilgisayarların olduğu elektrikli ekipmanlar kaleminde yer alıyor. Sonuçları değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, denetim faaliyetlerinin haksız rekabetin önlenmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre teste giren ürün sayısında önceki yıla oranla yüzde 35 artış meydana geldi. En çok denetlenen ürün grupları yüzde 30,1 ile elektrikli ekipmanlar, yüzde 23,8 ile tekstil, yüzde 13,6 oranı ile ayakkabı oldu. En fazla sorun asansörlerde görüldü. Denetlenen asansörlerin 956'sı belirlenen kriterlere uygun çıkarken 666'sı teknik şartlara aykırı bulundu. Teknik düzenlemeye aykırılık işaret etmesi, etiket, belge/doküman eksikliklerini kapsıyor. Otomotivde 523 ürün, belirlenen kriterlere uygun olurken 311'i aykırı bulundu. Bu kalemdeki ürünlerin 21 adedinde ise güvensizlik tespit edildi. Güvensizlik, ürünün test muayenesi ile tehlikeli olduğunun tespit edilmesi olarak değerlendiriliyor.

Sonuçları değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin hem firmalar arasındaki haksız rekabetin önlenmesi hem de yerli ürünlerin ithal ürünlere karşı korunması açısından önemli olduğunu söyledi. Ergün, "Denetim faaliyetlerinin bizim açımızdan en önemli sonuçlarından birisi de, bu faaliyetlerin doğrudan tüketicilerimizin can ve mal güvenliği ile ilgili olmasıdır." dedi. Bakan Ergün, denetim faaliyetlerinin Türk mallarının imajının yükseltilmesi ve uluslararası piyasalarda rekabet gücünün artırılması açısından önemli bir araç olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu: "Yaptığımız bu denetimlerle amaçladığımız bir diğer konu da ucuz ve düşük kaliteli mal ithalatına karşı, yerli üreticilerimizin ve ülke ekonomisinin korunmasıdır. Her geçen yıl tespit edilen uygunsuz ürün sayısındaki artışlar, yaptığımız denetim faaliyetlerindeki etkinliğin yükseldiğini göstermektedir. Halkımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden ürünlere asla geçit vermeyeceğiz." Bir ürünün güvenli olmadığının tespit edilmesi halinde; bu ürünün piyasaya arzının yasaklanmasına, piyasaya arz edilmiş olan ürünlerin piyasadan toplanmasına, güvenli hale getirilmesinin imkânsız olduğu durumlarda taşıdıkları risklere göre kısmen ya da tamamen bertaraf edilmesine karar veriliyor.

ÇOKLU Prizlerde yangın riski

2011 yılında 48 adet ürün hakkında toplatma kararı alındı. Hakkında toplatma kararı alınan ürünler; işlevini yerine getiremeyen, hatalı işaretlenmiş farklı marka ve modellerde gaz dedektörleri, tehlikeli bölümlerine el ile ulaşılabilir tavan armatürü, uç metal gövdeye temas eden canlı iletkenlere sahip avize, elektrik şoku ve yangın riski taşıyan farklı markalarda çoklu prizler, yangın riski ve dokunma sonucu meydana gelen ısıdan kaynaklı yaralanmalara sebebiyet veren farklı markalarda infrared (ışımalı) oda ısıtıcıları, elektrik şoku ve yangın riski taşıyan farklı markalarda kaynak makineleri, beklenen performansı yerine getiremeyen farklı markalarda yangın söndürme cihazları ve risk tespit edilen elektrikli hızardan oluşuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.