Alahan Manastırı Restorasyonu 1,5 Milyon Tl'ye Mal Olacak
Mersin’in Mut Kaymakamı Mustafa Şahin, Alahan Manastırı'nın restorasyon çalışmalarının maliyeti 1 milyon 497 bin 296 TL'ye mal olacağını söyledi.
Kaymakam Şahin, Mut’a yaklaşık 20 km uzaklıkta olan Alahan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Kültür ve Turizm Bakanlığınca UNESCO’ya Dünya Tarih Listesi'ne girmesi amacıyla başvuruda bulunulan Alahan Manastırı'nın 2 yıldır devam eden restorasyon çalışmalarının bu yıl tamamlanacağı bildirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ayrılan ödenek ve İl Özel İdaresi tarafından 16 Kasım 2011 tarihinde yapılan ihale sonucunda ilçenin tarihi ve turistik yerlerinden birisi olan Alahan Manastırı'nın restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarında artık son rötuşları yapılıyor.
Kaymakam Şahin yaptığı açıklamada, ilçenin en önemli tarihi, kültürel ve turistik miraslarından birisi olan Alahan Manastırı'nın Kültür Turizm Bakanlığı'nca ayrılan ödenekle 2 yıldır restore edildiğini belirterek, "400-450 yılları arasında inşası bitmiş olan Alahan Manastırı uzun yıllar tahribata uğramıştı. Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu’nun talimatlarıyla restorasyona başlandı. Bu yenileme ve çevre düzenlemesi kapsamında doğu ve batı kilise duvarlarının güçlendirilmesi, eksik malzemelerin tamamlanması, derzlerin onarımı, duvar resimlerinin onarımı, doğu kiliseye koruyucu çatı yapılması, ahşap yürüyüş yolları ve çelik merdiven yapılması, kilise içi ve çevre aydınlatması, yeşil alan çalışması, otopark ve çevre düzenlemesi, bekçi kulübesi, danışma ve tuvalet yapımı, sütunlu yolun onarımı, duvar tamiratı ile kiliseler içerisindeki bezemelerin tamiratı yer alıyor. Yaklaşık 2 yıldır restorasyonu süren Alahan Manastırı, bu yıl turizme kazandırılacak" dedi.
ALAHAN MANASTIRI TARİHÇESİ
Milattan sonra 440 -442'de inşa edildiği tahmin edilen manastır, batı kilisesi, doğu kilisesi, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve çevredeki mezarlardan oluşuyor. Kilise binaları Ayasofya Müzesi ile ortak mimari özellikleri taşırken, süslemesinde ustalıklı taş oymacılığı göze çarpıyor. Alahan Manastır'ının, Hz. İsa Peygamberin havarilerinden St. Paul ve yine Tarsus'ta yaşamış Hıristiyan öncülerinden Barnabas'ın Anadolu'da Hıristiyanlığı yaymak için yaptığı yolculuklar sırasında konakladıkları yerlerde yapılan mabetlerden biri olduğu belirtiliyor. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.