Aksesuar gibi takılmamalı

Aksesuar gibi takılmamalı

Aşırı sıcakların hissedildiği bugünlerde, bazı vatandaşlar gözlük takmadan dışarı çıkmıyor. Uzmanlar, gözlüğün aksesuar aracı olarak görülmemesi gerektiğine vurgu yaparak, gözlüğün mutlaka numaralı olmasını ve ultraviyole ışınlarından koruması gerektiğin

Kavurucu sıcaklardan korunmak isteyenler gözlük kullanımını sıkılaştırdı. Bunu fırsata çevirmeye hazırlanan merdivenaltı üreticileri de sahte güneş gözlüklerini piyasaya sürüyor. Uzmanlar, vatandaşların gözlük alırken markalı ürünleri tercih etmesi konusunda uyarıyor. Aksi takdirde katarakt gibi göz hastalıklarının ortaya çıkabileceğini ifade ediyor. Vatandaşların taklit ürünleri tercih etmemesi gerektiğini savunan özel bir gözlük firması sahibi İbrahim Çakmak, gözlüklerin sertifikası olması gerektiğini belirtti. Çakmak, “Gözlüklerin camında eğer çizikler varsa bu çizikler güneş ışınlarının cam içerisinde yansımalara yol açar. Bunun yanında güneş gözlüğü alırken yüze oturmasına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü güneş gözlüğü eğer gözümüzü dışarıda bırakacak kadar küçükse dışarıda kalan kısımlarda göze yine ışık gelecektir. Bu gelen ışıklar normalden daha fazla zarar verecektir. Gözlüğün üzerinde değerler verilmektedir. Bu değerler gözlüğün ultraviyole ışınlardan koruyup korumadığını anlaşılabilir” diye konuştu. Güneş gözlüğünün aksesuar olarak algılanmasının yanlış olduğunu vurgulayan Çakmak, gözün güneşten gelen zararlı ışınlardan korunması için standartlara uygun gözlük kullanımının çok önemli olduğunu vurguladı. Çakmak, standart dışı gözlüklerin faydadan çok göz sağlığını tehdit ettiğini kaydetti.

UCUZ ETİN SUYU KARA OLUR

Markalı bir gözlüğün fiyatının 200-500 TL olduğunu kaydeden Çakmak,  “Marketlerde ve bazı alışveriş merkezlerinde 10-30 lira arasında gözlükler satılıyor. Orijinal bir gözlük bu kadar ucuz olamaz. Bazı fırsatçılarda taklit ürünü 200 liradan satışa sunuyor ve hemen indirime gidiyor. Vatandaş da kampanyada olduğunu düşünerek çok ucuz fiyata bu yan ürünü alıyor” şeklinde konuştu. Merdivanaltı üretilen gözlüklerin de göz bebeklerin büyümesine sebep olduğunu belirten Çakmak,  “Göz bebeği büyüdüğü zaman göze daha fazla ışın girmekte. Daha fazla giren ışın ise zararlı ışın olmaktadır. Normalde gözümüzün normal bir ışıkta koruma mekanizması mevcuttur. Göz bebeğimiz küçülerek veya büyüyerek göze giren ışın miktarını ayarlayabilmektedir. Ama kalitesiz güneş gözlüğü taktığımız zaman göz bebeğimizin bu fonksiyonunu devre dışı kalmakta ve göze zararlı ışınlar girebilmektedir. Bu nedenle gençlerin bu tür gözlüklerden uzak durmalarını istiyoruz” dedi. Çakmak, güneş gözlüğü alırken uluslararası standartlara uygun, garanti belgesi ile birlikte sağlık müdürlükleri tarafından denetlenen optisyenlik müesseselerinden alınması gerektiğini söyledi. İşportada satılan taklit ve sahte güneş gözlüklerinin güneşin zararlı ışınlarından koruyamayacağına ve trafik sinyalizasyon renklerinin algılanmasını engelleyeceğine vurgu yapan Çakmak, Türkiye’de işportadan alınan gözlüklerin bir halk sağlığı problemine dönüştüğüne vurgu yaptı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.