Aksaray Devlet Hastanesinde ilk anevrizma ameliyatı

Aksaray Devlet Hastanesinde ilk anevrizma ameliyatı

Aksaray'da 6 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlı olarak yaşamını sürdüren 67 yaşındaki Gümüş Aslan'ın kolunda oluşan anevrizma çıkartılarak, yerine diyaliz grefti implantasyonu (yerleşti

Aksaray'da 6 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlı olarak yaşamını sürdüren 67 yaşındaki Gümüş Aslan'ın kolunda oluşan anevrizma çıkartılarak, yerine diyaliz grefti implantasyonu (yerleştirilmesi) yapıldığı bildirildi.
     Operasyonu yapan Aksaray Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahı Op. Dr. Dinçer Uysal, yaptığı yazılı açıklamada, daha önce Üniversite hastanelerinde yapılabilen operasyonu Aksaray Devlet Hastanesinde ilk kez gerçekleştirdiklerini belirtti.
     Böbrek yetmezliği bulunan hastaların diyaliz makinesine bağlanabilmeleri için toplardamar ile atardamarın birleştirilmesi gerektiğini ifade eden Uysal, uzun süre diyaliz makinesine bağlı olan hastaların yüzde 10'luk bir kısmında giriş yapılan damarlarda anevrizma (balonlaşma) oluşabildiğini kaydetti.
     Uysal, balonlaşmanın tedavi edilmemesi durumunda damarda aşırı incelme oluşup, hastada gelişen bir enfeksiyon ile oluşacak pıhtıya bağlı atardamar veya toplardamar tıkanıklığı ve kanamaya bağlı ölümler gelişebildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''6 yıldır diyaliz makinesine bağlı olarak yaşamını sürdüren 67 yaşındaki Gümüş Aslan isimli hastamızın kolunda diyaliz makinesine bağlı olmaktan kaynaklanan birden fazla anevrizma oluşmuştu. Daha önce Üniversite hastanelerinde gerçekleştirilebilen bir ameliyatı ilk defa Aksaray Devlet Hastanesinde yapmaya karar verdik ve 3 saat süren başarılı bir operasyonla anevrizmalı damarı çıkartarak, yerine 35 cm uzunluğunda ve 6 mm çapında diyaliz grefti implantasyonu (yerleştirmesi) yaptık. Hastamızın genel durumu iyi. Operasyondan 24 saat sonra takmış olduğumuz greftinden diyaliz makinesine bağlanabilecek. Bu operasyonu Aksaray Devlet Hastanesinde ilk kez gerçekleştirdiğimiz için ekibim ve ben çok mutluyum.'' 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.