Akran zorbalığındaki artış eğitimle azalır’

Akran zorbalığındaki artış eğitimle azalır’

Konya’da hizmet veren Psikolog Ömer Çoruh, akran zorbalığının her geçen yıl arttığına dikkat çekerek, “Akran zorbalığını önlemek için başta ailelerin eğitimi çok önemli. Bu sorun küçümsenirse ilerleyen süreçlerde büyük problemler yaşanabiliyor” dedi

İnsan zihninin derinliklerine inebilen psikoloji bilimi, geçmişe oranla günümüzde daha çok rağbet görmeye başladı. Psikologlar danışanlarının yaşam kalitesini artırıp aynı zamanda birçok ruhsal problemlerine de iyi gelmeye devam ediyor.
Ruh sağlığının Türkiye’de maddi yönden pahalı olduğunu vurgulayan Psikolog Ömer Çoruh, her psikolojik rahatsızlığın kesin bir tedavi yönteminin bulunmadığını ancak genel tabloya bakıldığında iyileşme oranının yüksek olduğunu belirtti.

HER RAHATSIZLIĞIN TEDAVİSİ YOKTUR

İnsanların ruh sağlıkları için terapi almaya çekindiğinden bahseden Çoruh, bu önyargının geçmişten kalan alışkanlıklardan ve Türkiye’deki ekonomik şartlardan kaynaklandığını dile getirdi. Çoruh, “İnsanlarımızın psikologlara karşı bir ön yargısı olduğu doğrudur. Bu da seansların ekonomik olarak pahalı olmasından ve insanların konuşarak bir hastalığın tedavi edilmesinin mümkün olmadığını düşünerek, böyle maddi bir külfetin altına girmek istememesinden kaynaklanıyor. Ancak batılı ülkelere baktığımız zaman böyle bir durumdan söz edemeyiz. Ayrıca her psikolojik rahatsızlığın kesin bir tedavisi yoktur ama sürecin olumlu işlemesi, oran olarak yüksektir. Bununla beraber insanların önyargısız burada olması insan sağlığını olumlu yönde etkiliyor. İnsanlar ruh sağlığını maddi kaygılar yüzünden aksatıyor. Aksatmaması insanın sorun yaşamasını engeller“ ifadelerini kullandı.

PSİKOLOG YARGILAYACAK DEĞİL, ANLAYACAK KİŞİDİR

Bir psikoloğun danışanlarına karşı nasıl davranması gerektiğine değinen Çoruh, “Bir psikolog hastalarına karşı kesinlikle önyargısız davranmalı ve onları yargılamamalı. Çünkü bir psikolog hastasını yargılayacak kişi değil anlayacak kişi olmalı. Toplumumuzda sadece ‘Şizofreni, ruh hali bozukluğu gibi hastalık yaşayanlar psikoloğa gidebilir’ gibi bir ortak düşünce var. Ama bu düşünce olmaması gerekiyor ve psikolojik olarak sıkıntı hisseden herkesin bir psikoloğa danışması zorunlu“ diye konuştu. Çoruh, günümüzde psikologlara gelen danışanların genelde akran zorbalığına uğrayan insanlar olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle son verdi: “Akran zorbalığı günümüzde çok yaygın, hatta biz psikologlara en çok gelenlerde genelde akran zorbalığına maruz kalan kişiler oluyor. Akran zorbalığını önlemek için başta ailelerin eğitimi çok önemli. İnsanlar bu konuyu küçümsememesi gerekiyor. Eğer küçümsenirse ilerleyen süreçlerde büyük sorunlar yaşanabiliyor. Akran zorbalığı, çocukların gelişiminde negatif sonuçlar doğuruyor. Bunun önüne yalnızca eğitim ile geçebiliriz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE SEANSLAR AVRUPA’YA GÖRE DAHA PAHALI

Türkiye’de psikolog seanslarının Avrupa’ya göre daha pahalı olduğunu dile getiren Psikolog Ömer Çoruh, “Ülkemizde seansların pahalı olmasından, kimse böyle maddi bir külfetin altına girmek istemiyor, ama batılı ülkelerde bu durumdan söz edemeyiz” dedi.

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.