Akpınar: Sigara haramdır!

Akpınar: Sigara haramdır!
Geçmişte sigara ile ilgili çok net ve açık dini hükümler söylenemediğini belirten İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, "İsraf olan, insan sağlığına zarar veren her şey haramdır. Sigaranın haram olduğunun bilinmesi gerekiyor" dedi

Yeşilay Konya Şubesi ve İl Müftülüğü işbirliğinde Aziziye Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeşilaycı olmak için bir sebebim" var isimli program, yoğun katılım ile gerçekleştirildi. Programa İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar'ın yanı sıra; Yeşilay Konya Şube Başkanı Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil,Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamile Marakoğlu, Meram İlçe Milli Eğitim Müdürü Dursun Ali Kaban, Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Büyükmanav, Selçuklu İlçe Müftüsü Nusret Karabiber,  Konya İl Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Vaiz Hülya Anıl, Uzman Psikolog Arzu Çiçekçi, eğitimciler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Proğramda ayrıca sigara ve  tütün ürünlerinin zararları, madde bağımlılığının dini boyutu bir de bağımlılık konularında sunumlar yapıldı.

HER ÇOÇUK DOĞUŞTAN YEŞİLAYCI'DIR

Yeşilay Konya Şube Başkanı Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, Yeşilay'ın 1920 yılında kurulduğunu hatırlattı. Türkiye işgal altındayken İstanbul'da bir grup aydının bir araya gelerek tütün ve alkolün zararlarını anlatmak için seferber olduklarını söyleyen Büyükhelvacıgil, "Yaşam kalitesi, ruh ve beden sağlığının bozulmasına dikkat çekmiş bu aydınlar" dedi.  Kendilerinin de bağımlılıklarla savaştıklarını ifade eden Büyükhelvacıgil, "Teknoloji bağımlılığı ile de savaşıyoruz. Çocuklarımızın yaşam kalitesi gün geçtikçe bozuluyor. Spor yapmamız lazım. İlişkilerimizi geliştirerek, bağımlılıktan kurtulabiliriz. Sağlıklı nesiller oluşturmalıyız. Bizler Yeşilay olarak çok kuvvetli bir yapıdayız. 120 şube ile tüm Türkiye'de hizmet veriyoruz. 40 ülkede de konfederasyon oluşturmaya başladık. Bizler aslında dünya üzerindeki tüm bağımlılara yardım eli uzatıyoruz. Çok hızlı büyüyen ve çalışmalarının üzerine her geçen gün daha fazla başarı ekleyen bir kuruluş olduk. 11 milyon genç çocuğa ulaştık. Bunun yanı sıra bu gençlerin ailesine ve aile yakınlarına da ulaştık. Bizim görevimiz aslında kontrol etmektir. Geleceğin umudu çocuklarımızın hayat kalitesini yükseltmek sürecinde ailelere de ciddi sorumluluklar düşüyor. Her çocuk, aslında doğduğunda Yeşilay'cıdır. Anne ve babasına sigara kullanmanın zararlarını dili döndüğünce anlatmaya çalışıyor. 171 telefon hattımız var. Adım adım Yeşilay'ı bu hattan izleyebilirsiniz. Görme ve duyma engelli kardeşlerimiz için de çalışmalar sürdürüyoruz" açıklamalarında bulundu.

 YEŞİLAY MİLLİ BİR MESELEDİR

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Yeşilay'ı sadece alışkanlıkları terk etmek için icat edilen ve bağımlılıktan kurtarmak için eğitimler veren bir oluşum olarak görmenin yanlışlığına dikkat çekti. Karabulut, Yeşilay'ın milli bir mesele olduğunu aktardı. Küresel Emperyalist sistem ile Yeşilay'ın mücadele ettiğini de kaydeden Karabulut, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yeşilay, Emperyalist sistemin dayattığı kurallara karşıdır. Yine Yeşilay, neslin ve nefsin ifsadı için çalışan Emperyalizmin her türlü çalışmasına karşı duran bir sistemdir. Emperyal zihniyetler, 12-13 yaşındaki çoçuklarımızın beynini ifsad etmek istiyorlar. Yeşilay, 1920 yılında kurulmuş. Kurtuluş Savaşı yıllarına denk geliyor, kuruluş tarihi. Cumhuriyet ilan edilmemiş, savaş devam ediyor. İngilizler, gemiler dolusu içki dağıtıyordu bedava o yıllarda İstanbul'da. Karşılarında kendileri ile mücadele edecek bir toplum istemiyordu. Yeşilay, bu yüzden kuruldu. Bugün küresel sermaye mücadelesini sadece tanklarla, toplarla, kimyasal silahlarla ve tüfeklerle yapmıyor. Diğer taraftan uyuşturucu, içki, kumar ve sigara belası ile bizlerle savaşın içine giriyorlar. Helal daire keyfe kâfidir."

SİGARANIN HARAM OLDUĞU BİLİNMELİDİR

Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar'da konuşmalarında şu ifadelere yer verdi: "Her insan yanlış yapabilir. İnsan gönlünde güçlü bir iman olursa, o insanın yenemeyeceği zorluk yoktur. 70 yıllık tiryaki bile olsa mazeret üretemez. Zararlı alışkanlıkları bıraktırmakta dini yaptırımlar son derece önemlidir. Dini yaptırımların yaptığı etki alanının yerini hiç bir şey tutamaz. Kimsenin olmadığı yerlerde bile rabbim beni görüyor anlayışına sahip olmak, günahlardan uzak durmak için çok önemli. Türkiye'de sigara tüketimi daha fazla. Geçmişte sigara ile ilgili çok net ve açık dini hükümler söylenemedi. İsraf olan, insan sağlığına zarar veren her şey haramdır. Çoğu zarar veren şeyin de azı haramdır. Sigaranın haram olduğunun söylenmesi gerekiyor."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum