Akılsız ilaç kullanımı sağlığa ve ekonomiye zarar

Akılsız ilaç kullanımı sağlığa ve ekonomiye zarar

İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, akılsız ilaç kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.


Türkiye’de bilinçsiz ve gereksiz ilaç kullanımının en üst seviyelere kadar çıktığını, gerek ilacı kullanan kişiye verdiği zarar gerekse ülke ekonomisine verdiği zararın artık telafi edilemeyecek duruma geldiğinin görüldüğüne dikkat çeken Hasan Küçükkendirci, “Bilindiği üzere ilaçların etkilerinin yanında yan etkileri de vardır ki bilinçsiz kullandığımız ilaçlar hayatımızın ileriki dönemlerinde sıkıntılı günler geçirmemize sebep olabilir. Ülkemizde yıllık ilaç harcaması 9-10 milyar dolar olup kişi başına düşen sağlık harcaması ise yurtiçi hasılanın yüzde 5'ni oluşturmaktadır. Sağlık harcamalarında ilacın payı ise yüzde 32 ile AB ülkeleri arasında birinci sıradadır. İlaç bedeli ödemelerinin kamu payı ise Türkiye’de yüzde 85 iken ABD’de bu oran yüzde 13 olarak kayıtlara girmiştir” dedi.
Türkiye, ilaç pazarının yüzde 70'ini yabancı ilaç firmalarının kontrol ettiğini hatırlatan Hasan Küçükkendirci, “Belki de ilaç bile gerekmeyecek çoğu vakaya “kötü doktor” damgası yememek için ve hatta gelecek sefer yapacağı tedaviyi daha da zorlaştıracağını bilmesine rağmen reçeteler dolusu ilaç yazmayı gelenek haline getiren hekimlerimizde de suçun bir kısmını aramak gerekir. İlaçlara dirençli mikropların sayısının giderek arttığı uyarısını yapan bilim adamları ilerleyen yıllarda tedaviler konusunda endişelerini dile getirmektedirler.
Bir taraftan ülke ekonomisine diğer taraftan kendi sağlığımızda açtığımız onarılması zor hasarları akılcı ilaç kullanmakla bundan sonra onarabiliriz. Bu çabada hekimlerimizin yanında ilaç sunmaya tek yetkili olan meslek grubu eczacılarımızın da daha fonksiyonel görev almaları gerekir” diye konuştu.
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum