Akıllı telefon kazığı!

Akıllı telefon kazığı!

Dünyaca tanınmış akıllı telefon markalarının kopyası televizyon programlarında çeşitli yöntemlerle vatandaşa satılıyor. Konya'da da bu şekilde çok sayıda vatandaş dolandırıldığı öğrenildi

Dünyaca ünlü telefon devlerinin cihazlarını bire bir kopyalayan Çin, Türkiye'yi hedef aldı. Düşük fiyatlarıyla dikkat çeken ve gerçeğinden ayırt edilemeyen bu telefonlar, genellikle televizyon yarışmalarında vatandaşa yutturuluyor. Televizyon programında, “Koyunun erkeğine ne denir? Kaç mevsim vardır?” gibi vatandaşa basit sorular soruluyor. Vatandaş tel bağlantısıyla soruyu doğru cevaplıyor ve akıllı telefonu çok çok ucuz fiyata alıyor. Ancak telefonun çakma olmasından dolayı vatandaş dolandırıldığını kutuyu açtıktan sonra anlıyor. Konya'da da bu yöntemle çok sayıda vatandaşın dolandırıldığı öğrenildi.

200 LİRALIK AKILLI TELEFON OLMAZ

Konuyla ilgili bilgi veren DNR Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Sayılgan, televizyonda çok basit soruların karşılığında verilen telefonların  sahte olduğunu söyledi. “Ancak reklamlarda telefonların özellikleri saymakla bitiremiyorlar” diyen Sayılgan şunları söyledi: “Yurtdışı çıkışlı diyerek, Türkiye garantisinin olduğunu söylüyorlar. Ancak Çin'in en adi ürünleri getirtiliyor. Vatandaşın gözü boyanıyor. 200 lira aldığı bir ürünü, 20 liraya bile başka birine satamıyor. Çünkü telefon açıldığı andan itibaren bozulmaya başlıyor. Telefonun içerisinden hiçbir aksesuar çıkmadığı için vatandaş dolandırıldığını o zaman anlıyor. Vatandaş en çok telefonun sesinin çıkmadığını ve karşı tarafa sesinin gitmediği yönünde şikayet ediyor. Kargo geldiğinde imzayı attığı anda her şey bitiyor ve hiçbir yere şikayetini dile getiremiyor. Çünkü ürünü teslim aldığını imzasıyla onaylamış oluyor” dedi.

 

1.20150404092111.jpg

DOLAR HER ŞEYİN FİYATINI YÜKSELTTİ

Türkiye'nin başta telefon olmak üzere diğer elektronik aletlerde dışa bağımlı olduğunu belirten Sayılgan, “Doların da yükselmesiyle birlikte ürünlere yüzde 10 oranında zam geldi. Ancak biz bu zammı vatandaşlarımıza gösteremiyoruz. Büyük firmalar toplu aldığı için daha ucuz rakama alıp satıyor. Aynı şekilde onlara taksit imkanı sunulduğu için de daha kolay alışveriş yapıyor. Küçük esnaf artık kepenk kapatma seviyesine geldi. Taksitlendirme olayları ile de ilgili küçük esnaf zor günler geçiriyor. Senetsiz, kefilsiz ve kredi kartsız taksit yapan operatör şirketlerinin önü açıldı. Onlar zaten bu işten çok büyük paralar alıyordu” diye konuştu.

TELEFONLARIN TAMİRİ DE ÇOK ZOR

Akıllı telefonların tamirinin de zor olduğunu belirten Sayılgan, “Akıllı telefonları küçültülmüş bir bilgisayarı benzetsek yanlış bir tabir kullanmış olmayız. Bu telefonların tamirinin zor olmasının en büyük nedeni ise parçalarının çok pahalı olması. Çünkü parçaları pahalı olduğu için değiştirebilmek kolay olmuyor. Eski telefonların fiyatı 200 lira falandı. Bundan dolayı parçası da çok ucuzdu. Şimdi bir akıllı telefon bin liranın altında değil. Örneğin iyi bir marka telefonun ekranı kırıldığında, bu ekranı değiştirmek oldukça pahalı. Neredeyse LCD bir televizyon fiyatında. Bizde mecbur bunu takmak zorunda kalıyoruz. Sonuç olarak paramız dışarıya gidiyor. Hem telefonu dışarıdan alıyoruz. Hem de parçasını dışarıdan alıyoruz. Her türlü kazanan yine yabancı sermaye oluyor” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ 

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.