Akdamar Kilisesi'nde 5'inci Ayin Yapıldı

Akdamar Kilisesi'nde 5'inci Ayin Yapıldı

Van'daki Akdamar Kilisesi'nde 2010 yılında yapılan restorasyonundan sonra yılda bir kez izin verilen ayinlerden 5'incisi bugün yapıldı. Ayine ilk kez katılan Fener Rum Patriği Bartholomeos, yurt dışından gelen yaklaşık 200 konukla mum yakıp...

Van'daki Akdamar Kilisesi'nde 2010 yılında yapılan restorasyonundan sonra yılda bir kez izin verilen ayinlerden 5'incisi bugün yapıldı. Ayine ilk kez katılan Fener Rum Patriği Bartholomeos, yurt dışından gelen yaklaşık 200 konukla mum yakıp ilahiler eşliğinde dua etti.

Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen izin ile ilki 2010 yılında yaptırılan ayinin beşincisi saat 11.00'da başladı. Ayine, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin, New York Patriği Başepiskopos Khajag Barsamyan ve Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başepiskopos Aram Ateşyan da ayine katıldı. Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan da Akdamar'da hazır bulundu.

Beşinci ayini, Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Genelvekili Başepiskopos Aram Ateşyan yönetti. Tarihi kilisenin içine yaklaşık 70 kişi alındı. Diğer konuklar, kilise önünde kurulan çadırlardaki ses sisteminden ayini takip etti. Mum yakılıp ilahiler eşliğinde Suriye, Irak ve Gazze'de hayatını kaybedenlere dua eden Ermeniler, zaman zaman gözyaşlarına engel olamadı.

TARİHİ BİR GÜN

Ayinin sonunda bir konuşma yapan Aram Ateşyan, barış mesajları verdi. Ateşyan, "Akdamar Kilisesi 925 yılında inşa edildi ve o günden bugüne kadar hiçbir Rum Patriği bu adaya gelip bizlerle birlikte dualarımıza katılmamış ve yakarışlarımıza iştirak etmemiştir. Bugün bir tarihi gündür bizler için. Hepimizin sevgilisi olan Rum Patriği saygıdeğer Bartholomeus Hazretlerine, Yusuf Çetin'e, rahiplerimize, bakanlıklardan gelen temsilcilerimize, ABD Adana Konsolosumuza şahsım ve ruhanilerimiz ve cemaatim adına teşekkür ederim." dedi.

"KİLİSELER ARASINDA SORUN YOK"

Kiliseler arası sorun yaşanmadığını ifade eden Ateşyan, "Gördüğümüz gibi kiliseler arası sorun yaşamıyoruz. Her zaman tüm kiliselerin dini önderleri yan yanayız ve birlikte ülkemizin, dünyamızın huzuru, barışı için dua ediyoruz. Biliyorum ki bir gün dinler arası, dini önderler yanana gelip semavi üç dinlerin liderleri dünya barışı huzuru için dua ederiz. Bugün biliyorsunuz Suriye'de, İran'da, Irak'ta Gazze'de masum canlar öldürülüyor. Katliam yapılıyor, kanlar akıtılıyor. Bugün dualarımızı hep birlikte tüm dini önderlerimiz ve sizlerin dualarıyla sesimizi tanrıya yüceltip diyoruz ki 'tanrım ülkemize huzur, dünyaya barışı getir'. Din adına, mezhep adına adam öldürmek hiçbir kutsal kitaba uygun değildir. Ne Tevrat'ta ne İncil'de ne Kur'an'da din adına insan öldürülmesi emredilmez. Kutsal kitap İncil'de şöyle deniliyor, 'öldürmeyeceksiniz' diye biliyorsunuz der. Ama ben size söylüyorum ki bırakın öldürmeyi tüm insanlar kardeştir, kardeşe 'aptal' diyen cehennem ateşinde yanar. Çünkü tanrı o insanı aptal diye yaratmaz. Kendisinin bir parçasıdır. Bizler de yeryüzünde tanrının temsilcileriyiz. Öyle ki insanoğluna en ufak sözlü hakaret bile İncil'de 'cehennem ateşinde sabit kılınacaktır' deniliyor. Bugünde hep beraber tüm kiliselerin birliği için, tüm dinlerin birliği için ve dünya barışı için hep birlikte dua edelim." şeklinde konuştu.

Ayine ilk kez katılan Fener Rum Patriği Bartholomeos da tarihi bir gün yaşadıklarını belirtti̇, buna vesile olanlara teşekkür etti.

Ayinin ardından Ermeni ve Kürt sanatçılar mini konser verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.