AK Parti'nin ilk Konya milletvekilleri kimler?

AK Parti'nin ilk Konya milletvekilleri kimler?

AK Parti, 2002 seçimlerinde Konya'da kullanılan oyların yarısını alarak, birinci parti olurken, 14 milletvekili çıkardı. Bu vekiller ise AK Parti'nin Konya'daki ilk vekilleri olma özelliğini taşıdı

AK Parti, 2002 seçimlerinde Konya'da kullanılan oyların yarısını alarak, birinci parti olurken, 14 milletvekili çıkardı. Bu vekiller ise AK Parti'nin Konya'daki ilk vekilleri olma özelliğini taşıdı

AK Parti, 14 Ağustos 2001 tarihinde bugünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kuruldu. 2002 yılında Türkiye geneli seçim yapıldı. Bu genel seçim ile Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem milletvekilleri seçildi. Bu seçimde o dönem Konya'da 16 olan Milletvekili sayısının 14'ünü AK Parti, 2'sini ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kazandı. Yıllardır iktidarın kalesi olarak görülen Konya'da yeni kurulmuş olan AK Parti, ilk Milletvekillerini çıkardı.

adsiz.jpg

AK PARTİ 2002 YILINDA 14 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI

AK Parti, 2002 yılında Konya'da geçerli olan 884 bin 416 oyun 487 bin 700'ünü alarak, 16 Milletvekilinin 14'ünü aldı. Cumhuriyet Halk Partisi ise 76 bin 314 oy alarak, 2 Milletvekili çıkardı. CHP Milletvekilleri ise o dönem Nezir Büyükcengiz ve Av. Atilla Kart oldu.

AK PARTİ'NİN KONYA'DAKİ İLK VEKİLLERİ

AK Parti'nin Konya'daki ilk vekilleri arasında, bugün AK Parti Konya İl Başkanlığı görevini yürüten Hasan Angı yer aldı. Ayrıca AK Parti'nin Konya'da ilk vekilleri şu isimlerden oluştu: “Ahmet Büyükakkaşlar, Muharrem Candan, Remzi Çetin, Abdullah Çetinkaya, Orhan Erdem, Dr. Sami Güçlü, Ahmet Işık, Mehmet Kılıç, Özkan Öksüz, Kerim Özkul, Harun Tüfekci, Mustafa Ünaldı ve Halil Ürün.”

HASAN ANGI KİMDİR?

Hasan Angı, 11 Haziran 1959'da Konya'da doğdu. babasının adı Kadir, annesinin adı Elmas'tır. Uçak Yüksek Mühendisi ve Sanayici; İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisansını İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Uzay ve Havacılık dalında tamamladı. Angı; 22. ve 23. AK Parti Konya Milletvekilliği yaptı. şu an AK Parti Konya İl Başkanlığı görevini yürütmektedir.

AHMET BÜYÜKAKKAŞLAR KİMDİR?

Ahmet Büyükakkaşlar, 11 Eylül 1952'de Konya'da doğdu. Babasının adı Seyit, annesinin adı Havva'dır. Öğretim Görevlisi, Sanayici ve Yönetici; 1976 Yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü'nden mezun oldu. Birçok sivil toplum kuruluşlarında aktif görevler aldı. Büyükakkaşlar, 22. ve 23. dönem AK Parti Konya Milletvekilliği yaptı.

MUHARREM CANDAN KİMDİR?

Muharrem Candan, 2 Ocak 1956'da Niğde Bor'da doğdu. Babasının adı Ali, annesinin adı Münüre'dir. İktisatçı ve Yönetici; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Önlisans mezunu. Özel Sektörde üst düzey yöneticilik yaptı, Sigorta ve Aracılık Hizmetleri Şirketi Kurucu Ortağı ve Yöneticisi oldu. Koruma dernekleri ve vakıflarda çalışmalar yaptı. Muharrem Candan, 22. ve 23. dönem AK Parti Konya Milletvekilliği yaptı.

REMZİ ÇETİN KİMDİR?

Remzi Çetin, İstanbul Teknik Üniversitesi Metalürji Mühendisliği Bölümü mezunudur. Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde Yüksek Lisans ve Doktora yapmıştır. Magnezit Fabrikası İşletme Mühendisliği, Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeliği ve Makine Mühendisliği Bölüm Başkanlığı, Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyeliği, TBMM 20. dönem Refah Partisi, 21. dönem Fazilet Partisi ve 22. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Konya Milletvekilliği yaptı.

ABDULLAH ÇETİNKAYA KİMDİR?

Abdullah Çetinkaya, 15 Ağustos 1959'da Konya Ereğli'de doğdu. Babasının adı Ali, annesinin edı Perihan'dır. Sanayici; Ankara Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Erkek Sanat Yüksek Öğretmen Okulu ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. İnşaat ve Sanayi sektöründe çalıştı. Abdullah Çetinkaya, 22. ve 23. dönem AK Parti Konya Milletvekilliği yaptı. Çetinkaya da diğer isimler gibi AK Parti'nin Konya'daki ilk vekillerinden.

ORHAN ERDEM KİMDİR?

Orhan Erdem, 07.10.1963 Konya Akşehir'de doğdu. Baba adı Nuri, Anne adı Zarife'dir.

İş Adamı; Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Muğla İşletme mezunu. Konya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası üyesi, 2002 yılına kadar aile şirketi bünyesinde Turizm ve Serbest Ticaret işeri ile uğraştı. 22. ve 23. Dönem Konya Milletvekili. 23. Dönem TBMM Başkanlık Divanı Üyesi, İdare amiri. Türkiye Parlamenterler Birliği Yönetim Kurulu üyesidir. 2011 Ekim - 2018 Nisan Milli Eğitim Bakan yardımcılığı yaptı. Orhan Erdem, AK Parti'nin Konya'daki ilk vekillerinden olma özelliği taşırken, o isimler arasında mevcut vekillik yapan da tek isim olarak dikkat çekiyor.

DR. SAMİ GÜÇLÜ KİMDİR?

Dr. Sami Güçlü, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Aynı fakülteden doktora derecesi aldı. İngiltere Leicester Üniversitesi'nde Misafir Öğretim Üyeliği, Başbakanlık Başmüşavirliği, İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi ve Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeliği, Üniversite Senato Üyeliği, Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyeliği, 22., 23. Dönem Konya Milletvekiliği ile Tarım ve Köyişleri Bakanı görevini yürüttü. 3 Kasım 2002'de yapılan genel seçimlerde milletvekili oldu. 58. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nde Tarım ve Köyişleri Bakanı olarak atandı. 2011 yılına kadar milletvekilliği yaptı. 2011 seçimlerinde kendi isteğiyle aday olmadı. 2012 yılında Sakarya, Kocaeli ve Bolu'da yazar okumaları programını başlattı, 2016 yılında 18 ile yayıldı. Okuma programı Anadolu Mektebi adını aldı, halen 20'nin üzerinde ilde, binin üzerinde öğrencisiyle Anadolu Mektebi yazar okumaları programı kurucu başkanlığını yürütmektedir.

AHMET IŞIK KİMDİR?

Ahmet Işık, 1963 yılında Sivas'ta doğdu. Babasının adı Hacı, annesinin adı Emine'dir. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Yönetim Bilimlerinde Yüksek Lisans yaptı. Av. Ahmet Işık, Konya'da 22. dönem AK Parti Milletvekilliği yaptı.

MEHMET KILIÇ KİMDİR?

Mehmet Kılıç, 1955 yılında Konya'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunudur. Kılıç İnşaat Limitet Şirketi ve Obruk Tarım Hayvancılık ve Gıda Sanayi A.Ş.Kuruculuğu ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, Kılıçoğulları Özel Sağlık Limited Şirketi Müdürlüğü, Karatay İl Genel Meclis Üyeliği, Meclis Başkanvekilliği ve Sağlık Komisyonu Başkanlığı, TBMM 22. Dönem Konya Milletvekilliği yapmıştır.

ÖZKAN ÖKSÜZ KİMDİR?

Özkan Öksüz, 1953 yılında Kulu'da doğdu. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ekonomi-Maliye (Lisans) Bölümü'nden mezun olan Özkan Öksüz, Mütaş Limited Şirketi Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, Ankay A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştır. Öksüz, ayrıca Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyeliği, TBMM 21., 22. ve 23. Dönem Konya Milletvekilliği, 23. Dönem Türkiye-İsveç Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı yapmıştır. Öksüz, AK Parti'nin Konya'daki ilk vekillerinden olma özelliği taşıyor.

KERİM ÖZKUL KİMDİR?

Kerim Özkul, 18 Mayıs 1959'da Konya'da doğdu. Babasının adı Fahrettin, annesinin adı Hacer'dir.

Hukukçu ve İş Adamı; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Serbest avukatlık yaptı. Özel aile şirketinde yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlendi. Konya Sanayi Odası Meclis Başkanlığı görevinde bulundu. 22. 23. ve 24. Dönemde Konya Milletvekili seçildi.

HARUN TÜFEKCİ KİMDİR?

Harun Tüfekci, 30 Ocak 1971'de Konya Seydişehir'de doğdu. Babasının adı Ömer, annesinin adı Sabriye'dir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Konya Barosuna bağlı olarak serbest avukatlık yaptı. Konya, Seydişehir Kurucu İlçe Başkanı olarak görev yaptı. 22, 23 ve 24. Dönemde Konya Milletvekili seçildi. 22 ve 23. Dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Kâtip Üyeliği görevinde bulundu. 7 Haziran 2015 Genel Seçiminde Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanlığı görevini üstlendi. 9 Ocak 2016 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine atandı. Tüfekci, hala AK Parti'de aktif siyasete devam etmektedir.

MUSTAFA ÜNALDI KİMDİR?

Mustafa Ünaldı, 1945 yılında Beyşehir'de doğdu. Babasının adı Hüsnü, annesinin adı ise Halime'dir. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezundur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ihtisas yapmıştır. İngilizce, Fransızca ve Arapça dillerini bilmektedir. Tıbbi Biyokimya alanında uzmandır. Prof.Dr. olmuştur. Sağlık Ocağı Tabibi, Ergani Devlet Hastanesi Baştabibi, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilimdalı Asistanı ve Öğretim Üyesi olarak görev yapmıştır. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilimdalı Başkanlığı, Konya Nakiboğlu Özel Bilgi Hastanesi Biyokimya Laboratuvarı Yöneticiliği de yapmıştır. Ünaldı, AK Parti'nin Konya'daki ilk vekillerindendir.

HALİL ÜRÜN KİMDİR?

Halil Ürün, 1947 yılında Konya’nın Yunak ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Yunak’ta tamamlayan Ürün, Adana Erkek Lisesini 1964 yılında bitirdi. Aynı yıl girdiği İTÜ İnşaat Fakültesi'nden Mart 1970 yılında İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu. 1969-71 yılları arasında Karayolları 3. Bölge Müdürlüğünde Köprü Kontrol ve Şantiye Mühendisliği yaptı. 1971 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesine Asistan olarak atandı. 1973 yılında mesleki çalışmalarda bulunmak üzere Üniversitesi tarafından 1 yıl süre ile İngiltere’ye yollandı. İTÜ İnşaat Fakültesinde başladığı doktora çalışmalarını 1978 yılında tamamlayarak “doktor” ünvanını aldı. Daha sonra aynı bilim dalında “doçentlik” unvanını kazandı. 1971-88 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde 17 yıl öğretim üyeliği yaptı. 1988 yılında Üniversiteden ayrılarak Refah Partisinden Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday oldu. 26 Mart 1989’da yapılan seçimlerde yüzde 40’ın üzerinde oy alarak bu göreve seçildi. 1994’te tekrar aday gösterildiği bu göreve yüzde 49 oyla ikinci kez seçildi. Toplam 10 yıl boyunca bu görevi başarı ile yürüttü. Görevde bulunduğu 1993 yılı içinde Japonya’da tertip edilen “The World Lead of City Conferance”ına Japon Hükümetince davet edildi. Burada, dünyanın “Şehir Öncüsü” 8 belediye başkanı arasına girerek ödül aldı. Çok sayıda bilimsel makalesi olan Ürün, ulusal ve uluslar arası pek çok kongre sempozyum ve konferansa katılmıştır. 22. dönemde Konya milletvekilliği yapan Ürün, Adalet ve Kalkınma Partisinin kurucu üyelerindendir.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum