Ak Partililer Adaylarını Belirlemek İçin Sandık Başına Gitti

Ak Partililer Adaylarını Belirlemek İçin Sandık Başına Gitti

İzmir’de yerel seçimlerde partiyi temsil edecek adaylarına belirlemek için çalışmalarını sürdüren AK Parti, bugün temayül yoklaması için Karşıyaka Arena Spor Salonu’nda sandık başına gitti.

İzmir’de yerel seçimlerde partiyi temsil edecek adaylarına belirlemek için çalışmalarını sürdüren AK Parti, bugün temayül yoklaması için Karşıyaka Arena Spor Salonu’nda sandık başına gitti. Yaklaşık 4 bin partili, büyükşehir ve ilçe belediye başkanlığı için gönüllerinden geçen adayların ismini yazarak oy kullandı.

Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlıkları için temayül yoklaması nedeniyle İzmir’e gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Seçim İşleri Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Bugün sadece izmir’de değil 12 büyükşehirde yapıyoruz. Dün de Ankara, Adana, Antalya ve Eskişehir’de temüyül yoklamaları yapıldı, bugün de 12 şehirde yapıyoruz. Temayül yoklamalarımıza AK Parti olarak Sayın Başbakanımızın titizliğiyle büyük bir önem veriyoruz. Temayül yoklamaları teşkilatımızın büyükşehir ve ilçelerde kimleri aday olarak görmek istedikleri konusunda fikir verecek. Parti olarak 9 Kasım’da yeni 14 Büyükşehir’de, 16-17 Kasım’da da geri kalan il ve ilçelerinde yapacağız. Tabi ki bunun dışında periyodik olarak anket çalışmaları yapıyoruz. Burada çıkan isimler var. Partimiz tarihi geçmişi ve arşiv kayıtları bakımından diğer partilerden farklı. Aday adayları ve bölgelerle ilgili yaptığımız özel çalışmalar var. Akademisyenlerle birlikte çalışıyoruz. Bütün bunların hepsini bir arada değerlendirerek muhtemelen Kasım sonuna kadar Büyükşehir’lerdeki belediye başkan adaylarını açıklamaya başlayacağız.” dedi. Oylama öncesi açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Şentop, temayül yoklamalarından birinci çıkanın aday gösterilmesi diye bir şeyin söz konusu olmadığını da belirtti.

"BÖYLE KALE OLMAZ"

İzmir’in CHP’nin kalesi olduğu sözlerini de eleştiren Şentop, kentin yarısının AK Parti’yi tercih ettiğini belirtti. Şentop, “Böyle kale olmaz.” dedi. Aslen Tekirdağlı olduğunu anlatan Şentop, "Eski Yugoslavya muhaciriyiz. Uzun yıllar önce atalarımız Tekirdağ’a yerleşmiş. Onun için İzmir’i, Trakya’yı, İzmir’in yaklaşımlarını iyi biliyorum. İzmir’i ayrıca seviyoruz. İzmir, Türkiye’nin demokratikleşme, liberal düşünce bakımından önemli şehirlerinden birisidir. Daha 1876 yılından itibaren İzmir demokrasinin, yeni fikirlerin merkezidir. Demokrat Parti’nin, Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi’nin merkezidir. Bugün İzmir için ‘CHP’nin kalesi diyenler çok vahim hatalar yapıyorlar. 2007 yılında İzmir’de CHP yüzde 35 oy alırken AK Parti yüzde 31.5 oy almış. 2009 yılındaki yerel seçimlerinde İl Genel Meclisi’nin oy oranlarına baktığınızda ise CHP yüzde 48.5 oy alırken AK Parti yüzde 30 oy almış. Ama 2011 yılına geldiğinizde ise CHP yüzde 43 oy alırken AK Parti de yüzde 37 oranında oy almış. CHP’de 5.5 oy oranı düşüş varken AK Parti’de ise yüzde 7’lik bir oy artışı var. Dolayısıyla milletvekili sayısı bakımından da CHP’nin 13, AK Partinin de 11 milletvekili var. Böyle kale olmaz. Bir yerde oyların ya da milletvekili sayısının yüzde 90’ını alırsınız oraya ‘kale’ diyebilirsiniz. İzmir’de bu durum CHP’ye oy vermeyenlere hakarettir. AK Parti’nin İzmir’de yüzde 40 oyu vardır. Kentin yarısına yakını AK Parti’yi desteklemektedir. İzmir’in AK Partiye teveccüh göstereceğine kanaat getiriyoruz. Tabi ki biz İzmir’i Türkiye’den bağımsız düşünmüyoruz. Çıkıp ‘Türkiye bir yana İzmir bir yana’ diyenler ve öylece bakanlar var. Biz İzmir’i Türkiye’nin seçkin şehirlerinden birisi olarak görüyoruz. Türkiye neyse İzmir de odur." şeklinde konuştu.

AK PARTİ BAYRAKLARINI YAKTILAR

Genel Başkan Yardımcısı Şentop, temayül yoklamasının yapıldığı KSK Arena Spor Salonu’nda yapılan süslemelerin dün gece kimliği belirsiz kişilerce yakıldığını söyledi. Siyaseti hoşgörü ve saygı içinde yürütmek zorunda olduklarını ifade eden Şentop, Tatsız bir hadise oldu ve biz buraya geldik. Hazırlıklara baktık. Salonun dışında az bir miktarla süsleme yapmışlar. Bazıları süslemeleri yakmışlar. Sadece İzmir’de değil, Türkiye’de farklı düşüncelere, kendilerinden ayrı düşünenlere tahammülsüzlük gösteren, faşist anlayışa sahip insanlar var. Bu insanlar İzmir’de de, Ankara’da da İstanbul’da da var. Bereket versin ki bunlar Türkiye’de bir azınlık. Düşünsenize bu insanların Türkiye’de iktidarı elde edebileceklerini. Allah, yerelde de genelde de bu anlayışa sahip olanların iktidar olmasından Türkiye’yi korusun.” dedi.

"BİRİNCİ ÇIKAN ADAY OLMAYABİLİR"

Şentop, temayül yoklaması sonuçlarının açıklanmayacağını, kapalı halde genel merkeze gideceğini de söyledi, Şentop, "Biz sonuçları kamuoyuna açıklamıyoruz. Anket sonuçları da öyle. Türkiye’nin genel siyaseti ile ilgili anketleri zaten açıklıyoruz. Kişiler ve şahıslarla ilgili kendimiz için yaptırdığımız anketleri zaten kamuoyuna söylemiyoruz. Bunu kendimiz için yapıyoruz. Burada ortaya çıkan sonuçları değerlendireceğiz. Kayıt altına alıyoruz. Önceki seçimlerin sonuçları belli. Yetkili kurulumuz başbakanın başkanlığında sonuçları değerlendirecek. Sonuçların açıklanmasını uygun bulmuyoruz. Sonuçlar tek başına bir kriter değil. Burada teşkilatımızın bakışını alıyoruz. Daha sonra anketlerle seçmenlerin bakışını alacağız. Başka seçenekler de oluyor. Buradan birinci çıkan aday gösterilecek anlamına gelmiyor. Anketlerden birinci çıkan da olmayabilir. Bunlar birbiriyle çelişebilir. Gerekirse il başkanlığı ve ilçelerle yeniden bir değerlendirme yaparız. Büyükşehir ve ilçeler için en iyi adayı, uygun adayı, şehre fazla katkı sağlayacak kişiyi seçeceğiz." diye konuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.