Airbnb cezaları gelmeye başladı! Ev sahipleri 100 bin lira ödeyecek

Airbnb cezaları gelmeye başladı! Ev sahipleri 100 bin lira ödeyecek

Yıl başında yürürlüğe turistik amaçlarla konut kiralama uygulamasını ihlal eden ev sahiplerine cezalar gelmeye başladı. Kamuoyunda airbnb düzenlemesi olarak da bilinen uygulamayı ihlal edenlere 100 bin TL para cezası yazılıyor

2024 yılının başında yürürlüğe giren turistik amaçlarla konut kiralama yönetmeliğiyle birlikte binlerce ev sahibi hesabını silerek, airbnb uygulamasını terk etti. Bazı ev sahipleri ise airbnb hesabını silmeyerek ve kiralama faaliyetlerine devam etti. Konut kiralama izin belgesinin zorunlu hale gelmesine rağmen yüzlerce ev sahibi hala izin belgesi için başvuru yapmadı.

airbnb.webp

Airbnb ise izin belgesi almayan hesapları kapatmaya başladı. Mevzuata aykırı bir şekilde kiralama faaliyetlerine devam edenler ise tek tek tespit edilmeye başlandı. Aylardır yapılan uyarılara rağmen izin belgesi almadan kiralama faaliyetlerine devam eden ev sahiplerine cezalar gelmeye başladı.

airbnb-cezasi.jpg

İLK CEZA TEBLİGATLARI GELMEYE BAŞLADI

Kamuoyunda airbnb düzenlemesi olarak da bilinen uygulamayı ihlal edenlere 100 bin TL para cezası yazılıyor. İlk cezalar geçen hafta gelmeye başladı. İzin belgesi alınması için verilen 15 günlük süre sonunda belge almayanlara 500 bin lira idari para cezası kesilecek. İzin alınmadan kiralama faaliyetine devam edilmesi halinde ceza katlanarak devam edecek. Ayrıca, bir yıl içinde aynı konutu dört defadan fazla izinsiz kiralayanlar için bir milyon lira idari para cezası öngörüldü. TÜRSAB yetkilileri ise izin belgesi olmadan kiralama faaliyetlerine devam eden ev sahiplerini uyararak, ağır cezalarla karşılaşmamaları için başvuruda bulunmaları ya da kiralama faaliyetlerine son vermeleri çağrısında bulundu.

airbnb.jpg

KOMŞU İZNİ ALINMADAN KİRALAMAYA İZİN YOK

Yeni düzenlemeye göre, konut kiralama izin belgesi almak artık zorunlu hale gelmiş ve bu belge ilgili Bakanlık tarafından verilecek. Başvurular sırasında, turistik kiralama için uygun görülen bağımsız bölümle ilgili tüm kat maliklerinin oy birliğiyle aldığı kararın belgelenmesi gerekiyor. İzin belgesi alma sorumluluğu kiraya verene ait. Komşuların tamamının izni alınmadan kiralama faaliyeti ise yapılamayacak. İzin belgesi başvurusuna bulunulması için komşuların tamamından izin alınması ve şirket kurulması da gerekiyor. Turistik kiralama faaliyetlerini yürütenlerin belgelendirme işlemi, A grubu seyahat acentaları aracılığıyla yapılacak ve bu süreç, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na uygun olarak gerçekleştirilecek.

30 GÜN İÇİNDE BİLDİRMESİ ZORUNLU

İzin belgesi sahiplerinin, kiralanacak konutların ilgili bilgilerini 30 gün içinde bildirmeleri zorunlu hale geldi. Bu süre içinde gerekli bilgilerin eksik veya yanıltıcı olarak bildirilmesi durumunda 50 bin lira idari para cezası uygulanacak. Turizm payının ödenmesine ilişkin belgenin 30 gün içinde ibraz edilmemesi veya denetime sunulmaması halinde de 50 bin lira idari para cezası verilecek. Turistik amaçlı kiralanan konutların yanıltıcı şekilde tanıtılması veya vaat edilen koşulların yerine getirilmemesi durumunda 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Sözleşmeye uygun olarak teslim edilmeyen konutlar için 100 bin lira, ödemenin iadesinin yapılmaması durumunda ise 200 bin lira idari para cezası kesilecek.

Kaynak:M. Ali Nurullahoğulları

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.