Ailelere internet eğitimi vereceğiz
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan araştırma, Bakan Fatma Şahin'in yüzünü güldürdü. Şahin, Aile Yapısı Araştırması sonucuna göre ailenin hâlâ toplumun en güçlü dayanak noktası olmaya devam ettiğini söyledi. Bakan Şahin'i sevindiren bir başka husus, 18 yaş altı çocuk gelin sayısının yüzde 9'lara inmesi. Bununla birlikte dikkat çeken bir olumsuzluk mevcut. Artık internet bağımlılığı da boşanma sebepleri arasında belirgin bir veri olarak yer almaya başladı. Şahin, bakanlığının 2012 çalışmalarında bu konunun ön sıralarda olacağını ifade etti.
25 bin kişi üzerinde yapılan Aile Yapısı Araştırması'ndan çarpıcı sonuçlar çıktı. Bakan Fatma Şahin, ayrıntıları henüz açıklanmayan araştırmanın bazı verilerini paylaştı. Herkesin kafasında, 'eyvah, ailelerimize ne oluyor?' düşüncesi bulunduğuna dikkat çeken Şahin, "Ancak araştırmada gördüğümüz çok net bir şey var ki en güçlü tarafımız yine aile, aile değerlerimiz." dedi. Avrupa'daki boşanma oranları binde 25'lerdeyken, Türkiye'de bu oranın binde 16 olduğunu söyleyen Şahin, "Bu konuda son 10 yıla baktığımızda binde 2'lik bir artış var gibi gözüküyor ama beraberinde nüfus da artıyor." diye konuştu.
ÇOCUK GELİNlerİN ORANI AZALIYOR
Araştırmada sevindiren önemli bir sonuç da 18 yaş altındaki çocuk gelinlerin sayısındaki düşüş oldu. Son 10 yılda yüzde 20'lerde olan çocuk gelin oranının yüzde 9'a kadar indiğini kaydeden Fatma Şahin, bunda eğitim alanında atılan adımların önemli olduğunu vurguladı. Eğitimde kız-erkek eşitliğin sağlandığını belirterek, "Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması, 18 yaş altı evliliklerde sigorta olacak." dedi. Araştırmaya göre ailede yeni sorun alanları ortaya çıktığını söyleyen Şahin, buna örnek olarak interneti gösterdi. İnternet bağımlılığının azaltılması, bu teknolojinin kullanımı noktasında ailelere iç eğitim verilmesi gerektiğini gördüklerini söyleyerek, "Bütün genel müdürlüklerimiz bu konu üzerinde bire bir çalışıyor. Daha geniş katılımlı bir çalıştay yapmayı planlamamıza aldık." şeklinde konuştu.
Şikâyet edenler de dizi izliyor
Dizilerden rahatsızsa sesini çıkartsın
Bakan Şahin, dizi ve televizyon programları ile ilgili şikâyetin çok fazla olmasına da değindi. Çok izlenen dizilerin, şikâyet alan yapımlar olduğuna dikkat çeken Şahin, toplumun şu mesajı verdiğini belirtti: "Ben rahatsızım ama medya okur-yazarlığı konusunda yeterince bilgi sahibi değilim. Bana yardımcı ol". "Bizim toplumu desteklememiz, farklı modellerde eğitmemiz gerekiyor." diyen bakan, bu konuda sivil toplum inisiyatifinin daha örgütlü olması gerektiğini vurguladı. Toplumda şikâyet mekanizmasının normalleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Fatma Şahin, sözlerini şöyle bitirdi: "Şikâyet ediyor ama tuşa basıp telefon açmıyor. Şikâyetler yoğun şekilde geldiği zaman birçok örnekte gördük, sonuç alınıyor. Amerika'da bir etik kurul oluşmuş. Etik kurul, reklamların üzerinde... Mesela bir dizi, toplum zararına yayın yapıyorsa, o diziye reklam veren firmaya 'reklam vermeye devam edersen senin ürününü almayacağız' deyip filme reklam vermesini engelleyebiliyorlar. Aslında bizim toplumumuz da bunu yapabilecek olgunluğa gelmiş durumda. Toplumun böyle bir beklentisi varsa bunu görünür kılması, daha çok sesini çıkarması ve politika üretenlerin elini kolaylaştırması gerekiyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.