Aileler ilk 7 yıla önem vermeli
Psikolog Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, “Çocuğun Gelişimi ve İletişimi ” konulu konferansta Konyalılarla buluştu. Konferansa ilgi yoğun olurken, bayan davetliler çoğunluğu oluşturdu. Fima Kırtasiyenin ev sahipliği ve sponsorluğunu yaptığı konferans Konevi Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. “Çocuğun gelişimi ve iletişim” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan psikolog Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, müdürlere, öğretmenler ile çoğunluğu bayanların oluşturduğu kalabalık bir topluluğa konferans verdi.
"İnsan gelişirken iki ortam oluşuyor. Bu ortamlardan biri köklere, biri araca yöneliyor” diyen Cüceloğlu, şunları kaydetti: “Bunlara 'geliştiren' ve 'kalıplayan' ortamlar diyoruz. Geliştiren ortam nedir? Geliştiren ortamda; Anlamlı, coşkulu ve güçlü bir yaşam amaçtır. Kalıplayan ortam ise yaşam, mevki, mal, mülk edinmek için bir araçtır. Benim içinde yaşadığım ortamda (Türkiye'de) 'ürünler' önemli. Gayret değil netice önemli. 'Hatice'ye değil neticeye bak!' diyoruz. İnsanlar benim çevremde gayretleriyle değil, sonuçlarla değerlendiriliyorlar. Oysa önemli olan zaferin kendisi değil, o zafer için uğraşabilmektir. Yaptığın işi zevki için yapmak çok önemlidir."
Soru cevap şeklinde gerçekleşen söyleşide Cüceloğlu, iletişim ve eğitim konularına çarpıcı örneklerle yaklaştı. Konuşmasına bir ağacı örnek göstererek başlayan Doğan Cüceloğlu, "Ağacın köklerini önemsemeyen çiftçi başarılı olamaz. Ağacın kökleri onun yaşam kaynağıdır. ‘Akıl odur ki, görünmeyeni görür, söylenmeyeni duyar' derler. Bebeklik ve sonrasında ilk 7 yıl, bu yıllar köklerin atıldığı yıllardır. Köklere önem veren toplum akıllıdır. Bir toplum çocuklarının ilk yedi yılına önem veriyorsa o toplum akıllı toplumdur" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.