Ahşap'a ilgi azalıyor

Ahşap'a ilgi azalıyor

Ahşap ürünler satışı artık gereç olarak kullanımdan çok süs olarak kullanılmaya başlandı

Ahşap ürünler satışı artık gereç olarak kullanımdan çok süs olarak kullanılmaya başlandı. El üretimi kaşık, tepsi, tokmak gibi ürünlerin yerini plastik ve metal ürünlerin almasıyla birlikte ahşap malzemelerde vitrinlerde süs olarak kaldı. 50 yıldır ahşap ürünleri üretimi ve satışı yapan Muzaffer Büyüközkan, satışların süs eşyalarına yönelik olduğunu söyledi. Büyüközkan, “Fırın küreği, ahşap kaşık, tokmak, takunya, tepsi, dibek, sini, oklava gibi ürünlerin satışını yapıyoruz. Satışlarımız talep azalsa da yine iyi durumda. Ürün çeşidimiz fazla olduğu için satışımız oluyor. Özellikle fırın küreği noktasında ciddi satışlarımız var. Konya’daki fırınların birçoğu fırın küreğini bizden temin ediyor. Bunun yanında el sanatları yapımında kullanılmak için sattığımız ürünlerde var” dedi. Satışların mevsimden mevsime fark ettiğini dile getiren Büyüközkan, “Oklava ve senit Konyamızda vazgeçilmez ürünler. Konya’da halkın birçoğu unlu mamullerini kendi yaptığı için bunlara sürekli talep var. Dibekte aynı şekilde. Vatandaşlar baharatını, kuruyemişini dövmek için dibek almak zorunda. Bunların yanında süs eşyası olarak sattığımız ürünlerde var” diye konuştu.

Obje, ahşap tepsi gibi ürünlerin boyama amaçlı satıldığını kaydeden Büyüközkan, “Kursa gidenler ahşap boyamak için tepsi ve objeleri alıyorlar. Bunlar başka türlü kullanılmaz. Kaşıkta aynı şekilde. Bugün ahşap kaşıkla yemek yiyen birini göremeyiz. Onu da süs eşyası olarak kullanıyorlar. Genel olarak eskiye göre talep azaldı” ifadelerini kullandı.

TAKUNYAYI ALAN KALMADI

Eskiden camilerde ve evlerde vazgeçilmez olarak kullanılan takunyaya artık hatırlayanın dahi olmadığını belirten Büyüközkan, “Takunya eskiden az da olsa camilerde kullanılırdı. Artık kullanılmıyor. Konya’da da sadece biz satıyoruz. Yeni yetişen nesil zaten takunyanın ne olduğunu bile bilmiyor. Biz unutulmasın diye satıyoruz” dedi. İşlerin mevsime göre değiştiğini vurgulayan Büyüközkan, şunları kaydetti: “Kışın işler pek hareketli olmaz. Ama yazın sini, senit ve oklava gibi ürünler yaygın kullanılır. Çünkü vatandaşlar kışa hazırlık için ekmek yapıyor. Genel olarak hamur işleri yazın tercih ediliyor. Kışın biraz daha duruk geçiyor. Ağaç kaşıkları ise düğün zamanında tercih ediliyor. Kültürümüz olan Konya kaşık havalarında oyun kaşığı kullanılıyor. Birde seksek dediğimiz çocukların sallanması için ürün var. Buda artık unutulmaya başlandı. Eskiden vatandaşlar evine bunu kancayla asar, çocuklar bunun üzerinde sallanırdı. Artık sekseği de evlerde göremiyoruz.” Ahşap ürünlerin tarih boyunca yaşatılması gerektiğini belirten Büyüközkan, unutulmaması için evlerde ahşap araç gereçlerin kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.