Ahmet Hamdi Akseki Sempozyumla Anılıyor

Ahmet Hamdi Akseki Sempozyumla Anılıyor
Eski Diyanet İşleri Başkanlarından Ahmet Hamdi Akseki, Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumla anılıyor.

Eski Diyanet İşleri Başkanlarından Ahmet Hamdi Akseki, Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumla anılıyor.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi ile Antalya İl Müftülüğü ortaklaşa Ahmet Hamdi Akseki Sempozyumu düzenledi. İki gün sürecek sempozyuma sunulan 40 bildiri ile yakın tarihin önemli isimlerinden Ahmet Hamdi Akseki her yönüyle ele alınıyor. Ahmet Hamdi Akseki’yi kamuoyuna daha yakından tanıtmak için sempozyumu düzenlediklerini belirten AÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaman, sempozyumda ünlü alimin hayatı, eserleri, icra ettiği görevler, ilim anlayışı, farklı ilim dallarındaki birikimleri, tezleri, entelektüel ilgi ve yaklaşımları gibi konuların ele alınacağını söyledi.

Antalya Müftüsü Ahmet Çelik de Ahmet Hamdi Akseki'nin Antalya'nın yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden olduğunu belirterek, "Esasen bir milletin en büyük zenginliği tarihi, tarihi ve siyasi şahsiyetleri, yetiştirdiği ilim insanlarıdır. Bu bizim için büyük bir zenginlik kaynağıdır. Bunları anmak büyük fazilettir, anlamaya çalışmak büyük hazinedir. Bu sempozyumda bu vefayı göstereceğiz." diye konuştu.

Sempozyumun açılışında ‘Bir Alim ve Diyanet İşleri Başkanı Olarak Ahmet Hamdi Akseki’ konulu bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, ünlü alim ve din adamının memleketi Antalya'nın Akseki ilçesinin Selçuklular tarafından fethedildikten sonra hiç işgale uğramadığını söyledi. Tarihi öneme sahip ilçenin ve köylerinin kadim bir medrese kültürüne sahip olduğunu ifaden eden Küçük, Akseki'nin çok eski dönemlerden beri çok önemli şahsiyetler yetiştirdiğini belirtti. İlçenin yetiştirdiği bu önemli isimlerden birinin de Ahmet Hamdi Akseki olduğunu anlatan Küçük, ünlü alim ve din adamının Diyanet İşleri'nin üçüncü başkanı olduğunu söyledi. 1947'de görevi başında vefat ettiği 1951 yılına kadar Diyanet İşleri Başkanlığı yapan Ahmet Hamdi Akseki'nin en önemli özelliğinin geçiş döneminde görev yapmasına karşın oynadığı önemli rol olduğunun altını çizdi. Cumhuriyetin üçüncü Diyanet İşleri Reisi olan Akseki'nin sadece resmi görevlerini ifade etmiş bir isim olmadığına değinen Küçük, onun ilim ve irfanını ülkesi, hatta dünya ile paylaşmış bir insan olduğunun altını çizdi. Diyanet İşleri Başkanlığı'na getirildikten sonra kurumun bütün sorumluluğunu üzerine Akseki'nin reis olmadığı dönemlerde bile TBMM'de Diyanet'in adamı olarak muamele gördüğünü ifade etti. Küçük, basının Akseki'nin Diyanet İşleri Başkanı olmasından sonra basının Diyanet ile daha çok ilgilenmeye başladığını da sözlerine ekledi.

Sempozyuma geçilmeden önce yine AÜ ilahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Akdeniz İlahiyat Araştırmaları Ödülü sahiplerini buldu. Düzenlenen törenle Yrd. Doç. Dr. Davut İltaş birincilik, Dr. Ahmet Aydın ikincilik, Dr. Mehmet Kalaycı ise üçüncülük ödülü aldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.