Ağrı kesicileri çok kullanmayın

Ağrı kesicileri çok kullanmayın

Eczanelerde en çok satılan ilaçlar arasında bulunan ağrı kesiciler, uzun süre kullanıldığında böbrek yetmezliğine neden oluyor. Dr. Halil Öztürk, “İnsanımız rastgele ilaç kullanıyor. Aşırı ilaç kullanımı bazı hastalıklara davetiye çıkarıyor” dedi

Özellikle uzun yıllar kullanılan ağrı kesiciler böbreklerde kalıcı hasara neden oluyor. Her ağrıda, ağrı kesici kullanan vatandaş böbreklerine zarar verdiklerinden habersiz. Ağrı kesiciler en çok şeker hastalığı ve kalp hastalığına neden oluyor, yaşlı insanlarda böbrek hasarı yapıyor. Doktorlar ağrı kesici ilaçların her ne kadar hastanın ağrısının kesilmesine yardımcı olsa da böbrekler üzerinde çeşitli zararlara yol açabildiğine dikkat çekti. Doktorlar, herhangi bir ağrıda doktora danışmadan ağrı kesici kullanmanın doğru olmadığını belirtiyor. Öte yandan bir eczane çalışan günde 60-70 kutu ağrı kesici sattığını belirtti.

RASTGELE İLAÇ KULLANIYORLAR

Konuyla ilgili bilgi veren Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Halil Öztürk, “İnsanımız rastgele ilaç kullanıyor. En ufak bir ağrıda ağrı kesicilere yükleniyoruz. Aşırı ilaç kullanımı bazı hastalıklara davetiye çıkarıyor. Ağrı kesiciler eczanelerde en çok satılan ilaçlar arasında. Ağrı kesiciler, böbrek yetmezliğine neden oluyor. Hastalar tedavi altına alınıyor. Böbrekler durma noktasına geldiğinde ise hasta diyalize bağlı kalıyor. Geçtiğimiz yıllarda diyaliz merkezi sayısında hızlı bir artış oldu. Şu an merkez sayısında bir artış yok. Bugün ise merkezlere alınan cihaz sayısında bir artış söz konusu” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK ZARARI DA VAR

Konya Eczacılar Odası Başkanı Cemil Karakap da, “Doktorlar tarafından yazılan reçetelerin yüzde 60-70'inin içinde ağrı kesici var. Bir de reçetesiz alınan ilaçlar var. Dolayısıyla ağrı kesici kullanımı fazla. Ağrı kesicilerin faydası olduğu kadar zararı da var. Ancak halkımız leblebi gibi ağrı kesici tüketiyor. Sürekli ağrı kesici kullanıldığında vücut ilaca karşı direnç geliştiriyor. Yani ilacın etkisi sona eriyor ve vatandaş daha etkili ilaçlar almak zorunda kalıyor. Avrupa'ya oranla Türkiye'de ilaç kullanım oranı çok fazla. Türkiye'de sık sık doktora gidiliyor. İlaca ve hekime ulaşılabilirlik de fazla. İlaç kullanım oranını düşürmekte yarar var” diye konuştu.

REÇETESİZ ALINABİLİYOR

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sait Önal ise, bilinçsiz ve gereksiz ağrı kesici kullanımıyla ilgili uyarıda bulundu. Ağrı kesicilerin tedavi edici özelliğinin olmadığını hatırlatan Dr. Önal, ağrı kesicilerin ancak bir tedaviyle birlikte doktor tavsiyesinde kullanılmalarının gerektiğini belirtti. Ağrı kesici ilaçların kullanım alanının çok geniş olduğunu ve neredeyse her eczaneden reçetesiz olarak da alınabildiğini belirten Dr. Önal, “Baş ağrısından, diş ağrısına, adet ağrısından, artrite, kas ağrılarından, cerrahi operasyon sonrası oluşan ağrılara kadar birçok tıbbi tedaviyle birlikte uygulanan ağrı kesiciler, doktor kontrolünde kullanıldığında güvenli olarak kabul edilebilmektedir. Fakat, ağrı kesicileri kimseye danışmadan sıklıkla ve gereksiz yere kullanan vatandaşlarımız bu davranışlarıyla birçok sağlık sorununun oluşumuna zemin oluşturmaktadır. Unutulmamalıdır ki tek başına ağrı kesici hiçbir hastalığı tedavi etmez, ağrı ise birçok hastalığın ön belirtisidir ve kişiyi hastalıklara karşı uyarıcıdır” şeklinde konuştu.

KERİM ATICI  merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.