Ağır bedeller ödedik
Çanakkale Zaferi'nin 102. yılı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi'nin Mevlana Kültür Merkezi (MKM)'de düzenlediği etkinliğe Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, ilçe kaymakamları, Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Mehmet Emin Yalçınkaya, şehit aileleri, gaziler ve çok sayıda davetli katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Ardından Çimento Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan gösteriler ile devam etti. Programda konuşan Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Mehmet Emin Yalçınkaya, 100 binlerce vatan evladının, bu vatanın bedelini ödemek üzere Çanakkale'ye gittiğini ve şehit olduğunu dile getirdi. “Amacımız geçmişteki savaşların zaferi ile mutlu olmak değil” diyen Yalçınkaya, “Yok olmama mücadelesi veren bir milletin; vatan, hürriyet sevdasını anlatmak ve Çanakkale ruhunu bugün de yaşatmak en önemli sorumluluğumuzdur. Vatan dediğimiz toprağın diyetini ağır ödedik” açıklamalarında bulundu.
ESİR YAŞAMAKTANSA ÖLMEK
Çanakkale'nin tanımının kendisi için geldiler, gördüler ve döndüler olduğunu söyleyen Yalçınkaya 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devletinin dünyanın en büyük devletlerine karşı mücadele verdiğini anlattı. İngiltere ve Fransa gibi büyük devletlerin Çanakkale Boğazı'na saldırdığını ve işgal girişiminde bulunduğunu hatırlatan Yalçınkaya, şunları kaydetti: “O dönemin başkenti İstanbul alınırsa Osmanlı Devleti, tarihe karışacak ve Türk devleti bu topraklardan atılacaktı. Bin yıldır bu milleti, bu topraklardan atmak için uğraşıyorlar. O zamanda topları, tüfekleri ve binlerce askeri ile geldiler. Çanakkale'yi Çanakkale yapan; gelenler değil, onları karşılayan asil ruhtur. O, öyle bir ruhtur ki; ben esir yaşamaktansa ölmeyi tercih ederim diyenlerin ruhudur.”
ESARETİN ZİNCİRİNİ KIRDILAR
Yalçınkaya, atalarımızın davasını büyük tuttuğunu söyledi. Buna gerekçe olarak davanın vatan olduğunu belirten Yalçınkaya, “Vatan, özgürlük ve hürriyet demektir. Özgür bir millet olarak bu bayrağın altında yaşıyorsak unutmayalım, birileri nefesini kaybettiği içindir. Şehit ve gazi olduğu içindir. Nereden geldiğimizi ve bundan sonra ne yapmamız gerektiğini iyi bilmemiz gerekiyor. Çanakkale öyle bir yer ki; yokluk varlığı getirmiş, maneviyat maddiyatı yenmiş, özgürlük sömürgeyi yenmiştir. Milletin Allah'a olan inancı, esaretin zincirini kırmıştır” dedi.
ARAMIZDAN ÖMER HALİSLER ÇIKTI
Şehitler için ölüler denilmemesi gerektiğinin altını sıklıkla çizen Yalçınkaya, konuşmasını şu cümleler ile tamamladı: “Çanakkale'de 300 bin şehit askerimizin yaktığı bağımsızlık ateşini ve Kurtuluş Savaşı'nı son zafer olarak görmüştük. Aradan geçen 100 yıla rağmen, 15 Temmuz 2016 gecesi siyasi tarihimizin en büyük ve kanlı darbe girişimi ile karşılaştık. Ama yıkılmadık. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı gibi bir olduk, direndik. Hasan Tahsinler gibi Ömer Halisler çıktı aramızdan. Bütün dünyaya bir milletin toprağına nasıl sahip çıktığını gösterdik. Farklı kimlik ve görüşteki her vatandaşımız yek vücut halde büyük bir kahramanlık destanı yazdı. Meydanlarda nöbetler tutarak, milli irademize sahip çıktık.”
EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.