Ağaçlandırmada Konya ikinci

Ağaçlandırmada Konya ikinci

Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planında Konyanın ikinci olması geleceğe yönelik umut verdi



Konya Orman Bölge Müdürü A. Fuat Ünal, ormanların bakımı, gençleştirilmesi ve rehabilitasyonu konusunda Konya Orman Bölge Müdürlüğünün 2009 stratejisini açıkladı. Konya Orman Bölge Müdürü Ali Fuat Ünal, 2008 yılında Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın talimatı ve startını verdiği “Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı” gereği Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan 2008 yılı sonu değerlendirmelerine göre Konya İlinin ikinci olduğunun açıklandığını belirtti. Ünal, Çevre ve Orman Bakanlığının değerlendirmesinde Bakanlığın diğer birimleri ile resmi kuruluşlar, özel ve tüzel kişilerin çalışmaları gibi çok farklı kriterlerin kullanıldığını, bu itibarla bölgede bu ikinciliğin alınmasında çok önemli  payın Konya Orman Bölge Müdürlüğünün faaliyetlerinin oluşturduğunun vurgulandığını kaydetti.
2008 yılında 1 milyon 538 bin adet fidan üretildiğini, bunun 600 bin adetinin yanında bakanlığın fidanlıklarından temin edilen 3 milyon 75 bin adet fidan ile toplam 3 milyon 675 bin fidan dikildiğini hatırlatan Ali Fuat Ünal, şöyle devam etti: “47 bin 420 dekar alanda meşe, 4 bin 995 dekar alanda ardıç, 102 bin 585 dekar alanda çam, göknar, sedir rehabilitasyon çalışması yapıldı. Fidan dikmek için toprak hazırlığı yapılan 26 bin 400 dekar alanın 400 dekarını Ermenek HES Konsorsiyumu’nun ana yüklenicisi olan BM firması, 3 bin 680 dekar alanın resmi kurumlara ait iş makineleri, 3 bin 240 dekar alanın ise kurumumuz bünyesinde bulunan 1 adet dozer ve 2 adet MB Track-Mercedes Traktör ile 19 bin 80 dekar alanın orman köyleri kooperatiflerine ait dozer ve ekskavatörlere yaptırıldı.”
2007 yılında Konya – Karaman – Aksaray İl Müftülükleri ve İlçe Müftülükleri ile irtibata geçilerek mezarlık ve cami avlularının, çukuru ilgililer tarafından açılmak üzere, ağaçlandırılması çalışmalarına başlandığını kaydeden Ali Fuat Ünal, bu alanda yeterli ilgiyi görmediklerini dile getirdi. Köy ormanları kurulması yönünden beklenen kadar olmasa bile bir hayli mesafe alındığını bildiren Ünal, orman ürünlerinin satışından elde edilen gelirin yarıdan fazlasının ormanların imarı ve ihyası için harcandığını açıkladı. Ünal, Konya Orman Bölge Müdürlüğünün gerek orman potansiyelinin ve gerekse ormancılarının bilgi birikimi, azmi, çalışkanlığının Konya’yı birinci yapmaya yeteceğini ifade etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum