Afyonkarahisar Devlet Hastanesinden “kanser Haftası” İle İlgili Açıklama

Afyonkarahisar Devlet Hastanesinden “kanser Haftası” İle İlgili Açıklama

Afyonkarahisar Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde görev yapan Onkoloji Uzmanı Dr. Turgut Kaçan, “Kanser Haftası” ile ilgili yaptığı açıklamada, “Her ne kadar teknoloji...

Afyonkarahisar Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde görev yapan Onkoloji Uzmanı Dr. Turgut Kaçan, “Kanser Haftası” ile ilgili yaptığı açıklamada, “Her ne kadar teknoloji ve tıpta bu kadar gelişme olsa da önemli olan kanser gelişmeden önce koruyucu önlemleri almak ve zararlı alışkanlıklardan korunmaktır” dedi.

Dr. Kaçan kanser hastalığına ilişkin yaptığı açıklamada, 1900 yılların başında tüm dünyanın sigara ile tanışmasından sonra sigaranın zararlı etkilerinin görülmeye ve sorgulanmaya başladığını ifade etti. r. Takip eden 20 yıllık süreçte ise sigara kullanımının ve akciğer kanserindeki paralel artışın dikkat çekmeye başladığını hatırlatan Dr. Kaçan, “1900’lü yıllarda nadir iken günümüzde en sık görülen kanserlerden biri haline gelmiştir. Geçmişte sadece kemoterapi ile tedavi edilen akciğer kanserinde son 5 yılda çok önemli gelişmeler olmuş ve kişiye özel tedavi yöntemleri kullanılmaya başlanmıştır.

Tüm dünyada ve Türkiye’de en sık ölüm sebebi kardiyovaskuler hastalık iken kanser ikinci sırada yer almaktadır. Kanser ilişkili ölümlerde ise sıranın en başında akciğer kanseri bulunmaktadır.

Kansere bağlı ölümlerde ilk sırada yer alsa da akciğer özellikle küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisinde, son yıllarda çok ciddi gelişmeler oldu. Özellikle adenokanser alt tipini daha iyi öğrenmeye başladık. Tıpta ve teknolojideki gelişmeler sayesinde moleküler alttiplerine ayırabilir hale geldik. Bu bize kişiye yönelik tedavileri vermemizi sağladı. Başka bir söylemle kişinin özelliklerine göre hedefe yönelik kemoterapi denen ilaçları tedavileri kullanmaya başladık. Hedefe yönelik ajanlarla birlikte akciğer kanserinde monoklonal antikor dediğimiz ilaçlarla birlikte kansere karşı gücümüz daha da arttı.

Her ne kadar teknoloji ve tıpta bu kadar gelişme olsa da önemli olan kanser gelişmeden önce koruyucu önlemleri almak ve zararlı alışkanlıklardan korunmaktır. Aktif ve pasif sigara içiciliği akciğer kanseri gelişinin de önemlidir. Akciğer kanserinin yüzde 90’nının sigara kaynaklı olduğu düşünülürse en ucuz ve en etkili yolun sigarayı bırakmak olduğu aşikardır. Uzun yıllar sigara içen kişinin bile sigarayı bıraktıktan sonraki 15 yılda kanser gelişim oranı genel popülasyona oldukça yakın hale geliyor. Son yıllarda yapılan kamu spotları ve toplum bilinçlendirme programları ile ülkemizde de akciğer kanserine yakalanma olasılığını düşeceğini biliyoruz” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.