Adalet Bakanı Tunç: Demokrasiye müdahale olmasın diye hem yargımız hem yasamamız gerekli tedbirleri almaya devam ediyor

Adalet Bakanı Tunç: Demokrasiye müdahale olmasın diye hem yargımız hem yasamamız gerekli tedbirleri almaya devam ediyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Demokrasiye bir müdahale daha olmasın diye hem yargının hem de yasama organının gerekli tedbirleri almaya devam ettiğini" söyledi.

Tunç, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin 8. yılı öncesinde AA'ya açıklamalarda bulundu.

Darbe girişimi sırasında 253 kişinin şehit, 2 bin 190 kişinin gazi olduğunu belirten Tunç, o karanlık gecede büyük kahramanlık mücadelesi veren aziz millete şükranlarını sunduğunu bildirdi.

Tunç, "15 Temmuz gecesi Türk milleti, dünyaya bir insan hakları mücadelesinin nasıl yapıldığını, milli iradeye nasıl sahip çıkıldığını, demokrasiye nasıl sahip çıkıldığını iyi bir başarıyla gösterdi." değerlendirmesinde bulundu.

Türk demokrasi tarihini "darbeler tarihi" olarak niteleyen Tunç, 27 Mayıs 1960 darbesi ile 10 yıl süren başarılı bir iktidarın devrildiğini söyleyerek, "Maalesef milletimiz o dönemin imkanlarıyla o darbeye karşı mücadele edememişti. Darbeciler başarılı olmuştu. Bakanlar, Menderes'le birlikte idama mahkum edilmişti." diye konuştu.

12 Mart 1971 "muhtırası" ile demokrasiye bir darbe daha vurulduğunu, 12 Eylül 1980 darbesiyle de milletin karanlık günler yaşadığını anlatan Tunç, 1990'larda da faili meçhul cinayetlerin, istikrarsızlığın olduğu karanlık dönemlerin ardından 28 Şubat postmodern darbesiyle seçilmiş hükümetin istifa ettirildiğini anımsattı.

Vesayetçi anlayışın direnişinin 2000'li yıllarda da AK Parti iktidarına karşı sürdüğünü dile getiren Tunç, "İlk dönemin sonunda e-muhtıra ile karşı karşıya kaldık. 367 krizi, Mecliste Cumhurbaşkanını seçtirmeme gibi antidemokratik birtakım girişimlerde bulunuldu ve e-muhtıraya karşı da bu ülkenin seçilmiş iktidarı cevabını verdi. Sonrasında Cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleşti ve 2008'de yine bir kapatma davasıyla karşı karşıya kalındı." ifadelerini kullandı.

Tunç, devam eden süreçte MİT krizi ve Kobani olayları yaşandığını, Kızılay, Merasim Sokak, Suruç ve Ankara Tren Garı önündeki terör saldırılarıyla çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Söz konusu süreçte PKK terörünün azdırılmaya, Türkiye'nin kaos ortamına sürüklenmeye çalışıldığını ifade eden Tunç, 2013'teki Gezi olaylarına ilişkin, "Bir sokak darbesiyle hükümeti devirebileceklerini düşündüler. Orada da başarılı olamadılar. Yine kirli eller durmadı. Demokrasi düşmanları durmadı. 17-25 Aralık emniyet-yargı darbesiyle masa başında bu işleri bitirebileceklerini düşündüler. Yine de başarılı olamadılar." diye konuştu.

Çeşitli girişimlerle başarılı olamayanların son çare olarak darbe yolunu seçtiğini aktaran Tunç, "Son çare olarak 15 Temmuz gecesi tankları, milletin silahlarını millete doğrultmaya kalkıştılar." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.