Açlık sınırı asgari ücreti geçti!

Açlık sınırı asgari ücreti geçti!
Türk-İş’in Temmuz ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 11 bin 658 TL, yoksulluk sınırı ise 37 bin 974 TL olarak duyuruldu.

Türk-İş verilerine göre gıda enflasyonu Temmuz’da yüzde 12,38 olurken, yıllık olarak da yüzde 107,54’ü buldu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Temmuz ayına ilişkin açlık ve yoksulluk rakamları ile gıda harcamalarındaki yükselişi açıkladı. Türk-İş verilerine göre açlık sınırı 11 bin 658 TL’ye yükselerek geçen ay 11 bin 402 liraya yükselen asgari ücreti geçti.

Türk-İş araştırmasında şu uyarıya da yer verildi: “Bu ay yüksek oranda artan gıda fiyatları nedeniyle alım gücünde şiddetli bir kayıp yaşandığı görüldü. Türk Lirası’nın, yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesinin yanı sıra ÖTV düzenlemesinin de etkisiyle artan akaryakıt fiyatları, mesken ve dükkân kiraları, alım gücü kaybının temel nedenlerini oluşturdu. Türkiye, her türlü maliyet artışının fiyat geçişkenliğinin çok yüksek olduğu bu dönemde, enflasyonun ve kur politikasının yarattığı sürdürülmesi çok zor fiyatlama davranışının mutlaka tersine çevrilmesi gereken bir süreçtedir.”

ENFLASYON RAKAMLARI GİDEREK YÜKSELİYOR

TÜRK-İŞ araştırmasının 2023 Temmuz ayı sonucuna göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 11 bin 658 liraya, ulaşırken gıda harcaması ile giyim, konut ( kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 37 bin 974 liraya çıktı. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 15 bin 123 liraya yükseldi.

12 AYLIK ORTALAMAYA GÖRE YÜZDE 107 OLDU

TÜRK-İŞ’in verilerine göre mutfak enflasyonundaki değişim ise yine yukarı doğru oldu. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 12,38 oranında gerçekleşti. Yedi aylık değişim oranı ise yüzde 43,38 olarak tespit edildi. Araştırmaya göre son on iki ay itibarıyla değişim oranı yüzde 70,44 oldu. On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 107,54 olarak hesaplandı.

BİR AYDA ET YÜZDE 6, TAVUK YÜZDE 13 ZAMLANDI

Gıda ürünlerinde Temmuz 2023 itibarıyla gözlemlenen değişim, harcama gruplarına göre rakamlar da paylaşıldı. Araştırmaya göre süt ve yoğurt fiyatı değişmezken peynir fiyatı ortalama yüzde 4 zamlandı. Ulusal zincir marketler ve Ankara’da yerli et satmaya devam eden yerel marketlerin pek çoğunda dana kıyma ortalama 315, kuşbaşı ortalama 340 TL’den reyonlardaki yerini aldı. Bir ayda dana eti ortalama yüzde 6, tavuk yüzde 13, balık yüzde 12, yumurta yüzde 9, kuru fasulye %7, yeşil mercimek yüzde 8 oranında zamlandı.

AYLIK EKMEK GİDERİ 682 TL OLDU

Ankara’da 200 gramlık beyaz ekmek yüzde 30 zamlanarak 6,5 lira olurken, 4 kişilik bir ailenin aylık sadece ekmek masrafı 525 liradan 682,5 liraya yükseldi. Semt pazarlarında hem yeşil soğan, maydanoz gibi salata yeşilliklerinin hem de ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları yükseldi. Patates ve kuru soğan 20 liradan satılmaya başladı. Kabak ve patlıcan fiyatları sabit kaldı, kıvırcık fiyatları geriledi, bunların dışında tezgâhlardaki tüm sebzelerin fiyatı yükseldi. Bu ayın zam şampiyonu yüzde 135 ile kavun oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum