AB destekli eğitim

AB destekli eğitim

Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği, AB'den destek aldığı Kurumsal Güçlendirme Projesi ile bağlı 246 kooperatif ve dolaylı olarak 40 bin çiftçi ailesini, suyun tasarruflu ve akılcı kullanımı konusunda bilgilendirecek.

Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği, Türkiye'de sivil toplumun desteklenmesi, demokrasinin bir gereği olarak geniş katılımcılığın sağlanması amacıyla gerçekleştirilen Yerel Hareket Hibe Programı kapsamında hazırladığı ''Kurumsal Güçlendirme Projesi''ne AB'den destek aldı.
Projenin koordinatörlüğünü yapan Nihal Kök yaptığı açıklamada, toplam 9 bin 836 avro bütçeli projelerinin amacının sulama birliğinin güçlendirilmesi, bağlı kooperatifler arası iletişimin sağlanması olduğunu bildirdi.
Kök, projede kooperatifler arasındaki bağı kuvvetlendirerek Konya bölgesindeki yer altı ve üstü sularının etkin kullanılmasının hedeflendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Kuraklık ve küresel ısınmadan en fazla etkilenen bölgelerin başında Konya ve çevresi geliyor. Kuraklık bu kadar etkili olurken, eldeki mevcut su kaynaklarını etkin şekilde kullanamıyoruz. Birliğe bağlı 246 kooperatif ve bunlara üye 40 bin çiftçi ailesi var. Binlerce kuyudan çekilen suyla yaklaşık 130 bin hektar alan sulanıyor. Bu sulamanın yüzde 80'i halen salma sulama yöntemiyle yapılıyor. Yer altı ve üstü kaynakları hızla azalırken, salma sulama yüzünden suyumuz boşa gidiyor. Konya'da tarımda kullanılan suyun yüzde 74'ü yer altından çekilen içilebilir özellikteki su ile yapılıyor. Şu anda gelecekteki suyumuzu kullanıyoruz. Artık, suyun tasarruflu kullanılması, az suyla çok verim alınması gerekiyor. ''
Türkiye'de alanında proje alan ilk birlik olduklarını belirten Kök, proje sayesinde bağlı kooperatifler ve dolaylı olarak üye 40 bin çiftçi ailesinin suyun tasarruflu ve akılcı kullanılması konusunda bilgilendirileceğini söyledi.
YILLIK 300 MİLYON METRE KÜP SU TASARRUFU
Sulama kooperatiflerinin, su kaynakları en az ve su talebinin en yoğun olduğu Konya'da doğal kaynakların doğru kullanımı konusunda acil önlemlerin alınması gerektiğini öğreneceğini dile getiren Kök, ''Kendilerine, su kıtlığı ve kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olan bölgenin rezervlerinin sonsuz ve sınırsız olmadığı anlatılacak. Onlar da bu bilgileri çiftçilerle paylaşacak. Çiftçiler, damlama ve yağmurlama gibi daha modern sulama tekniklerine yönlendirilecek. Önemli olan salma sulamanın terk edilmesi'' dedi.
Kooperatiflerin yer altından yılda 773 milyon metreküp su çektiğini belirten Kök, kapalı sistem sulamaya geçilmesi durumunda yer altından yılda 300 milyon metreküp su tasarrufu sağlanabileceğini bildirdi.
Kök, sulama sistemi rehabilite projelerinin mevcut yasaların yetersizliği nedeniyle istenilen düzeyde hayata geçirilemediğini ileri sürerek, bu yüzden halen salma sulama yapılarak Konya bölgesindeki suyun, boşa harcandığını iddia etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.