9. Uluslararası Çubuk Turşu Ve Kültür Festivali Renkli Görüntülerle Başladı

9. Uluslararası Çubuk Turşu Ve Kültür Festivali Renkli Görüntülerle Başladı

Ankara'nın Çubuk ilçesinde, 9. Uluslararası Turşu ve Kültür Festivali renkli kortej yürüyüşü ve çeşitli etkinliklerle başladı.

Ankara'nın Çubuk ilçesinde, 9. Uluslararası Turşu ve Kültür Festivali renkli kortej yürüyüşü ve çeşitli etkinliklerle başladı. Festivale bu yıl beş ülkeden 200’e yakın yabancı misafir davetli olarak katılırken Ankara’dan ve çevre illerden vatandaşlar açılışa geldi.

Gazi Üniversitesi Çubuk Yerleşkesi önünde başlayan kortej yürüyüşüne Ankara Milletvekili ve AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, milletvekilleri Ahmet İyimaya, Emrullah İşler ve İzzet Çetin, Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Belediye Başkanı Lokman Özden, Yalova’nın Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, okul müdürleri, çeşitli kurumların ilçe yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, festival için gelen yabancı gruplar ve diğer vatandaşlar katıldı.

Ankara Bulvarı ve Atatürk Caddesi boyunca yürüyen kortejdekilere, yol üzerinde stant açanlar turşu ve baklava ikram etti. En çok ilgi antika otomobillere, ilçenin mahalli kıyafetleriyle yürüyen gençlere, renkli kıyafetleriyle festivale renk katan yabancı misafirlere ve mehter takımına gösterildi. Antika otomobiller, Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü, akülü tekerlekli sandalyelerle katılan engelliler ve Engelli Dostları Derneği üyeleri, seğmen ekibi, Muhtarlar Derneği üyeleri, ÇUDEF üyeleri, spor okulları ve tekerlekli şehitler anıtı eşliğindeki yürüyüş, Atatürk Parkı'nda son buldu. Eski Şabanözü kavşağında oluşturulan festival kapısı önünde kesilen kurdeleyle yapılan, parka kurulan sahnenin önünde saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın ardından kürsüye çıkan Başkan Özden, festivalin bu yıl dokuzuncusunu düzenlemekten mutlu olduklarını söyledi. Herkes tarafından "Benim festivalim" olarak kabullendiğini vurgulayan Özden, sadece akşam düzenlenmesi planlanan sahne programlarının yerine, kültür ağırlıklı etkinlikler yapılacağını belirtti. Festival gününün, demokrasi tarihi açısından kara bir gün olan 12 Eylül'e denk geldiğini hatırlatarak, o günlerde yaşadığı bir olayı şöyle anlattı: "Biz civarımızda olup bitenlere duyarsız olamayız. Bugün biliyorsunuz, Türk demokrasi tarihinde de tevafuk oldu. Belki yaşı, benim yaşımı tutmayanlar vardır. Biz niye Mısır’a destek oluyoruz? Niye onun yanındayız? Niye Suriye’de zalime karşı, demokratik olarak seçilmeyen kişilere karşı tutumumuz net ve onlara karşı kınamalar yapıyoruz? Bunun nedeni şu olsa gerek: Bizim yaşadığımız acı olayları, o ülkeler yaşamasın. Yaşım 16 idi, 12 Eylül tarihinde ihtilâl oldu dediler. Çocuk yaştayım, inanın yatakları paramparça eden askerlerin ev baskınlarına şahit oldum. Şimdi Allah’a hamdolsun demokratik yollarla seçilenler, sizlerin temsilcileri olanlar işbaşında ve Türkiye Cumhuriyeti’ni, hedefledikleri güzel geleceklere taşıyorlar." İlçenin yüzölçümü itibariyle Türkiye’nin yüzde 1'i olduğunu, Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Alevi, Sünni, kısacası ülkenin bütün renklerinin bulunduğunu vurgulayan Lokman Özden, üniversite şehri Çubuk’a metro istediklerini söyledi.

Festivallerine yoğun katılım olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Kaymakam Şahin ise bu faaliyetin üretimi çeşitlendirdiği gibi ekonomiyi de hareketlendirdiğini kaydetti. Belediyelerin birçok yerde festivaller yaptığını belirten Genel Sekreter İpek de bunlardan elle tutulur, aranan, arzu edilen, gelip bir şeyler alınan ve gidilmek istenen bir festivalin Çubuk Festivali olduğunu vurguladı. Hazırlanmasında emeği geçen ve katkı yapan herkese teşekkür eden Milletvekili İpek, "Turşu Festivali'nin, Çubuk’un tanıtımına ve üretimine faydası oluyor. Çubuklunun üreterek para kazanmayı bilen, ekonomiye katkıda bulunan çalışkan insanlar olduğunu hem Ankara’ya hem Türkiye’ye anlatan güzel ve faydalı bir festival oluyor." dedi.

Konuşmaların ardından açılışa katılan protokol üyeleri, alanda kurulan ikram çadırını ziyaret ederek burada kendilerine mahalli ürünlerin tadına bakma imkanı buldu.

KÜLTÜR SOKAK İLGİ ODAĞI

Festival kapsamında Çubuk Dernekler Federasyonu ile Çubuk Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği Kültür Sokak'taki kültür ve sanat faaliyetleri ilgi odağı oluyor. Çeşitli etkinliklerin yapıldığı alanda, misafirlere mahalli ürünler de ikram ediliyor. Bosna-Hersek, Çek Cumhuriyeti, Hindistan, Bulgaristan, Azerbaycan ve Senegal’den, ayrıca Ankara Seğmen Kulübü'nden ekiplerin katıldığı festival, 15 Eylül 2013 Pazar geceyarısı sona erecek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.