9 Ayda 13 Yakınını Kaybetti, Kendini Maden Şehitlerine Adadı

9 Ayda 13 Yakınını Kaybetti, Kendini Maden Şehitlerine Adadı

Zonguldak’ta, 7 Ocak 2013’te meydana gelen Kozlu maden faciasında 8 mesai arkadaşını yitirmesinin ardından eşini, kayınpederini ve kayınvalidesini kaybeden 14 yıllık madenci ve Kozlu Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan...

Zonguldak’ta, 7 Ocak 2013’te meydana gelen Kozlu maden faciasında 8 mesai arkadaşını yitirmesinin ardından eşini, kayınpederini ve kayınvalidesini kaybeden 14 yıllık madenci ve Kozlu Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Gökgöz(38), kendini maden şehitlerinin ailelerine adadı.Dernekte yitirdiği aile üyeleri ile birlikte Kozlu metan gazı patlaması sonucu ölen 8 arkadaşının fotoğraflarına bakan ve aynı zamanda Gökgöz, maden şehitlerinin aileleriyle ilgilenerek moral bulduğunu belirtiyor.

Olay günü yaşadıklarını anlatan Ayhan Gökgöz, “7 Ocak sabahı güle oynaya ocağa indik. Bizim tertip yerimiz 8 arkadaşımızı kaybettiğimiz bölgeydi. Arkadaşın başka yere gidelim demesiyle olay yerinin 100 metre ilerisine gittik. Mucize eseri kurtulduk. O anı düşündükçe tüylerim ürperiyor. Arkadaşların cenazelerini birkaç gün arayla çıkartıp defnettik. Daha sonra madene inmeme eylemleri yaptık. Aslında biz bu eylemleri, bizden 3 yıl önce meydana gelen Karadon’da 30 kişinin öldüğü faciadan sonra da yapmıştık. Eylemlerde ‘Performansa dayalı çalışma madenlerde dayatılmasın. Bu iş sağlığı ve iş güvenliğinin ikinci plana düşmesi anlamına geliyor. Aynı facia bizde de olabilir’ diye haykırdık; ama dinletemedik.” dedi.

METAN FACİASI VE SONRASINDA PEŞ PEŞE GELEN ÖLÜMLER

Gökgöz, yitirdiği yakınlarının hüznünü şöyle ifade ediyor: “7 Ocak 2013’teki kazadan sonra 10 Mart’ta kalp krizinden kayınpederim Zekeriya İnam’ı(79) kaybettim. 20 Nisan’da mesai arkadaşım Ahmet Güney’i trafik kazasında yitirdim. Olaydan sonra 150 arkadaşımızla 2 ay boyunca ocağa inmemiştik. İş başı yaptığımız 30 Nisan günü ocakta kalp krizi geçirdim. By pass ameliyatı oldum, 25 gün yoğun bakımda kaldım. 10 Temmuz’da baba gibi sevdiğim Kamil Silik dostum kalp krizinden vefat etti. Hiçbir hastalığı bulunmayan 18 yıllık eşim Yasemin Gökgöz’ü beyin kanamasından kaybettim. En son da 7 Eylülde kayınvalidem Hatice İnam(76) sirozdan öldü. 9 ay içerisinde inanın kendim Allah’ın yardımıyla iki defa son anda kurtularak hayatta kaldım. Birincisi grizudan, diğeri de ocakta kalp krizi geçirerek, arkadaşların dışarı çıkarmasıyla hayatta kaldım. 13 tane sevdiğim insanı 9 ay içinde peş peşe kaybetmek kaldırılacak acı değil. Allah sabır veriyor.”

HERŞEYİNİ KAYBETTİ, KENDİNİ MADENCİ AİLELERİNE ADADI

Bütün yakınlarını kaybettikten sonra kendisini dernek faaliyetlerine adadığını aktaran Gökgöz, dernek vasıtasıyla çocuklara ve ailelere sahip çıktıklarını dile getiriyor. Şu an 32 maden şehidinin çocuğuna karşılıksız burs imkanı tanıdıklarını belirten Gökgöz, “Çoğu aile kirada oturuyor. Derneğimizi Bursa’daki Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği’nin şubesi olarak açtık. Yalnız 5 bin 200 tane maden şehidinin olduğu Zonguldak’a şube olmanın yakışmadığını düşünüyoruz. İnşallah merkezi Zonguldak olacak bir dernek açacağız. Bir yetime, br garibana sahip çıkabiliyorsak ne mutlu bize diyorum. 15 çocuğa derneğimiz, 17 tanesine ise çeşitli kuruluşlardan temin ederek şu an toplam 32 öğrenciye burs veriyoruz. Bu sayıyı önümüzdeki günlerde 50-60 civarlarına çıkarmayı hedefliyoruz. İlkokulda okuyan çocuğumuza 75 TL, ortaokul ve lisede okuyan çocuğumuza 100 – 150 TL, üniversitede okuyan çocuklarımıza ise 250 ile 300 lira arasında burs yatırıyoruz. Yeter ki çocuklarımız okusun.” şeklinde konuşuyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında galeri açma işini yürüten taşeron firmada çalışan Gökgöz, 7 Ocak 2013'te eksi 630 kodunda metan gazı patlaması sonucu 6 yıldır beraber çalıştığı mesai arkadaşları Muhsin Akyüz, Yüksel Koca, Muharrem Yapıcı, Hasan Bozacıoğlu, Köksal Kadıoğlu, Satılmış Arslan,, Ahmet Şeker ve Hüseyin Kürekçi’yi kaybetmişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.