800 milyonluk katkı
Fabrika meydanında düzenlenen törene AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir, Ilgın Kaymakamı Yücel Gemici, Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan, Ilgın Şeker Fabrikası Müdürü Sezai Doğan, Afyon Şeker Fabrikası Abdullah Necli, Şeker İş Sendikası Ilgın Şube Başkanı Yusuf Yazır, Ilgın Şeker Fabrikası yönetimi ve çalışanları, Ilgın İlçe Müftüsü Abdürrahim Kocagöl, çok sayıda davetli ve çiftçi katıldı. Kampanyanın açılışı, edilen dua ve kesilen kurdelayla yapıldı. Pancarlarını işletmek için fabrikaya giriş yaptıran ilk 10 çiftçiye ise hediye takdim edildi.
ŞEKER FABRİKASI ILGIN'A DEĞER KATIYOR
AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir, Ilgın Şeker Fabrikası'nın Ilgın'ın çehresini değiştirdiğini dile getirdi. Özdemir, Konya ilçeleri arasında Ilgın'ın önümüzdeki yıllarda daha farklı bir konuma taşınacağını aktardı. Sanayi bakımından Ilgın'ın gün geçtikçe ileri noktaya ulaştığını belirten Özdemir, daha sonra şunları kaydetti: “Sanayinin yanı sıra, tarım da ihmal edilmeyecek. Ilgın, parlak bir yıldız gibi parlamasını sürdürecek. Ilgın Şeker Fabrikası kurulmadan önce yeri ile ilgili çeşitli farklı düşünceler vardı. Yunak'a kurulması düşünüldü. Fabrikanın Ilgın'a yapılması bize gerçekten çok mutluluk verdi. 5 bin 600 olan Ilgın nüfusu o günden itibaren 53 binlere ulaştı. Fabrika, Ilgın için büyük bir değer. Pancar, her yerde yetişmiyor. 2002 yılında ülkemizin tarım cirosu 5 milyar dolardı. Güncel rakam ise şuan itibariyle 53 milyar dolar oldu. Çiftçimizin eline güzel paralar geçiyor. Kazakistan, Bulgaristan, Sudan ve Romanya gibi ülkelerde Türkiye, tarım yapıyor. Benim niyetim 1993 yılında Hollanda'da gördüğüm tarım reformunu Konya'ya getirmektir. Biz, bu reformu yapmalıyız. Bugün yapmazsak yarın illaki yapacağız.”
ÜLKE EKONOMİSİNE CANSUYU OLDU
Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan, tarım ve hayvancılığın Ilgın ekonomisinde önemli bir yer edindiğini kaydetti. Karahan,“Özellikle pancar, tarım ürünleri arasında çok ayrı bir yere sahip” dedi. Şeker Fabrikalarının tarımın sanayi ile buluştuğu en güzel örneklerden biri olduğunun altını çizen Karahan, Ilgın Şeker Fabrikası'nın ilçe ve ülke ekonomisi için çok faydalı olduğuna dikkat çekti. Karahan, “Çiftçi kardeşlerimiz, ektikleri ve hasadına başladıkları pancar ile gerek kendilerine gerekse başkalarına mevsimsel istihdam oluşturuyor. 1982 yılından bu yana Şeker Fabrikamız, ülke ekonomisine de cansuyu oldu” açıklamalarında bulundu.
BÖLGEYE 800 MİLYON KATKI SAĞLAYACAK
Ilgın Şeker Fabrikası Müdürü Sezai Doğan, Ilgın Şeker Fabrikası'nın 1982 yılından beridir hem ülke hem de ilçe ekonomisine sağladığı katkıları değindi. Doğan, Ilgın Şeker Fabrikası'nın aynı zamanda en çok pancar üreten ve işleyen bir fabrika olduğunun altını çizdi. “Adeta Türkşeker'in lokomotifiyiz. 2016 yılında şirketin en fazla kâr eden ve şeker maliyeti en düşük olan fabrikasıyız” diyen Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kampanyanın bölgemize 800 milyon TL civarında katma değer sağlayacağını düşünüyoruz. Hedefimiz işlediğimiz pancardan en yüksek randımanlı, en kaliteli şekeri en düşük maliyetle üretmektir. Fabrikamız bu yıl 4 il, 11 ilçe ve 126 köyde 7 bin 23 üreticimize 196 bin832 dekar A kotası pancarı 4 bin 816 dekar sözleşmeli C pancarı olmak üzere toplam 201 bin 648 dekar alanda pancar ektirmiş olup, ekilen bu alandan yaklaşık 1 milyar 200 bin ton bedeli ödenen pancar tesellüm edilecektir.”
PANCAR ÇİFTÇİNİN GÖZDESİ
Şeker İş Sendikası Ilgın Şube Başkanı Yusuf Yazır da üreticilerin birtakım sıkıntılar yaşadığını ifade etti. Hasat döneminde gümrük tarifeleri ile ilgili yaşanan sorunların çözüme kavuşturulmasını isteyen Yazır, “Üretici, ürettiği ürünü değerine satamadı. İç Anadolu'da üreticilerimizin cebine girmesini sağlayan tek ürün pancar. Yaşadığımız su sıkıntılarına da çözüm bulmalıyız. Hububattan para kazanamayan çiftçi, diğer yeşillere yöneliyor. İster istemez suya ihtiyaç doğuyor. Şeker Fabrikası'nda geçici ve mevsimsel olarak çalışan işçi sayımız 350. Taşeron firmalarda çalışan kişi sayısı ise 700. Fabrika çalışanları olarak, mevcut yasalara rağmen suç işliyoruz. Asıl işi alt iş verene veriyoruz. Bir iş kazası olursa ne olacak? İş güvenliği önlemi alınmalı” şeklinde konuştu.
EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.