7 Haziran 2015 seçim sonuçları

7 Haziran 2015 seçim sonuçları

25. Dönem Milletvekilliği seçimlerinden 13 yıl sonra koalisyon çıktı. 2011 seçimlerine göre yüzde 9 oranında oy kaybeden AK Parti tek başına iktidar olamazken, CHP 131, MHP 82 ve HDP 78 milletvekili ile Meclis’e giren partiler oldu

SANDIKTAN KOALİSYON ÇIKTI

Türkiye dün 25. Dönem milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti.  Saat 08:00'de başlayan oy verme işlemi saat 17:00 itibariyle sona erdi. Seçmenler, Türkiye genelinde kurulan 174 bin 236 sandıkta oylarını kullandı. Seçimde, 1 milyon 219 bin 652 kişi görev yaptı.  Sandıktan 13 yıl sonra koalisyon çıktı. AK Parti yüzde 40.9 oy olarak, tek başına iktidar olma şansını kaybetti. Yüzde 12.4 oy alarak tarihinde ilk defa barajı aşan HDP  78 milletvekili ile Meclis’e girdi.

AK PARTİ’DE KUTLAMALAR İPTAL

Seçimde CHP yüzde 25.5 oy alarak, 131 milletvekili ile MHP ise yüzde 17’lik oy oranıyla 82 milletvekili çıkardı. Sandıktan çıkan tablo Türkiye’deki tek başına iktidar dönemini de sona erdirdi. 2002 seçimlerinde tek başına iktidara gelen AK Parti’de sandıktan çıkan son sonuçların ardından  balkon konuşması ve kutlamalar iptal edildi. Seçim sonuçlarını Konya’da takip eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, sonuçların belli olmasının ardından Ankara’ya hareket etti.

AK PARTİ 11 VEKİL ÇIKARDI

Konya’da 11 AK Parti, 2 MHP ve 1 CHP Milletvekili çıkardı. AK Parti’den Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Mustafa Baloğlu, Hüsnüye Erdoğan, Ziya Altunyaldız, Muhammed Uğur Kaleli, Leyla Şahin Usta, Mehmet Babaoğlu, Abdullah Ağralı, Halil Etyemez, Rüveyda Gülseren Işık, H. Ahmet Özdemir milletvekili seçildi. MHP’den Mustafa Kalaycı ve Prof. Dr. Sait Gönen, CHP’den ise Dr. Hüsnü Bozkurt Meclis’e giren isimler oldu.

KONUK VE ELVAN MECLİS’TE

25. Dönem Milletvekili seçimlerine Antalya'dan giren AK Parti Karaman eski milletvekili ve eski Ulaştırma, Havacılık ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, Antalya milletvekili seçildi. AK Parti’den Karaman 1. sıra adayı gösterilen Recep Konuk, Meclis'e giren diğer bir Konyalı isim oldu.

MEHMET BAYKAN SEÇİLEMEDİ

AK Parti’nin farklı şehirlerden aday gösterilen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ve eski Ulaştırma, Havacılık ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, milletvekili seçildi. İstanbul 3. Bölgeden 18. Sıradan aday gösterilen eski Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ise seçilemedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.