6 milyon yararlı böcek ile süne mücadelesi
Yayınlanma:
Her yıl yaklaşık 12-12,5 milyon dekar alanda hububat ekimi yapılan Türkiye'nin ''tahıl ambarı'' olarak nitelendirilen Konya'da, bu yıl 6 milyon dekar tarım arazisinde süne mücadelesi yapılacağı bildirildi.
Konya ovasında 6 milyon dekarlık alanda gerçekleştirilecek süne ile mücadele, mart ayında zararlıların kış mevsimini geçirdikleri kışlaklardan toplanmaları ile başlayacak. Geçen yıl yürütülen etkin çalışmalar sonucunda süne kışlaklarında yüzde 10 oranında azalma yaşandı.
Mart ayında kışlaklardan toplanacak yaklaşık 100 bin süne, Konya İl Tarım Müdürlüğü bünyesinde kurulan laboratuvara alınarak burada uygun sıcaklık ve nem ortamında çiftleştirilip yumurta vermeleri sağlanacak. Elde edilen yumurtalar parazitlenecek. Nisan sonu ve mayıs başında buğday tarlarına salınacak bu parazitli yumurtalardan çıkacak parazitoitler, süne yumurtalarını parazitleyecekler ve bu yumurtalardan süne yavrusu yerine parazitoit çıkması sağlanarak, biyolojik mücadelede başarı sağlanmış olacak.
6 MİLYON PARAZİTOİT SALINACAK
Konya'da süne ile mücadele çalışmalarında 2004 yılında 150 bin adet parazitoit doğaya salınırken, 2008 yılında bu rakam 40 kat artarak 6 milyon adede ulaştı. Bu yıl da yaklaşık 6 milyon parazitoit doğaya salınarak süne zararlısı ile etkin mücadele yürütülecek.
Konya Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Celal Yıldız yaptığı açıklamada, süne yumurta parazitoitlerinin sünenin en önemli ve etkili doğal düşmanları olduğunu belirterek, ''Parazitoitler süne yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakmak suretiyle sünenin çoğalmasını engellemektedir. Bu parazitoitler doğada kendiliğinden bulunmakla birlikte sayıları süne ile kimyasal mücadeleyi ortadan kaldıracak seviyede değil'' diye konuştu.
5 MİLYON FİDAN DİKİLDİ
Yıldız, biyolojik mücadelede başarıyı kalıcı hale getirmek için yumurta parazitoitlerini laboratuvarda çoğaltarak doğaya salmak yanında doğayı bunların çoğalmasına elverişli hale getirmenin ve korumanın da önemli olduğunu belirtti.
Bunun tek yolunun ağaçlandırma ile polikültür tarıma yönelmek olduğunun altını çizen Yıldız, şunları kaydetti:
''Bu amaçla parazitoitlerin hububat hasadından sonra barınmaları için nektar veren kalın kabuklu ağaç ve ağaççıklardan oluşan yeşil kuşaklar oluşturulmaya başlanmıştır. Parazitoitler kışı bu ağaçların kabukları altında geçirmektedirler. Yeşil kuşak oluşturulması amacıyla 2006 yılından beri Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Konya Şeker Fabrikası, Ticaret Borsası, Belediyeler tarafından dikilen fidan sayısı 5 milyona yaklaşmıştır.''
Konya'da Ereğli, Beyşehir, Seydişehir ve Kadınhanı gibi sulak ve ağaçlık yerlerde biyolojik mücadele yürüttüklerini belirten Yıldız, Karapınar, Çeltik ve Altınekin'de ise daha çok kimyasal mücadele yürütüldüğünü söyledi.
Resmi İlanlar
Türkiye
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.