50 Yıldır El Emeği Bağlama Yapıyor
Yaptığı sazlar, Türk halk ozanı ve halk müziği sanatçısı Neşet Ertaş tarafından da çalınan bağlama ustası Mahmut Yıldız, ilerlemiş yaşına rağmen mesleğini sürdürüyor. Artık el işçiliği bağlama yapılmadığını belirten Yıldız, kendisinin de mesleğin son temsilcilerinden olduğunu söyledi.
Makineleşmeyle birlikte el işçiliği gibi birçok meslek yok olmaya başladı. Müziğin vazgeçilmez enstrümanlarından saz yapımı da bunlardan birisi. Ancak, 71 yaşındaki Kayserili Mahmut Yıldız, 5 metrekarelik dükkânında 50 yıldır saz yapmaya devam ediyor. Saz işine köyde çocukluk yıllarında bir merakla başlayan Yıldız, ilk sazının gövdesini kaysı ağacından, tellerini de atın kuyruk kıllarından yapmış. Askerden geldikten sonra Ankara’da bir saz ustasının yanında çalışarak kendini geliştiren Yıldız, geçimini yaptığı bu sazları satarak sağlıyor.
Yıldız, zor şartlarda yaptığı ilk sazın hikayesini ise hiç unutmamış. Bağdaki kayısı ağacından saz yaptığını gören babasının kendisine kızdığını ifade eden Yıldız, “Keserim olmadığı için ağacı elimle oyarak saza benzettim. Misine yerine atın kuyruk kılından yaptığım ipi perdeye bağladım.” şeklinde anlattı. 50 yıldır saz yaptığını belirten Mahmut usta, iyi bir sazın çalınca anlaşılacağını belirterek, 10 tane sazın içinden sadece 2 ya da 3 bağlamanın temiz çıktığını söyledi.
Eşi öldükten sonra tek başına yaşamaya başlayan Mahmut Yıldız, ilerlemiş yaşına rağmen mesleğini severek sürdürdüğünü dile getirdi. Yıldız, “Saz yapımında şöyle bir şey vardır: ‘Falan saz filan ustanın, filan saz falan ustanın.’ Yani müşteriyi memnun eder de sazın sevilirse gurur duyarsın.” dedi. Bozkırın Tezenesi olarak ünlenen, Türk halk ozanı ve halk müziği sanatçısı merhum Neşet Ertaş’ın da sağlığında kendi sazını çaldığını anlatan Yıldız, el emeği sazın bir arkadaşı vasıtasıyla Ertaş’a ulaştığını ve ünlü sanatçının bu sazı 2 -3 sene çaldığını aktardı. Yıldız, ünlü halk müziği sanatçısı Ali Ercan’ın da sazlarını tamir ettiğini kaydetti.
Saz ustası Mahmut Yıldız, bugüne kadar 3 -4 çırak yetiştirse de el işçiliği saz yapım işi bittiğinden yeni çıraklar yetişmediğini aktardı. Eli ayağı tuttuğu sürece bu işi yapmaya devam edeceğini belirten Mahmut usta, el emeği saz yapmanın zor olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.