50 liralık benzinden sonra 50 liralık et dönemi başladı!

50 liralık benzinden sonra 50 liralık et dönemi başladı!

Türkiye'de meşhur hale gelen 50 liralık benzinden sonra şimdi de 50 liralık et dönemi başladı. Vatandaş sadece 50 liralık et alabiliyor.

Artan yem maliyetlerinin ardından kırmızı et fiyatları yükselişe geçti. Yurttaşlar et yemek için fazladan çalışmak zorunda kalıyor. Geçen yıla oranla, tavuk etinin fiyatı 65 lira, kırmızı etin fiyatı 400 ve kuşbaşı 380 lira oldu. Tüketici et almakta zorlanırken kasaplar da fiyatlardan şikâyetçi.

GRAM DEVRİ KAPANDI: 50 LİRALIK SATIŞLAR BAŞLADI

Konya Zafer Çarşısı esnaflarından kasap Ali Bağrıaçık, et fiyatlarının yükselmesinin sebebi yem fiyatlarına gelen zamların olduğunu söyledi. Bağrıaçık, “Satışlarımız okullar açıldığından itibaren sakinleşti. Vatandaş çocuklarına harcama yapmak için kendi midesinden taviz vermeye başladı. Lokantaların işleri, bizlerin işleri aslında tüm esnafların işleri düşüşe geçti. Konyalılar et tüketimi yapıyor ama günübirlik ihtiyacına göre alıyor. Sabit gelirli insanlar haftada 2 defa et alabilirse şükür ediyorlar. Konyalılar et tüketemiyor. Elbette durumu iyi olan tüketiyor. Artık gram alma devri kapandı. 50 liralık veya 40 liralık kıyma alanların sayısı çok arttı. Bunun önüne geçmek için tedbir alınması gerekiyor. Bu zamların temel kaynağı hayvan yemlerine gelen zamların olduğunu biliyoruz. Çok kötü durumdayız. 1 haftadır ete zam gelmediği için şaşkındık ama geleceğini benzin zamlarından tahmin edebiliyoruz. Yem fiyatları bu şekilde yükselmeye devam ederse 3 yıla kadar et bulamayacağız. İnsanların bir kısmının alım gücü yüksek, büyük bir çoğunluğunun ise alım gücü yok. Az var veya çok diye söylemiyorum, hiç yok. Müşterilerimizden bir tanesi 3 bin liralık et sipariş ederek akşam yemeğini yiyor arkadaşlarıyla, alım gücü düşük müşterimiz ise 30 liralık tavuk ile akşam yemeğini çocuklarına yapacak. İkisinin arasındaki fark bu şekilde anlatılabilir. İnsanlar kredi kartlarına yüklene yüklene borç batağına battı. Yetkililerin vicdanen düşünmesi gerekir. Sistem insanları maalesef mahvediyor. İdarecilerimiz insanların refah seviyesini düşünmesi gerekiyor. Ekonomik kıymanın geçen yılki kilosu 170 liraydı bu yıl 360 lira. Elbette dünya krizinin bu hususa etkisi büyük. Lakin Türkiye krizden en çok nasibini alan ülke oldu. Esnafa girdi maliyeti fazla olunca, zam kaçınılmaz oluyor” ifadelerini kullandı.

adsiz-004.jpg

FİYATLAR YÜZDE 30 ZAMLANACAK

Yılbaşından sonra kıymanın kilosunun 450 lira olacağını öne süren Bağrıaçık, ”İşlerimiz yüzde 80 düşüşe geçti. Müşterilerimiz gelir fiyatını sormadan 1 kilo kıyma alır giderdi. Şimdi ise fiyatını soran dükkândan geri çıkıyor. Gerçekten insanlara yazık artık. Vatandaş çocuklarının et yemesini ister. Ama maalesef artık istemeyi bırakın, ayda bir kere yiyebilirse şükür edecek duruma geldi. Yılbaşından sonra göreceksiniz fiyatlar yüzde 30 zamlanacak. Asgari ücrete zam geldiğinde her ürüne gereksiz zamlar geliyor. Asgari ücrete bir zam geliyorsa, diğer ürünlere üç zam geliyor. Vatandaş her şekilde zarara giriyor. Tavuğa geçen 2 yıldan bu zamana kadar toplamda yüzde yüz zam geldi. Bu insanlar bunları tüketmek için birikim yapması gerekiyor. Geçen kurban bayramında işlerimiz düşüşe geçmesi gerekirken yükselişe geçtiğini hatırlıyorum. Nedeni ise insanların kurbanlık hayvan alamadığı için kasaplara yönelmişti. İşin nasıl korkutucu olduğunu anlatabildim herhalde” diye konuştu.

SEVİNCİMİZ KURSAĞIMIZDA KALDI

Balık sezonunun başlangıcında et fiyatlarının düşüşe geçmesi gerektiğini vurgulayan Bağrıaçık, bu sezon et fiyatlarının yükselişe geçtiğini belirtti. Bağrıaçık, şunları dile getirdi: “Balık sezonunun başlangıçlarında tavuk ve et fiyatları düşüşe geçerdi. Bu sezon tam tersi yaşandı. Hem balığa hem tavuk etlerine zam üstüne zam geldi. Sezon açıldığında biraz mutlu olmuştum. Ne güzel insanlar et yiyebilecekler diye sevinmiştim. Sevincimiz kursağımızda kaldı. Et yemek artık lüks ürünler arasına girdi. Bizler satış yapabilmek için ürünlerimizi ucuzdan satıyoruz. Ucuz satmamıza rağmen maalesef satışlarımız düşüşe geçti. Şimdi ise sağlıksız et ürünleri türedi. Zamlar yüzünden hayatımız komedi filmine döndü. Umarım bu süreç son bulur.”

İŞTE GÜNCEL ET FİYATLARI

Kıyma: 360 lira
Kuşbaşı: 380
Pirzola: 400 lira
Antrikot: 400 lira
Kasap Köfte: 380 lira
Kuzu eti: 280 lira

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum