5 müze devredildi

5 müze devredildi

Konya’da Atatürk Evi, Etnografya, Akşehir Taş Eserler, Ereğli ve Akşehir Batı Cephesi Karargah Müzesi İl Özel İdaresi’ne devredildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mevlana’ya girişlerin de ücretsiz olabileceğine işaret etti

Tasarıya göre Konya İl Özel İdaresi’ne devredilen müzeler şöyle: Konya Atatürk Evi Müzesi, Konya Etnografya Müzesi, Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi, Konya Ereğli Müzesi, Konya Akşehir Batı Cephesi Karargah Müzesi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının taşra teşkilatında bulunan kültür merkezleri, danışma büroları, ilçe sınırları içindeki kütüphaneler ve illerdeki güzel sanatlar galerileri ile 61 müze il özel idarelerine devrediliyor. Konya’da da 5 müze İl Özel İdare’ye devrediliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi. Tasarıya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığının taşra teşkilatında bulunan kültür merkezleri, danışma büroları, ilçe sınırları içindeki kütüphaneler ve illerdeki güzel sanatlar galerileri ile 61 müze il özel idarelerine devredilecek.
MEVLANA’YA GİRİŞ ÜCRETSİZ OLACAK MI?
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat, tasarı üzerinde yaptığı konuşmada, Hacıbektaş ve Mevlana gibi inanç merkezlerine girişlerde ücret alınmasını eleştirdi. Özpolat, bunun, yanlış bir uygulama olduğunu savunarak, gerekirse buraların yerel yönetimlere devredilmesi gerektiğini kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Mevlana ve Hacıbektaş'ın gibi ulusal hatta evrensel özellikler taşıyan yerlerin bakanlığın ilgisi ve yetkisi içinde tutulması gerektiğini söyledi.Son birkaç yıl içinde hem Mevlana hem de Hacıbektaş çevresinde kırk yılda yapılacak işleri yaptıklarını anlatan Günay, ''Mevlana ve Hacıbektaş gibi gibi merkezlerden bakanlığın ilgisini ve yetkisini uzaklaştırmamız gerekiyor'' dedi.
Buralarda bazı dönemlerde ücretsiz giriş uygulaması yaptıklarını, bu sürenin uzatılabileceğini hatta ücretsiz hale getirebileceğini belirterek, ''Ancak bakanlığın buralardan kesinlikle çıkmaması gerekir'' dedi.
KONYA’DA İL ÖZEL İDARESİNE DEVREDİLEN MÜZELER
Tasarıya göre Konya İl Özel İdaresi’ne devredilen müzeler şöyle: Konya Atatürk Evi Müzesi, Konya Etnografya Müzesi, Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi, Konya Ereğli Müzesi, Konya Akşehir Batı Cephesi Karargah Müzesi.




Ihlara Vadisi’nin ziyaretçisi azaldı
Peri Bacaları’na gelen turistlerin önemli uğrak yerlerinden Aksaray'ın Güzelyurt ilçesindeki Ihlara Vadisi'nin ziyaretçi sayısı, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32 azaldı. Tektonik yükselmeler ve Hasan Dağı volkanının püskürmesi sonucu oluşan, içinden geçen Melendiz Çayı'nın şekillendirdiği Ihlara Vadisi, 14 kilometrelik uzunluğu, kilise ve kayadan oyma mekanlarıyla Peri Bacaları bölgesine gelen turistler için doğa, tarih ve sanat olgusunu bir arada buluşturuyor.
Ihlara Vadisi'ne yılın her mevsiminde Uzak Doğu, Avrupa ülkeleri ve yurt içinden binlerce turist geliyor.
MAYIS'TA TURİST SAYISI YÜZDE 32 AZALDI
Ihlara Vadisi'ni ziyaret eden turist sayısı, 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 22 artarak 223 bin 450'ye yükselmişti.
Ören yeri yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Ihlara Vadisi'ne en fazla yerli ve yabancı turist yıl içinde mayıs ayında geliyor. Ihlara Vadisi'ni geçen yıl mayısta 54 bin 820 turist ziyaret ederken, bu yıl aynı dönemde turist sayısı yüzde 32 azalarak 37 bin 350'ye geriledi.
2010'da mayıs ayı sonu itibarıyla 76 bin 620 turist, Ihlara Vadisi'ni ziyaret etti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum