5 Bin Yıllık Tarihi Ani Antik Şehrinde Kazı Çalışmaları Yeterli Değil

5 Bin Yıllık Tarihi Ani Antik Şehrinde Kazı Çalışmaları Yeterli Değil

Kars Valisi Eyüp Tepe, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış 5 bin yıllık tarihi Ani antik şehrinde kazı çalışmalarının başladığını, ancak yeterli olmadığını söyledi.

Kars Valisi Eyüp Tepe, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış 5 bin yıllık tarihi Ani antik şehrinde kazı çalışmalarının başladığını, ancak yeterli olmadığını söyledi. Vali, Kafkas Üniversitesi'nin (KAÜ kazı başkanlığını almasını önerdi.

Vali Tepe ilde faaliyet yürüten yerel ve ulusal basının temsilcileriyle bir araya geldiği değerlendirme toplantısında, Kars için yürütülen faaliyetleri önemsediğini, bunların ufak veya büyük olmasının ise fark etmediğini söyledi. Bu kapsamda 5 bin yıllık bir tarihe sahip, Kars’a 40 km mesafede, Ocaklı köyü ile Arpaçay arasında, Ermenistan sınırına sıfır kilometredeki Ani antik şehrinde kazı çalışmalarının başladığını belirtti.

VALİ TEPE: BU ÇALIŞMALARI YETERLİ GÖRMÜYORUZ

Ani harabelerinin kendi açılarından son derece önemli olduğuna dikkat çeken Vali Tepe, "Kars turizminin en önemli kilometre taşlarından bir tanesi Ani antik şehridir. Maalesef Ani birkaç senedir kendi haline terk edilmiş gibiydi. Ufak tefek kazılar olsa da, 'Kilisenin dışında bir çalışma yoktu' Şu anda Pamukkale Üniversitesi ve Müze Müdürlüğümüzün katılımlarıyla inşallah tekrar çalışmalarımızı başlattık. Yeterli mi? Tabi değil bu rakamlar itibariyle temizlik çalışmaları olacak. Katedralin olduğu bölgelerde birtakım çalışmalar yapacağız." dedi.

Vali Tepe, Ani'de yapılacak çalışmalarda kullanılması için ayrılan bütçeye de değinerek, rakamların küçük olduğunu ve bunların il ödeneği gibi olduğunu ifade etti. Vali, "İl ödeneği ne demek, yani devamlılığın sağlanması azıcık azık da olsa, 'Karıncanın Kâbe’ye gidişi gibi olsa da’ yeterli mi tabi ki değil, gönlümüz arzu eder ki yüz binler değil milyonlarla gelen ödenekler gelsin. Ve bu milyonlarla gelen ödeneklerle biz Ani'yi ayağa kaldırabilelim. Bu şekildeki çalışmalar biz Ani'yi belki 50 senede ayağa kaldıramayacağız, ama bir yandan da tabiri caizse can suyunu da vermemiz lazım. Bu çalışmalarla Ani’nin nefes alışını devam ettiriyoruz." açıklamasını yaptı.

ANİ’DE KALICI ÇÖZÜM KAÜ’NÜN KAZI BAŞKANLIĞI İLE MÜMKÜN

Ani’de kalıcı çözümün Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi'nin öğrenci ve öğretim üyesi alması ile Ani’de kazı başkanlığının KAÜ tarafından yürütülmesiyle mümkün olacağına vurgu yapan Vali Tepe, çünkü kendi öğrencisi ve kendi öğretim görevlisiyle kendi topraklarının değerlerini açığa çıkarmalarının doğal olarak daha kolay olacağını düşündüğünü ifade etti. Vali, "Onun için biz öğrenci alımı fakültemiz dört dörtlük hale gelinceye kadar şimdilik böyle dışarıdan Pamukkale Üniversitesi'nden hariçten arkadaşlarımızın gelmesiyle bu işleri yürüteceğiz. Yani değirmene dışarıdan su taşımaya devam. Şunu da ben hep söylüyorum; meseleye olumlu bakmak lazım, bu da güzel bir aşama. Ümit ederiz ki bunların ilerleyen aşamalarını hep birlikte beraber görürüz." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.