4/B’li diyanet personeline çifte standart!

4/B’li diyanet personeline çifte standart!

Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çalışan 4/B’li sözleşmeli personele çifte standart uygulanıyor. Yapılan uygulamalar nedeniyle 4/B’liler ikiye bölünüyor.

2018 yılından önce sözleşmeli olarak çalışan personel yıllarca kadro hakkı beklerken 3+1 formülünün dışında kalmaları sebebiyle bu hakkı elde edemiyor. 2018 yılından sonra çalışmaya başlayan personel ise kadroya alınmalarına rağmen becayiş hakkının tanınmamasından dolayı mağduriyet yaşıyor. 4/B’li çalışanlar bir an evvel çifte standardın kaldırılmasını bekliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çalışan 4/B’li sözleşmeli personele çifte standart uygulanıyor. Diyanet, yaptığı uygulamalar nedeniyle 4/B’li sözleşmeyle çalışan personeli ikiye bölmüş durumda. 4/B’li sözleşmeli personelin bir kısmının yıllarca Diyanet’te çalışmasına rağmen kadroya geçiş hakkı bulunmazken, bir kısmının ise becayiş (yer değiştirme) hakkı bulunmuyor. 4/B’li sözleşmeli personeller bir an evvel çifte standardın kaldırılmasını ve haklarının kendilerine verilmesini bekliyor.

ÇİFTE STANDARDIN MİLADI ‘9 TEMMUZ 2018’

Hükümet, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çalışan sözleşmeli personelin kadroya atanması için gerekli süreyi kısaltan ‘Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanun’u yürürlüğe koymuştu. Kanun’a göre sözleşmeli personellerin kadroya geçmesi için 3+1 formülü uygulanmaya başlanmıştı. Kanun, yalnızca MEB personeli için geçmişe dönük uygulanıyor. Diyanet’te kadroya yalnızca ‘9 Temmuz 2018’ tarihinden sonra sözleşmeli olarak çalışan personel geçebiliyor. 4/B’liler için ‘9 Temmuz 2018’ tarihi çifte standardın miladı olarak görülüyor.

YILLARCA ÇALIŞMALARINA RAĞMEN KADRO HAKLARI YOK!

Diyanet’te yıllarca çalışan 4/B’li personelin çifte standart uygulanması nedeniyle kadro hakkı bulunmuyor. 9 Temmuz 2018 tarihi sonrasında sözleşmeli olarak çalışmaya başlayan personel kadroya alınırken, bu tarih öncesinde çalışmaya başlayan personel ise kadroya alınmıyor. Geçmişe dönük uygulanmayan 3+1 formülü yıllarca çalışan 4/B’liler için büyük bir mağduriyete sebebiyet veriyor. Yıllarca kadro hakkı elde etmek için bekleyen personeller bu hakkın kendilerine tanınmasını istiyor.

BECAYİŞ HAKLARI YOK

Diyanet’te uygulanan çifte standart nedeniyle personelin aile bütünlüğü sağlanamıyor. 9 Temmuz 2018 tarihinden sonra çalışmaya başlayan 4/B’li personele 1 yılı doldurmalarına rağmen becayiş, yani yer değiştirme hakkı verilmiyor. Bu nedenle birçok sözleşmeli personel ailesinden uzakta görev yapmak zorunda kalıyor. 2019 yılında sözleşmeli olarak atanan imam-hatip, müezzin ve Kur’an kursu öğreticisi olmak üzere toplam 9 bin 500 4/B’li personel bulunuyor. Diyanet, 2018 yılından önce atanan personele ise becayiş hakkı tanımıştı. Becayiş, aynı görevi yapan iki devlet görevlisinin anlaşarak bulundukları kenti karşılıklı olarak değiştirmeleri anlamına geliyor.

“AİLE BÜTÜNLÜĞÜMÜZ KALMADI”

Diyanet bünyesinde 2019 yılında sözleşmeli olarak çalışmaya başladığını ifade eden A.S., “2019 yılında sözleşmeli olarak Diyanet’te imam-hatip olarak göreve başladım. Bizden önce sözleşmeli olarak başlayan personele becayiş hakkı verilirken bizlere bu hak tanınmadı. Ne yazık ki sözleşmelilere eş durumundan atama da bulunmuyor. Becayiş hakkı verilmediği için aile bütünlüğümüz kalmadı. Eşlerimizden, çocuklarımızdan uzakta görev yapmak zorunda kalıyoruz. Karşılıklı rızaya dayalı olarak gerçekleşen becayiş kesinlikle görevin aksamasına sebebiyet vermemektedir. Bu iki tarafın da menfaatine olmaktadır. Diyanet yetkililerinden tek isteğimiz bizlere de becayiş hakkı tanımasıdır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum