450 yıllık güzellik

450 yıllık güzellik

Beyşehirin şirin bir beldesi olan Huğlu, 450 yıllık tarihi, silah üretimi konusunda yakaladığı başarı, tarihi ve doğal güzellikleri ile mutlaka görülmesi gereken bir belde

Huğlu Belediye Başkanı Fehmi Tekin, 450 yıllık bir tarihe sahip olan beldede belediye başkanlığı yapmanın ayrı bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Merhaba Gazetesi ve Konya Televizyonu olarak Derebucak İlçesi’ne yaptığımız gezi sırasında içerisinden geçtiğimiz Huğlu Beldesi Belediye Başkanı Fehmi Tekin ile de kısa bir söyleşi yaptık. Tekin, Beyşehir’in en gözde beldelerinden birisinin Huğlu olduğunu ifade ederek, “Derebucak ilçesi ile güzel bir komşuluğumuz var. Beldemizde bulunan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi nedeniyle biz gerek Beyşehir’in gerek Derebucak’ın bir gözdesi durumundayız” dedi.
HALKIMIZA HİZMET HAKKA HİZMETTİR
29 Mart seçimlerinde göreve seçilen Fehmi Tekin, “Başkan olmadan önce Huğlu’da Av Tüfekleri Kooperatifi’nde hizmet etmekteydim, mesleğim silahçılık. Halkın teveccühü ile bu göreve gelmek nasip oldu. Göreve gelirken büyük hedeflerle geldik, halkımıza hizmet için. İnsana hizmet, insan için hizmet, halka hizmet hakka hizmet diyerek göreve başladım” dedi.
Beldesinin tarihi ve sorunları ile ilgili de bilgi veren Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü;
450 YILLIK BİR TARİHE SAHİP BELDE HUĞLU
Huğlu 450 yıllık bir tarihe sahip. Huğlu bu 450 yıllık tarihinde hep sanatıyla adından söz ettirmiştir. Silah sanayinin gelişmesinden önce at arabası veya öküz kağnısı denilen araçlar üretilir, inşaat ustalığı yapılırmış. 1914 yılında Kurtuluş Savaşı sırasında Ahmet Tetik ve Kamil Namlı askeriyedeki kademede tüfek tamir etmeyi öğrenmiş ve terhis olduktan sonra bu mesleği Huğlu’da sürdürmüş. Bugün Huğlu’nun bir dünya markası olmasında Huğlu halkının büyük katkısı vardır. 1962 yılında resmi bir kooperatif kurulmuştur ve şu an dünyanın dört bir tarafına ihracat yapan bir Huğlu markası doğmuştur.
YERLEŞİM ALANLARIMIZIN GENİŞLETİLMESİNİ İSTİYORUZ
Huğlu, devletine hiçbir zaman yük olmamıştır, geçim kaynağının kendisi bulmuştur. Bu da insanlarının çalışkanlığından kaynaklanmaktadır. Daha çok gelişmek istiyoruz, bunun için küçük sanayi siteleri kurmayı ve daha sonra bunların da büyük fabrikalar haline gelmesini istiyoruz. İnsanımızın doğduğu yerde istihdamını sağlamak için büyük hedeflerimiz var. Ama bu hedefler içinde daha önceki yıllarda kadastroya giren bir yerleşim yeri var. Sanayi Sitesi oluşturmada büyük güçlükler çekiyoruz. Burada devlet büyüklerimizden ricamız, daralan alanlarımızın genişletilmesi ve tekrar kadastro kanununun çıkarılmasıdır. Burada orman arazisi olarak yazılan bölgeler var, bunlar hazine arazisi olarak değerlendirilirse istihdam açısından yeni alanlar ortaya çıkacaktır.
EĞİTİM VE ALTYAPIYA ÖNEM VERDİK
Aynı zamanda İl Özel İdaresi ile yaptığımız çalışma ile 8 derslik yeni bir ilköğretim okulu kazandırdık. 2 ilköğretim, bir endüstri meslek lisesi ve bir de yüksekokulumuz bulunmaktadır. 4 bine yakın bir nüfusumuz var. Çevre kasaba ve köylerden de çalışmak için her gün buraya gelip gidenler var. Altyapı çalışmalarımız da devam ediyor. Bunların başında atık su arıtma tesisi geliyor. Doğaya zarar vermemek için İller Bankası’na atık su arıtma tesisi başvurusunda bulunduk. Projelendirildi, önümüzdeki günlerde inşaatına başlayacağız. Çevre Bakanlığı’nın da bu konuda bir toplu projesi var. Hangisi uygun görülürse, o uygulanacak. Gençlerimizin burada hoş vakit geçirmesi için yüksekokulla birlikte bir çalışmamız oldu. Sporseverler için bir halı saha yaptık. Huğlu, ikinci amatör kümede bir takımı vardı, amatör kümede faaliyetlerini şu an sürdürmektedir.
EN BÜYÜK SORUNUMUZ SU
En büyük sorunlarımızdan bir tanesi de su sorunu. 450 yıllık geçmiş tarihe sahip ama su sorunu çözülememiş. Geçmişte belediye başkanlarımız bununla ilgili ciddi çalışmalar yapmışlardı. Bir yıldır da biz çalışıyoruz. İki tane sondaj kuyusunun birinden yüzde 90 sonuç elde ettik. Onun da çalışmasını temmuz ayında devam ettireceğiz. Huğlu’ya bu suyu kazandırarak, insanımızı su sıkıntısından kurtaracağız. Kanalizasyon çalışmamız yüzde 90 oranında bitti, yol çalışmalarımız devam ediyor. 2 yılda 11 bin metrekare taş döşemesi yaptık kendi imkânlarımızla. 2011–2012 yılında da kalan 20 bin metrekarelik yolu da bitireceğiz ve Huğlu’ya güzel bir şehir merkezi görüntüsü vereceğiz.
REHABİLİTASYON MERKEZİ KURMAYI HEDEFLİYORUZ
Bizim eski ilköğretim okulu binamız var, bunun da yenilenmesi gerekiyor. Bununla ilgili duyurularımız oldu. Şu an 210 öğrencimiz var, yenilemek için çalışma başlattık. Gerek özel idareden, gerek milli eğitimden, gerekse iş adamlarından bu konuda destek bekliyoruz. Bu sayede huğludaki eğitim seviyesi daha da yükselecektir. AB projesi olarak bir rehabilitasyon merkezi çalışmamız var. Özürlü ve engellilerin ikinci sınıf insan olarak görülmemesi için çalışmalar yürütüyoruz. Huğlu’ya bir rehabilitasyon merkezi kuracağız. Bu kardeşlerimizi görmeyen gözler özürlüdür bize göre. Bu insanları eğitmek ve topluma kazandırmak için çalışıyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.