400 Yıllık Tarihi Değer Gün Yüzüne Çıkartılıyor

400 Yıllık Tarihi Değer Gün Yüzüne Çıkartılıyor

Erzurum merkez Yakutiye Belediyesi Osmanlı dönemi 400 yıllık tarihi Boyahane camii ile Boyahane hamamının çevresini yıkarak ecdat yadigarını gün yüzüne çıkartacak. Yakutiye Belediyesi tarihi eserlerin çevresini açmaya devam ediyor. Belediye...

Erzurum merkez Yakutiye Belediyesi Osmanlı dönemi 400 yıllık tarihi Boyahane camii ile Boyahane hamamının çevresini yıkarak ecdat yadigarını gün yüzüne çıkartacak. Yakutiye Belediyesi tarihi eserlerin çevresini açmaya devam ediyor. Belediye Cennet Çeşme semtindeki Boyahane cami ve bitişiğindeki hamamın çevresindeki ev ve iş yerlerini yıkım kararı aldı. Belediye bu sayede açık hava müzesi konumundaki şehir merkezindeki tarihi eserlerden ikisinin de gün yüzüne çıkmasını sağlamış olacak.

Belediye Başkanı Ali Korkut, bir hafta içerisinde söz konusu tarihi eserlerin çevresinin yıkım çalışmasını başlatacaklarını söyledi. Korkut, kamulaştırma sonucu tarihi eserler gün yüzüne çıkarılırken, Erzurum'un meşhur çeşme sularından Cennet Çeşme'sinin de bulunduğu alanın güzel ve geniş bir görünüme kavuşacağını dile getirerek, "Yıkım çalışmasıyla hem keşmekeşe dönen şehir içi trafiği rahatlatacağız. Tarihi cami ve hamamın çevresi açılarak görünümü güzelleşecek. Daracık sokak ve caddeleri yıkıp, geniş bir alan oluşturacağız. Batı ülkelerinde bu gibi tarihi eserler korunup yaşatılıyor. Biz ise yok olmaya terk ediyoruz. Ecdat yadigarı bu eserler turizm ve ticaretin can damarını oluşturuyor. Biz bunların çok daha değerli olanlarına sahibiz, ancak sahip olduğumuz cevherin farkında değiliz. Önümüzdeki hafta gerçekleştireceğimiz yıkımlarla 2 tarihi değer gün yüzüne çıkacak. Yaklaşık 400 yıllık tarihi eserlerin insanla buluşturulması çevrenin de güzelleşmesini sağlayacak" dedi.

Belediye Başkanı, 3 milyon 600 bin TL'nin söz konusu çalışma için harcandığına da dikkat çekerek şunları söyledi: "1 parseli kamu kuruluşuna, 1 parseli yardım derneğine ait olmak üzere toplam 21 şahsın yeri mahkeme tarafından belirlenen bedel üzerinden 3 milyon lirası arsa, toplamda arsa ve enkaz 3 milyon 611 bin TL ödenerek kamulaştırıldı. Enkaz ve arsa ayrı ayrı değer biçilerek kamulaştırma gerçekleştirildi. Enkaz kamulaştırmasında Bayındırlık Bakanlığı tarafından tespit edilen değerleme esas alındı."

BOYAHANE CAMİ VE HAMAMI TARİHÇESİ

Boyahane Mahallesi'nde bulunan Boyahane Hamamı, İlyas Ağa'nın 1620 -1621 tarihlerinde yaptırdığı caminin yanında. Kitabesinden öğrenildiğine göre l566-l567 yılında Hacı Emin Paşa tarafından yaptırılmış. Boyahane Hamamı plan düzeni olarak birbirine benzeyen iki bölümden meydan gelen çifte hamamdır. Doğu yönündeki küçük bir kapıdan soyunmalık kısmına girilmekte. Soyunmalık ile ılıklık arasında küçük bir bölüm bulunmakta. Sivri kemerli bir kapıdan geçilen ılıklık pandantiflerin taşıdığı üç kubbe ile örtülmüştür. Sıcaklık haçvari plana göre yerleştirilmiş. Burası dört tonozlu eyvan ve merkezi bir kubbeden oluşmuş. Halvet hücreleri sekizgen planlı. Hamamın batısındaki soyunmalığı, sonraki yıllarda camiye eklenmiş. Hamamın kadınlar ve erkekler kısmının su deposu müşterek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.