4. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması Başladı

4. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması Başladı

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen 'Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması' başladı. Şair Ataol Behramoğlu’nun onur konuğu olduğu buluşmanın açılışında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt....

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen 'Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması' başladı.

Şair Ataol Behramoğlu’nun onur konuğu olduğu buluşmanın açılışında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, şiir buluşmasının Yunus Emre ile özdeşleşmiş bir kentte yapılıyor olmasının anlamlı olduğunu söyledi. Ataç, bu şiir festivali ve buluşmalarının sevginin ve hoşgörünün büyük şair Yunus Emre’nin bu topraklarda yaşamasından dolayı başlatıldığını vurguladı. Başkan Ataç, “Türkiye’yi Güneydoğu’daki savaş batağına çekmek istiyorlar. Tabi savaş çok kötü bir şey. Dileğim bir an önce barış dolu günler tüm dünyada egemen olsun. 8. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu’nu Soma’da kaybettiklerimize ithaf ettik Şiir Buluşması’nı da Ali İsmail Korkmaz ve Barışa ithaf ediyoruz." diye konuştu.

Onur konuğu Ataol Behramoğlu da, “Eskişehir’de bu şiir buluşmasında onur şairi olmak benim için büyük bir onur. Bu onurdan daha çok bizi mutlu eden şey bir şiiri yazabilmek bir şiiri tamamlamaktır. Türkiye önemli bir ülke, Türkiye çok güzel bir ülke, Türkiye insanı şiire tutkundur, en güzel şeylere layıktır. Barışçı bir Türk şairi olarak hepinizi saygı ile selamlıyorum.” şeklinde konuştu.

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz ise, şöyle konuştu: “İletişim artık iki parmağımızın ucunda, ama şiir bizi terk etmiş görünüyor. Evet, şiir, okurla bağını yitirmiş gibi görünüyor. Ancak zorbalığa karşı direnişler, halk hareketleri şiiri bize yeniden kazandırıyor. Bu eylemliliği, Gezi Direnişi’nde de gördük. Gençler, şiiri yeniden buldular. Alanlarda şiirler okudular, şairler şiirleriyle bu direnişi diri kıldılar. Direnişi, iktidarın gözüyle gören şairlerse ne yazık ki genç ölümler ve direnme karşısında vicdanlarını kör bir hançer gibi kullandılar. Şiir onları bir gün terk edecektir."

Şiir buluşmasının direktörü Haydar Ergülen de, bu etkinliği, bu kentte hayatını kaybeden İsmail Korkmaz’a adadıklarını aktardı. Şiir buluşmasına katılması beklenirken 27 Eylül’de yaşamını yitiren şair Metin Demirtaş da şiir buluşmasında unutulmadı. Demirtaş’ın fotoğrafı, açılış boyunca perdeye yansıtıldı.

Şiir buluşmasına katılan; Rati Saxena (Hindistan), Francis Cambis (Fransa), Zingonia Zingone (İtalya), Tiago Torres da Silva (Portekiz), Caroline Stockford (Galler), Achim Wagner (Almanya), açılışta kısa birer ‘selamlama’ konuşması yaparak, şiirlerinden örnekler okudu. Şiir buluşmasına katılması beklenen Filistinli Ghassan Zaqtan’ın İsrailli yetkililerce seyahat etmesinin yasaklandığı belirtildi.

Konuşmaların ardından Ataol Behramoğlu ile müzisyen Haluk Çetin, “Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var” adlı şiir- müzik ağırlıklı bir etkinlik gerçekleştirildi.

USTALAR UNUTULMADI

Şiir Buluşmasında, bu yıl 100. Doğum yıldönümleri olan, Türk şiirinin ustaları Oktay Rifat, Orhan Veli ve Fazıl Hüsnü Dağlarca için bir anma oturumu gerçekleştirilecek. Ayrıca, geçen yıl yitirdiğimiz Ahmet Erhan, Adnan Azar ve yakın tarihte kaybettiğimiz Metin Demirtaş için de bir anma toplantısı yapılacak.

•Şiir Buluşmasının onur konuğu Ataol Behramoğlu’nun şiiri de ayrı bir oturumda ele alınırken, yurt dışından katılacak şairler de, ayrı bir oturumda ‘Savaş ve Şiir’ konusunda bir söyleşi gerçekleştirecek.

•Galler’den katılan şair, yazar ve yayıncı Caroline Stockford, ‘Geçmiş Zamanın İki Ozanı’ etkinliğinde Türkçenin büyük şairi Yunus Emre’yi ve Galler’in büyük şairi Dafydd ap Gwilym’i anlatacak.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.