4 kıtadan hediyelik eşya

4 kıtadan hediyelik eşya

Novada Outlet’te Uluslararası Eşya Günleri 7 farklı ülkeden 32 katılımcıyla açıldı. Türkiye’nin çeşitli yöresel lezzetleriyle farklı ülkelerden gelen katılımcılar ürünlerini Konya halkının hizmetine sundu

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Novada Outlet’te Uluslararası Eşya Günleri 7 farklı ülkeden 32 katılımcıyla açıldı. Açıldığı ilk saatlerden itibaren yoğun ilgi gören organizasyonda tarım ürünlerinden et ürünlerine, ahşap sanatından cam sanatına, gümüşten Hint kınasına kadar birçok alanda ürün bulmak mümkün. 7 farklı ülkeden 32 katılımcı geleneksel hediyelik eşyalarını satışı sunuyor. Uluslararası Eşya Günleri hakkında açıklama yapan Novada Outlet Halkla İlişkiler Temsilcisi Kübra Sancar, Konya’da böyle bir organizasyonun yapılmadığını bu alanda ilk olunduğunu belirtti. Konya halkına çeşitli kültürlerin tanıtılmasın amaçlandığını dile getiren Sancar, “Hindistan’dan Senegal’e kadar birçok ülkeden üreticinin katılımını sağlıyoruz. Amacımız Konya halkının daha önce görmediği farklı kültürlere özel sanatsal eşyaları görmesini sağlamak. Organizasyonun tarihini de özellikle tatil gününe denk getirdik ki aileler ve öğrenciler kolaylıkla gelebilsin, bu ortamdan faydalanabilsin” dedi. Her hafta sonu farklı bir etkinlikle misafirlerine hizmet verdiklerini ve etkinlik konusunda Konya’da iddialı olduklarını belirten Kübra Sancar, etkinlikler bir hafta sürdüğünü fakat hazırlıların aylar aldığını ifade etti. Sancar Sözlerine şöyle devam etti: “Etkinlik bir hafta sürüyor ama bir katılımcıyı ayarlamak aylar alabiliyor. Yaptığımız bu iş gerçekten kapsamlı bir iş, 2015 ve 2016’da olduğu gibi 2017’de de etkinliklerimiz tüm hızıyla devam edecek. Vatandaşımız buraya gelip farklı kültürleri tanıyıp o kültüre özel yöresel ürünlerden de alabiliyor. Bu ürünleri Konya’da her zaman bulabilmek mümkün değil. Tüm Konya halkını etkinliğime davet ediyoruz.”

VATANDAŞIN İLGİSİ YOĞUN

Geçtiğimiz yıl yurt içi yöresel lezzetleri ve el sanatlarını bir araya getiren Novada Outlet, bu etkinliği  uluslararası alanda ilk kez yapıyor. Kayseri pastırma ve sucuğunu tanıtmak için etkinliğe ikinci kez katılan Akçakoyun Pastırmaları sahibi muhammed Mirac, geçtiğimiz yıl pastımaya olan ilginin çok yüksek olduğunu ve gittikten sonra telefonla birçok vatandaşın pastırma siparişi verdiğini söyledi. Ürünlerin kendi imalatını olduğunu belirten Miraç, “Pastırmalarımız kedi hayvanlarımızdan el yapımı olarak hazırlanmaktadır. Pastırma her yerde bulunan bir ürün ama bizim ürünlerimiz organik ve kendi el yapımız. Lezzetiyle de diğer pastırmalardan farklı. Konya halkı ürünlerimizi sevdi ve yoğun ilgi gösteri. Bu yılda ilginin yüksek olmasını bekliyoruz. Açıldığı saatten itibaren ürün tanıtım ve satışlarımız başladı, fiyatlarımız normale göre burada tanıtım amaçlı olduğu için daha uygun” şeklinde konuştu.

HİNT KINASI DA VAR

Dört yıldır Hint kınası yapımıyla ilgilenen ve Uluslararası Eşya Günlerine farklı bir hava katan Ayşe acar, kınaya ilginin yoğun olduğunu belirtti. Kınaları Dubai’den özel olarak getirttiğini söyleyen Acar, çeşitli desenlerimizle misafirlerimize farklı kına modellerini tanıtmak için katıldıklarını ifade etti. Kınaların organik olduğunu söyleyen Ayşe Acar, “Türk haklı olarak kınaya ilgimiz zaten var ama biz bunu çeşitlendirmek ve yerel olarak bilinen kınanın yanında farklı olarak Hint kültürüne özel bu kınayı vatandaşlarının tanımasını istiyoruz” diye konuştu.

HEDİYELER SENEGAL’DEN

Uluslararası Eşya Günleri’nde çeşitli ülkelere ait hediyelik eşyalar bulmak mümkün. Bunlardan en ilginç olanı ise Senegal’den gelen ürünler. Senegal kültürüne ait, ham meddesi yerel ürünlerden olan eşyalara vatandaşların ilgisi yoğun. ucuz ve farklı olmasından dolayı standın çevresi her yaştan insanla çevrilmiş durumda. Tükiye’nin çeşitli illerinde düzenlenen fuarlara katılmak için Senegal’den gelen Thierno Sow, ürünlerinin burada farklı bulunduğunu, çeşitlerinin çok olduğunu ve her yaşa hitap ettiklerini söyledi. Eşyaların daha çok süs amaçla kullanıldığını belirten Sow, “Eşyalarımız Senegal yerel ağaçlarından yapılıyor. Örneğin Hindistan cevizi kabuğundan kaplumbağa ve ya çocuklar için top yapıyoruz. Bu ürünler Türkiye’de bulunmadığı için vatandaşın ilgisini çekiyor. Amacımız kültürü tanıtmak olduğu için hediye olarak bu eşyaları almak isteyenlere çok cazip fiyatlarla ürünlerimizi vatandaşın hizmetine sunuyoruz. Daha önce Konya’ya hiç gelmemiştik, şuana kadar gösterilen ilgiden menunuz.

VATANDAŞ MEMNUN

Uluslararası Eşya Günleri’ne büyük ilgi gösteren vatandan buradaki eşyaların ilginç olmasından dolayı dikkatlerini çektiğini ve alıp gerek hediye etmek gerekse evlerinde süs olarak kullanmak istediklerini belirtti. Bu tür eşyaları her zaman bulamadıklarını ifade eden misafirler, sadece gezmeye geldiklerini ama ürünler dikkat çekici ve farklı olması dolayısıyla aldıklarını söyledi. Hediyelik eşya dışında tarım, süt ve et ürünlerinin bulunduğu etkinlikte tüm ürünlerin tadına bakmak mümkün. Organik olarak yetiştirilip etkinliğe getirilen zeytinler tat ve fiyatlarıyla büyük ilgi görüyor. Erzurum’dan gelen peynir ürünlerini ise etkinliğe katılan vatandaşların elinde çokça görünen ürünler arasında. Fiyatların normale göre ucuz olduğunu ve tatlarının da el yapımı olduğu için lezzetli olduğunu belirten misafirler, “Bu ürünler yörelerden özenle seçilerek getirilmiş, organik oldukları da tatlarından belli oluyor. Daha önce adını duymadığımız lezzetleri burada tadıyoruz ve bu ürünlerin sofralarımızda yer almasını istiyoruz” dedi.

HEM FOTOĞRAF HEM MUHABBET

Uluslararası Eşya Günlerin’de gıda ve ahşap eserlerin yanı sıra misafirleri eğlendirmek için etkinlik düzenleyen katılımcılar da var. Afrika’dan getirtilen kuşlarla misafirler fotoğraf çektirip fotoğrafı anında alabiliyor. Fotoğrafçılar ise Afrika kıyafetleriyle gelenlere farklı görüntüler göstermekte. Kuşların gerek konuşması gerekse misafirlerin omuzlarına konması gelenlere neşeli anlar yaşatıyor. Özellikle çocukların büyük ilgi gösterdiği kuşlar zaman zaman çocuklarla muhabbet edebiliyor.

BU HALININ YAPIMI YILLAR SÜRÜYOR

Etkinliğe İran halısını tanıtmak amacıyla katılan Farshid Gholamrezanezhad, halıların tamamının el yapımı olduğunu ve bazılarını yapmanın yıllar aldığını söyledi. Yapım süresi 6 ay ile 3 yıl arasında değişen halıların fiyatları ise 2bin lira ile 20 bin lira arasında değişiyor. Halıların çoğunun ipek olduğunu söyleyen Gholamrezanezhad, “Halıları İran’da evlerinde elleriyle üreten vatandaşlarımızdan alıyoruz. Günde yaklaşık 10-12 saat çalışarak an az 6 ayda tamamlanan halılara misafirlerin ilgisi yoğun, etkinliğe katılma amacımız bu halıların Konya halkına tanıtılması” dedi.

ALİ İBİLEME/MESUT TURAN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.