4 bakan için oylamaya yapılmayacak!

4 bakan için oylamaya yapılmayacak!

Meclis Araştırma Komisyonu, 4 aylık çalışma süresinin dolmasına 4 gün kala bakanlarla ilgili nihai kararını belirlemek için toplandı. Toplantıda flaş bir karar alındı!

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında 4 AKP'li eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, bugün Yüce Divan oylaması için saat 14.00'te toplandı.

Türkiye, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun 4 eski bakanla ilgili vereceği kararı bekliyor. 4 aylık çalışma süresinin dolmasına 4 gün kala bakanlarla ilgili nihai kararını belirlemek için bugün toplanan komisyon “Yüce Divan” kararını sonuca bağlayacak.

OYLAMA YOK, 'YÜCE DİVAN' KARARI KANAATLERE GÖRE VERİLECEK

Alınan bilgilere göre eski bakanlar hakkında verilecek karar için oylama yapılmayacağı ve üyelerin kanaatlerini bildireceği ve bu kanaatlerin ağırlığına göre karar verileceği bildirildi. Üyelerin kanaatlerini her bir eski bakan için Yüce Divan'a "gitsin" ya da "gitmesin" şeklinde bildireceği belirtiliyor.

Toplantı için geniş güvenlik önlemleri alındı. Basın mensupları salonun bulunduğu koridora alınmazken; sinyal kesici jammerlar sebebiyle telefonlar ise çalışmıyor. HDP'nin üyesini geri çektiği Meclis Soruşturma Komisyonu'nda, Zafer Çağlayan için 'altın çıkışı' Muammer Güler için 'imtiyaz sağlamak' Egemen Bağış için 'Reza Zarrab'a aracılık' ve Erdoğan Bayraktar için 'tavassut göz yumma' suçlamaları oylanacak. Soruşturma önergesine göre Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında 2, Egemen Bağış hakkında 3, Muammer Güler hakkında ise 4 ayrı suçlama bulunuyor.

Ak Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığındaki komisyonda, AK Parti’den 9, CHP’den 4 ve MHP’den 1 üye oy kullanacak. Tek üyesi bulunan HDP ise daha önce komisyondan çekildiği için oylamada yer alamayacak.

NEYLE SUÇLANIYORLAR?

EGEMEN BAĞIŞ: Zarrab’ın otel kiralama girişimi, yakınlarına vize alınmasına aracılık etmek. Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak. Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

MUAMMER GÜLER: Zarrab’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı sağlamak ve koruma polisi vermek. Zarrab’ın yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

ERDOĞAN BAYRAKTAR: Erdoğan Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda bazı işlemler gerçekleştirildiği ileri sürüldü. Bu eylemler arasında şunlar yer aldı: Bazı menfaatler karşılığında kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmak. İmar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummak ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamak. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için aracılık etmek.

ZAFER ÇAĞLAYAN: Reza Zarrab’dan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak. Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamak.

 
4 ESKİ BAKAN VE KOMİSYON BAŞKANI DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ
 
 
22 Aralık toplantısından bir gün önce AK Partili komisyon üyelerinin partilerinin Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile toplantı yapması, Komisyon Başkanı Hakkı Köylü’nün ise toplantı günü 4 eski bakan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelmesi tartışmalara neden olmuştu.
 
EK RAPOR YAZILDI
 
22 Aralık’ın ardından Bayraktar dışındaki üç eski bakanın itirazları üzerine servet araştırmasına ilişkin ek rapor yazıldı.
 
KARAR 'DÖNÜM NOKTASI' OLACAK
 
Milletvekilleri, malvarlıkları incelemesinin yanı sıra, 17-25 Aralık operasyonlarından elde edilen teknik ve fiziki takip verileri, tanık ifadeleri, komisyona gönderilen belgeler ve şüphelilerin savunma ifadelerini değerlendirerek karar verecekler. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 17-25 Aralık’a ait delillerin ‘hukuksuz olduğu’ gerekçesiyle soruşturma ve davaları kapatmıştı. Şimdi komisyon Yüce Divan sürecini açarsa bu delillerin Anayasa Mahkemesi’nce yeniden değerlendirilmesi gündeme gelebilecek. Bu nedenle bugünkü karar 17 Aralık’tan beri yaşanan süreç ve tartışmalarda ‘dönüm noktası’ olacak.
 
GENEL KURUL İÇİN BELİRLEYİCİ OLACAK
 
Komisyon raporu ocak ay sonuna kadar Genel Kurul’a geleceğinden, bugünkü karar kesin sonucu oluşturmuyor. Ancak Meclis kulisinde, komisyondan çıkacak kararın Genel Kurul için de belirleyici olacağı savunuluyor. Çalışmalar sırasında komisyona, İstanbul’daki fezleke ve onlarca klasörün yanı sıra yeni belgeler de sunuldu. Komisyon uzmanları, tüm klasörlerden üyelerin değerlendirmesi amacıyla, “İddia Olunan Eylemler ile Delillerine Yönelik Tetkikat” başlıklı bir inceleme yazısı hazırladı. Bu incelemede, “Delil olarak değerlendirilebilecek hususlar” sıralandı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum