4 Aylık Ara Sonrası 28 Şubat Davası Yarın Devam Edecek

4 Aylık Ara Sonrası 28 Şubat Davası Yarın Devam Edecek

28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın 67. duruşması yarın yapılacak. Mahkeme son duruşmada dönemim Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e tanık olarak dinlenmesi için davetiye...

28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın 67. duruşması yarın yapılacak. Mahkeme son duruşmada dönemim Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e tanık olarak dinlenmesi için davetiye göndermişti.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yarın görülemeye devam edilecek olan davanın en son duruşması 27 Haziran’da yapılmıştı. Mahkeme duruşmada sanık avukatlarının talebi üzerine dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in tanık olarak dinlenmesine karar vermişti. Mahkeme, tanık sıfatıyla dinlenilmesi konusunda Demirel'in, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 43/4. Maddesinde yer alan "Cumhurbaşkanı kendi takdiri ile tanıklıktan çekinebilir. Tanıklık yapmayı istemesi halinde beyanı konutunda alınabilir ya da yazılı olarak gönderebilir" gereğince, kendi takdiri ile tanıklıktan çekilebileceği hatırlatılarak bu konuda kendisine bildirimde bulunulmasına karar verilmişti.

Mahkeme ayrıca dönemin başbakanı mağdur Tansu Çiller için yazılan talimat cevabının beklenilmesine karar vermişti. Ancak, Çiller İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sağlık nedenleri ile katılmamıştı. Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli cumhuriyet savcısı Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin tarafından hazırlanan bin 309 sayfalık iddianamede sanıklar hakkında, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye ve düşürmeye iştirak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. 28 Şubat soruşturması kapsamında 14 ayrı operasyon yapıldı. İddianamede, bir numaralı sanık olarak gösterilen dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ise şu ana kadar duruşmalara katılmadı. İddianamede sanık olarak ikinci sırada Orgeneral Çevik Bir, üçüncü sırada ise Tümgeneral Erol Özkasnak yer alıyor. 199'u asker toplam 438 sivil mağdurun bulunduğu davada, dönemin Başbakanı Tansu Çiller mağdurların başında geliyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.