30 yıllık iç savaştan dünyanın yönetim masasına: Somali'nin BMGK geçici üyeliği

30 yıllık iç savaştan dünyanın yönetim masasına: Somali'nin BMGK geçici üyeliği

Yıllarca iç savaş ve kıtlıkla mücadele eden Somali'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) 2025-2026 dönemi için geçici üyeliğe seçilmesi, dikkatleri yeniden Afrika Boynuzu'ndaki bu ülkeye çekti.

30 yılı aşkın süre iç savaşla mücadele eden Somali, 2000'lerden sonra kuraklık ve gıda sorununun etkisi altında kaldı. Eş-Şebab örgütü ise yıllarca ülkenin önemli bir kısmına hakim oldu.

Kaderine terk edilen ve sorunlarıyla baş başa bırakılan Somali ile özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 2011'deki ziyareti sonrası kurulan yakın ilişkiler, uluslararası kamuoyunun gözlerini bu ülkeye çevirmesini ve Somali'nin istikrarını daha hızlı elde etmesini sağladı.

Türkiye, bir yandan insani yardım, eğitim ve güvenlik alanlarında Somali'ye destek olurken diğer yandan da düzenlenen konferans ve kampanyalarla Somali'nin istikrarı için çabaladı.

Eğitim, sağlık, ulaştırma ve güvenlik alanlarında kurulan ilişkiler, kurumsal sistemin bulunmadığı ve her türlü altyapı desteğine ihtiyacı olan Somali’nin yeniden inşa sürecine büyük katkı sağladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.