22 bin aile hekimi davalık oldu

22 bin aile hekimi davalık oldu

Sağlık-Sen, 22 bin aile hekimiyle 21 bin aile sağlığı çalışanının hizmet sözleşmesindeki bazı maddelerin iptali için dava açtı.

 Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının Sağlık Bakanlığı ile yaptığı sözleşmelerinde sorun yaşanıyor. Sözleşme kapsamında çalışma saatleri ve izin sürelerini belirleyen 4. maddenin tamamı ile 5. maddede yer alan “İlgiliye yapılacak ödemeler ve kesintilerde sözleşme yönetmeliği hükümleri uygulanır. Bunun dışında herhangi bir ad altında başka bir ödeme yapılamaz” hükmünün son cümlesi için yürütmeyi durdurma ve iptali istemiyle Danıştay’da dava açıldı. Dilekçede, aile hekimliğinde görev yapan personelin kamu görevi ifa ettiği ve bu görevin sürekli ve asli bir nitelik taşıdığı belirtilerek, devlet memurlarının sahip olduğu hakların aile hekimliğinde görev yapan sözleşmeli personelden esirgenemeyeceği vurgulandı. Ayrıca 5. maddede yer alan ifadelerin, aile hekimliğinde görev yapan personelin “nöbet ücreti, fazla mesai ücreti, aile yardımı, yiyecek ve giyecek yardımı” gibi maddi haklardan yoksun kalmasına neden olduğu öne sürülen dilekçede, maddenin ilgili cümlesinin iptali istendi.

-“AİLE HEKİMLERİNE YAPILAN AYRIMCILIK SONA ERDİRİLMELİ”-

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının sözleşmeli olmalarına rağmen, 657 sayılı kanuna bağlı çalışan memurlardan farksız bir sorumlulukla görevlerini sürdürdüklerini dile getirdi. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yapılan ayrımcılığın bir an önce sona erdirilmesi gerektiğinin altını çizen Memiş, şunları ekledi:

“Uygulama, pilot olduğu dönemlerde olabildiğince cazip gösteriliyordu. O dönem hekimler ve sağlık çalışanları aile sağlığı hizmetlerine özendiriliyordu. Ancak şimdi görüyoruz ki, her geçen gün daha da mağdur ediliyor. Çok yoğun bir şekilde emek veriyor ancak buna rağmen sürekli baskılanıyorlar. Reçete başı ücretlerde, sağlık raporlarında ve evde bakım hizmetlerinde sistemden kaynaklanan tüm sorunların günahı da aile hekimlerinin üzerine yıkılıyor. Aile hekimleri sürekli olarak vatandaşla karşı karşıya bırakılıyor.
Haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.