"2021 esnaf için zor bir yıl oldu!"

"2021 esnaf için zor bir yıl oldu!"

Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, “Kendimiz tatlıcıyız ama 2021 yılı bizim için tatlı geçmedi. 2021 esnafımız için çok sıkıntılı geçti. 2022'de aynı sıkıntıları yaşamamayı umut ediyoruz" dedi

2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan ve 2021 yılında da hayatın birçok alanında olumsuz etkiler bırakan covid-19 birçok sektörde ciddi ekonomik kayıplara sebep oldu. Covid önlemlerinden dolayı aylarca dükkânlarını açamayan esnaflar ekonomik anlamda çok zor günler geçirdi. Pandemi şartlarından normalleşmeye geçilirken birçok esnaf dükkânlarını açtı. Ancak pandemiden sonra dolar ve altın fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar kendini yeni yeni toplayan esnafı bir kez daha zora soktu.

Aylarca dükkânları kapalı olan pastanecilerin yaşadıkları sıkıntıları Merhaba Gazetesi’ne anlatan Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, “2021 yılı esnafımız açısından oldukça zor geçti. Pandemi nedeni ile aylarca dükkânlarımız kapalı kaldı. Yeni normalleşme ile birlikte dükkânlarımızı açtık ancak kazanmış olduğumuz paralar kapanma döneminde yaşadığımız masrafları kapatmaya yetmedi. Kendimiz tatlıcıyız ama 2021 yılı bizim için tatlı geçmedi” dedi.

KAPALI ALDIĞIMIZ DÖNEMİN BORÇLARI İÇİN ÇALIŞTIK

Pandemi kuralları nedeni ile aylarca dükkânların kapalı kalmasının pastaneleri çok zora soktuğunu belirten Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, “2021 yılı bizim için çok iyi geçmedi. Pandemi sürecinde en büyük zorlukları yaşayan esnaflardan bir tanesi de pastacı esnafı oldu. Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı dönemde sadece paket servis ve gel al uygulaması vardı. Buradaki en büyük yanlış bu uygulamadan pastacıların muaf tutulması oldu. Pastaneler sadece paket servis olarak çalıştı. Marketlerde insanlar alışverişe geldi. Ama bizim üyelerimiz yani pastaneciler bu süreçte kapalıydı. Esnafımız bu konuda büyük sıkıntı yaşadı. Daha sonra pastanelerde de gel-al uygulaması başladı. Oda olarak bu konuda çok mücadele verdik ama ilk süreçte kapalı kalmamız esnafımızı çok zorladı. Özellikle Ramazan ayı pastanelerin en yoğun çalıştığı zamanlar. Ama pandeminin ilk dönmelerinin Ramazan ayına rastlaması nedeniyle iş yerlerimiz tamamen kapalıydı. Yani Ramazan ayı boyunca kapalıydık En iyi iş yapacağımız dönemde iş yerlerimiz kapalıydı” ifadelerini kullandı.

PASTACILAR ODASI OLARAK HER ZAMAN ESNAFIMIZIN YANINDA OLDUK

Kapanmaların başladığı dönemde pastaneci esnaflarının ‘gel-al’ servisi sunması için çok çalıştıklarını kaydeden Kağnıcıoğlu, daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü: “Kapanma döneminin ilk zamanlarında gel-al hizmeti pastacıları kapsamıyordu. Bu uygulamanın pastaneleri de kapsaması için İçişleri Bakanlığı ile özel görüşmeler yürüttük. Cumhurbaşkanımıza mektuplar gönderdik. Daha sonra birliğimizi devreye sokarak Türkiye'de pastanelerin ve lokantaların da bu uygulamaya dâhil edilmesini sağladık. Konya olarak Türkiye'deki lokanta, pastane, çiğ köftecilerin açılması için çalışmaları da ilk biz yürüttük. Bütün çalışmalarımızı esnafımızın en iyi iş yaptığı Ramazan ayında iş yerlerini açabilmesi için çok uğraştık ve nihayetinde esnaflarımız Ramazan ayına 20 gün kala işyerlerini açtılar. Konya'ya has tahinli pidesi ramazan ayında çok talep görür. Esnaflarımız iş yerlerinde Tahinli pidelerini yaptılar ve vatandaşa sundular ve çok güzel satışlar gerçekleştirdik. Kapanmaların olduğu dönemde tatlı satışlarımız özellikle tahinli pide satışlarımız çok iyiydi. Sokağa çıkma yasağı olduğu için yol boylarında satışlar kalktı. Sokağa çıkma yasağı olunca insanlar mahalle arasındaki pastaneleri tercih ettiler.”

PANDEMİDEN SONRA KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI YAŞADIK

Yasaklar ile birlikte birçok pasta ve tatlı ustasının işlerini bırakmak zorunda kaldıklarını belirten Kağnıcıoğlu, “Ekonomik olarak büyük pastaneler büyük sıkıntı yaşadı. Küçük pastaneler büyüklere göre biraz daha az sıkıntı yaşadı” dedi. Kağnıcıoğlu, “Mahalle arasındaki pastaneler tatlıcılar çok büyük sıkıntı yaşamadılar, sokağa çıkma yasağı olduğu dönemlerde mahalle arasında esnaf çarşıya çıkamadığı için mahallesindeki iş yerinden alışverişini yaptı. Onlarda çok aşırı sıkıntı yaşamadık yani. Hatta bir tık iyi bile olan yerler oldu, büyük pastaneler ise daha çok zorlandı. Bizim odamıza üye olan bazı büyük işletmeler 100’e yakın insan çalıştırıyor. Fabrika gibi yerler buralar pandemi döneminde çalışan eleman sayısını on kişiye kadar düşürdü. 80 90 işçisinin parasını sürekli ödedi. Bildiğimiz, görüştüğümüz bazı işyerleri bu anlamda büyük sıkıntı yaşadılar. Tabi bazı şirketler eleman çıkartmak zorunda kaldılar. Pandemi döneminde sanayi alanında iş yükü arttı ve sanayi esnafı o dönem işçilerine güzel paralar verdi. Ev geçindirmek zorunda olan işinin ehli birçok usta meslek değiştirmek zorunda kaldı. Sanayilerde iş yoğunluğu fazla olunca herkes birer iş buldu. Bizim sektörde birçok çalışan sanayiye kaydı. Pandemi sonrasında sanayide iş bulan birçok usta eski işine yani pastacılık sektörüne geri dönmedi. Birçok pastane kalifiye eleman sıkıntısı yaşadı. Yeniden elemanı yetiştirmek o kadar kolay değil. Pandemi döneminden sonra pastacılık sektöründe kalifiye eleman sorunu yaşadık” şeklinde konuştu

PANDEMİ İNSANLARIN ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRDİ

Pandemiden önce vatandaşların kafe, pastane gibi yerleri daha çok tercih ettiğini ancak pandemi döneminden sonra insanların kafe ve pastanelere eskisi kadar ilgi göstermediğini belirten Kağnıcıoğlu, şunları ifade etti: "İnsanlar pandemiden çıktıktan sonra eskisi kadar yoğun olarak pastaneler, kafeler, lokantalar kullanmamaya başladılar. O eski alışkanlıklar bitti. Yani ben bile artık eskisi kadar dışarıda vakit geçirmiyorum. İnsanlar artık dışarı çok çıkmıyorlar. Bahçesi olan mekanların sayısı azaldı. insanlar artık kapalı alanlarda oturmak istemiyor. Oturduğunuz mekânlarda sigara dumanı insanları aşırı rahatsız ediyor. Bahçeli bir mekân daha çok rağbet görüyor. Konya'da da bahçeli yer kalmadı. Havalar da iyice soğudu artık dışarda soğukta oturulmuyor. Mecburen yaz ayları bekleniyor. Yaz aylarında pastaneler artık eskisi kadar rağbet görmüyor

GİRDİ MALİYETLERİMİZ ARTTI AMA FAZLA ZAM YAPMADIK

Son zamanlarda girdi maliyetlerinin çok fazla arttığını da dile getiren Kağnıcıoğlu, “Odamızın üyeleri yani pastacılar, pastaneciler olarak son zamanlarda çok fazla satışımız olmadığı aşırı yoğunluk da olmadığı için bir yıldır zam yapmadık. Dolar 8 lirayken de, 18 lirayken de aynı fiyatları uyguladık. Dolar 8 lirayken aldığımız 60 liralık çikolata şu anda 250 lira oldu. 150 liraya aldığımız un, 450 lira oldu. Biz pastalarda baklavalarda özel un kullanıyoruz. Baklava yapımında kullanılan unun çuvalı 1000 lira. Baklavalık unda her unu kullanamazsınız. Bu unun fiyatı şu anda 1000 lira oldu. Düşünün bu girdi maliyetleri işin içinden nasıl çıkacaksınız? Yani şimdi bizim kullandığımız öyle 180 , 200 liralık ekmek unu değil bizim unumuz özel un birinci sınıftan da daha lüks. Genelde buğday nişastası kullanıyoruz. Son yaşanan kuraklıktan buğday nişastasının fiyatları da arttı. 200 yüz liralık nişasta olmuş 600 yüz lira. Yağ fiyatları da aynı şekilde arttı. 10 kiloluk yağ 500 lira oldu. Susam 12 liradan 33 liraya çıktı. Biz bunların hiçbirini fiyatlara yansıtamadık. 1 yıl önce 130 liraya aldığımız tatlıyı 160 liraya satıyorduk şu anda da 160 liraya aldığımız tatlıyı 160 liraya satıyoruz yani tam sınırda çok az bir kar oranı ile vatandaşlarımıza satıyoruz. Bu süreçte vatandaşlara çok yüklenmek istemedik vatandaşlarımızda tatlı alabilsinler diye biz fiyatlarımıza zam uygulamadık” ifadelerini kullandı.

adsiz-002.jpg

YENİ YILDA DEVLETİMİZDEN DAHA ÇOK DESTEK BEKLİYORUZ

Kağnıcıoğlu esnafların devletten faizsiz kredi beklediğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: “Devletimizden artık fedakârlık bekliyoruz. BAĞ-KUR’la alakalı, SSK'yla alakalı katkı sağlamasını bekliyoruz. BAĞ-KUR yaklaşık bin seksen lira falan ödeniyor ama asgari ücrete gelen zamma göre herhalde bin beş yüz liranın üzerinde olacak. Bunlara bir çözüm getirilmesini esnafa destek verilmesinden yanayız. Esnafa faizsiz kredi verilmesini talep ediyoruz. Altı aylık vadeyle Bir senelik vadeyle esnafa özel kredi verilsin esnaflar olarak devletimize geri ödeyelim esnaf olarak devletten beklentimiz faizsiz kredi sağlaması bizim esnaflarımız faize bulaşmak istemiyor. Faizli para alacak olduktan sonra. Bankadan gider alır benim esnafım. Ama esnafımız bankaya faize bulaşmak istemiyor. Haramdan korkan insanlar bizim esnafımızın çoğunluğu. Üyelerimizi krediye teşvik etmiyoruz. Faizsiz para varsa devlet bize teşvik verecekse farklı şekillerde vermesi lazım. KDV indirimini de yapması lazım. Bizim önümüzün açılması lazım. İnşallah yeni yıl herkes için hayırlara vesile olur."

SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.