2020'de su problemi yok

2020'de su problemi yok

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre Konya'da etkili olan yağışlar, barajlar ve göletlerdeki doluluk oranını yüzde 60'a yükseltti. Konya'da, 2020 yılında su problemi yaşanmayacağı da söylendi.

Konya'da bazı barajlarda doluluk oranları geçen yıla oranla düşüş gösterse de, 23 depolamanın ortalaması geçen yılın aynı ayına göre artışa geçti. Geçtiğimiz yıl depolamaların ortalama doluluk oranı yüzde 40 iken, bu yıl depolamaların doluluk oranının yüzde 60'a çıktığı öğrenildi. Yıllık bazda yaşanan doluluk oranındaki artış ise yüzleri güldürdü. Barajlardaki doluluk oranlarının sonbaharda az olmasına rağmen yıllık bazda artış göstermesinde en önemli faktörün ilkbahar aylarındaki yağışların olduğu söylenmişti. Kış yağışlarının da doluluk oranının artmasında ciddi fayda sağladığı ve Konya'nın 2020 yılında su problemi yaşamayacağı belirtildi.

23 DEPOLAMA GERÇEK VERİYİ VERİYOR

Konya için hayati öneme sahip olan yağışlar, ilkbahar aylarında etkili olmasaydı, Konya'daki barajların doluluk oranlarının ciddi şekilde düşeceği de öngörülüyordu. Çünkü Konya'daki 2019 yılı sonbahar yağışları, beklenilen düzeyde olmadı. Mavi Tünel Projesinin de barajlardaki doluluk oranına etki ettiği gün yüzüne çıktı. KOSKİ'nin kendi sayfasında yer alan bilgilere göre Altınapa Barajında doluluk oranı ciddi oranda düştü. Yine alınan bilgilere göre barajdaki doluluk oranının düşüşünün büyük problemler ortaya çıkarmayacağı öğrenildi. Altınapa'nın içme suyu faydasından düştüğü, sulamada az kullanıldığı bu yüzden bir problem olmayacağı söylendi. Yine Konya'daki bazı barajlarda doluluk oranının düşmesine rağmen, baz alınması gereken verinin 23 depolamanın ortalaması olması gerektiği dile getirildi.

İLKBAHAR VE KIŞ YAĞIŞLARI DOLULUĞU ARTIRDI

İlkbahar aylarındaki yağışlarla birlikte Altınapa Barajı yüzde 43 artışla yüzde 71, Apa Barajı yüzde 12 artışla yüzde 57, Bağbaşı Barajı yüzde 18 artışla yüzde 91, Beyşehir Barajı yüzde 5 artışla yüzde 78, Çavuşcu Depolaması yüzde 8 artışla yüzde 20, İvriz Barajı yüzde 36 artışla yüzde 89, Sille Barajı yüzde 2 artışla yüzde 73 ve Suğla Depolaması ise yüzde 18 artışla yüzde 96 doluluk oranına ulaşmıştı. Sadece Derebucak ilçesindeki Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı'nın doluluk oranı geçen yıla göre yüzde 11 azalarak yüzde 81'e düşmüştü. Kış yağışları ilkbahar yağışlarıyla birlikte artışa geçen doluluk oranlarına olumlu anlamda ciddi katkılar sağladı.

SALİH ACIBADEM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum