20 Kişinin Öldüğü Ostim Davasında Avukatlar Yeniden Bilirkişi Raporu İstedi

20 Kişinin Öldüğü Ostim Davasında Avukatlar Yeniden Bilirkişi Raporu İstedi

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde, 3 Şubat 2011'de 20 kişinin hayatını kaybettiği patlamalarla ilgili 3'ü tutuklu, 19 kişinin yargılanmasına devam edildi. Avukatlar ve sanık avukatları yeniden bilirkişi raporu istedi. Ankara'daki OSTİM Organize...

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde, 3 Şubat 2011'de 20 kişinin hayatını kaybettiği patlamalarla ilgili 3'ü tutuklu, 19 kişinin yargılanmasına devam edildi. Avukatlar ve sanık avukatları yeniden bilirkişi raporu istedi.

Ankara'daki OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde 3 Şubat 2011'de meydana gelen, 20 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan 2 patlamada, sorumluluğu bulunduğu iddia edilen 3’ü tutuklu 19 kişi hakkında açılan davanın görülmesine Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya; tutuklu sanıklar Kasım Ersoy, Bahadır Esenlik, Burhan Koç, tutuksuz sanıklar Ali Bayındır, Tuncay Karabenli, Yusuf Kılıç, Metin Biçer, Abbas Kalaycı, Ayhan Özkan, Mustafa Cengiz, Numan Güleç, Zeki Özdemirer, Mustafa Sayda, katılan avukatları, sanık avukatları ve aileler katıldı.

Katılan vekilleri, gelen ek bilirkişi raporunu kabul etmediklerini, raporu hazırlayan üniversitenin usulüne uygun rapor hazırlamadıklarını savunarak yeniden bilirkişi raporu istediler. Tutuklu sanıklar Kasım Ersoy ve Burhan Koç’un müvekkilleri de gönderilen ek bilirkişi raporuna itiraz edip yeniden bir rapor gönderilmesi talebinde bulundular.

SAVCI SANIKLARIN TAHLİYESİNİ İSTEDİ

Cumhuriyet savcısı ise her iki tarafın da rapora itiraz etmesi, dosyada tutuklu sanık bulunması ve talimatla iş yapmanın uzun zaman alması nedeni ile mahkemece yeniden Ankara, Hacettepe, ODTÜ ve Gazi üniversitelerinden bir bilirkişi heyetinin oluşturulup yeniden rapor düzenlenmesini talep etti. Savcı ayrıca, sanıklara isnat edilen suçun vasfı, en üst ceza miktarı seviyesi, tutuklu kaldıkları süre ve delillerin büyük bir bölümünün toplanması nedeniyle sanıkların tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti verdiği kararda, sanık müdafilerin itirazları, iddia makamının yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılmasına ilişkin talepleri de dikkate alınarak, yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılıp yaptırılmayacağı hususuna diğer celsede düşünüleceğine karar verdi. Mahkeme ayrıca, tutuklu sanıklar Kasım Ersoy, Bahadır Esendik ve Burhan Koç’un iddianame ile üzerine atılan suçun vasfı, sevk maddesi, maddenin içerdiği ceza miktarı, tutuklu kaldıkları süre, toplanan deliller, kuvvetli suç şüphesini gösteren deliller ile tutukluluk nedenlerinin mevcut olduğu ve delillerin tam olarak toplanmadığı nazara alınarak tahliye taleplerinin reddine karar verdi.

“BÜTÜN SORUMLULAR YARGILANMALI”

Duruşma öncesinde ise aileler basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "3 Şubat 2011’de OSTİM ve İvedik’te meydana gelen patlama ve yangın davası 3 yılı aşkın zamandır sürüyor. 22. duruşmadayız. 100 duruşma da sürse takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Bütün kaygımız ve mücadelemiz ekmek mücadelesinin işçinin hayatına mal olmamasıdır. İşçi güvenliğinin sağlandığı daha insani çalışma koşulların yaratılmasıdır. Denetim sorumlularının olanların görevlerini gereği gibi yapmasıdır. Yaklaşık 3 yıldır bazı sanıkların tutukluluk durumu da uzun çabalarımız sonucunda 9 kişinin daha davaya sanık olarak dahil edilmesi de bizler için yeterli ve tatmin edici değildir. Her fırsatta söyledik, yine söylüyoruz, eksiksiz bütün sorumlular yargılanmalı.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.