2 milyon tiryaki sigarayı bıraktı
Yayınlanma:
Vatandaşlar, 19 Temmuz 2009 tarihinde hayata geçirilen dumansız hava sahası uygulamasına sahip çıktı. Son iki yılda 2 milyon 200 bin kişinin tıbbi destekle sigarayı bıraktı
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom, son iki yılda 2 milyon 200 bin kişinin tıbbi destekle sigarayı bıraktığını söyledi.'Dumansız hava sahası' uygulaması vatandaşların da desteğiyle olumlu sonuç verdi. Türkiye'de son iki yılda 2 milyon 200 bin kişi sigarayı bıraktı. Sadece son 8 ayda 400 bin vatandaş bağımlılıktan kurtulmak için hastanelere başvurdu. Halkın temiz havaya sahip çıktığını belirten Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, uygulamaya kararlılıkla devam edecekleri bilgisini verdi. Çom, "Bazılarının, 'İşyerlerine yasak gelirse iflas ederiz, batarız' diye endişeleri vardı. Bunlar olmadı. Vatandaşlarımız, sahip olma özelliğini devam ettirdiği sürece gelecek nesillerde çocuklarımız temiz bir havaya sahip bir ülkede yaşayacaklar." dedi.
Dumansız hava sahası, paketlere uyarı resimleri gibi sigarayla mücadele çalışmaları sonuç verdi. İstatistik çalışmaları ve saha araştırmalarının dünya ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye'de yaşayan vatandaşların uygulamaya büyük destek verdiğini ifade eden Çom, şöyle konuştu: "Ülkemizde sigara bırakanların oranı dünyada hiçbir ülkede görülmemiş derecede yüksek. Son iki yılda 2 milyon 200 bin kişi sigarayı bıraktı. Son 8 ayda da 400 bin kişi sigarayı bırakmak için hastanelere başvurdu." Dumansız hava sahası uygulamasının en sevindirici tarafının vatandaşın uygulamaya sahip çıkması olduğunu kaydeden Çom, "Bazı vatandaşlarda 'İşyerlerine yasak gelirse iflas ederiz, batarız' diye endişeler vardı. Bunlar olmadı. Vatandaşlarımız, sahip olma özelliğini devam ettirdiği sürece gelecek nesillerde çocuklarımız temiz bir havaya sahip bir ülkede yaşayacaklar. Uygulama, Türkiye'de çok iyi gidiyor.'' ifadelerini kullandı.
Türkiye'de her 10 kişiden 7'si kilolu
Çom, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarının ortak çalışması ile çocukların sağlıklı hayat sürdürebilmelerine yönelik "obezite ile mücadele" çalışması başlattığına da değinerek, şunları bildirdi: ''Türkiye'de de her 10 kişiden 3'ü olması gereken kiloda. Geriye kalan 7'si kilolu ya da aşırı kilolu. Bu, yaptığımız araştırmalarda ortaya çıktı. Çocuklarda okul çağında bilinçli, dengeli beslenme bilgisi olursa, erişkin olduklarında sağlıklı bir nesil olarak hayatlarını sürdürürler. Bu yüzden anne ve babalara çok iş düşüyor.''
Sağlık Bakanlığı'na ait 17 ambulans helikopter ile 2 ambulans uçağın bulunduğuna da değinen Çom, şunları söyledi: "Son zamanlarda sağlık alanında yapılan yatırımlar büyük ivme kazandı. Helikopterler, beklentileri karşılıyor. Ambulans uçağa da talep arttı. Bunu karşılamak için 2-3 ay içinde 3 uçak daha filoya katılacak. Kamu eliyle yönetilen, idare edilen bu havadan 112 Acil Sağlık sisteminde Türkiye, dünyadaki en büyük ülke olacak."
AA
Resmi İlanlar
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.