2 milyar insan bu belgeseli izleyecek

2 milyar insan bu  belgeseli izleyecek
4 farklı ülkede Mevlevilikle ilgili belgesel çekimi yapan Bangladeşli Gazeteci ve Yönetmen Şehriar Kabir'in hazırladığı belgesel Nisan ayında gösterime giriyor. Belgesel Bangladeş, Hindistan ve Pakistan'da izleyicilerle buluşacak

Bangladeşli yazar, gazeteci ve film yapımcısı Şehriyar Kebir, Mevlana ve Mevlevilikle ilgili bir belgesel çekiyor. Bangladeş, Hindistan ve Pakistan'da yayınlanacak olan belgeselin çekimi için Bangladeş Büyükelçiliği görevlileri ile birlikte Konya'ya gelen Gazeteci Şehriar Kabir, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Kabir, "Çekimleri tamamlanan Mevlana belgeselinin Nisan ayında gösterime girmesi bekleniyor. Belgeselin çekimi için Türkiye, İran, Pakistan ve Hindistan'a gittim. Mevlevilikle ilgili çok sayıda kişiyle röportajlar yaptık" dedi.

BANGLADEŞ'TE MEVLEVİLİĞE BÜYÜK İLGİ VAR

Pakistan ve Bangladeş'te Sufizmin ile Mevleviliğin büyük ilgi gördüğünü dile getiren Şehriyar Kebir, "Bangladeş'te insanlarımız Mevlevilikle, Sufizmle ilgili kitaplara büyük ilgi gösteriyor. İnsanlarımız Mesnevi'yi okuyor ve Mevlana'yı anlamaya çalışıyor. Fakat Türkiye'de daha Hz. Mevlana'nın türbesini ziyaret etmemiş, Mesnevi'den bir tek satır okumamış insanlar var. Türkiye'de böyle birşeyi göreceğimi hiç beklemiyordum. Türk insanı elindeki hazinenin kıymetini bilmelidir" dedi.

2-2-056.jpg

MEVLANA ÜZERİNDEN TİCARET YAPILMASIN

Konya'ya geldikleri zaman ilk olarak Hz. Mevlana'nın türbesini ziyaret ettiklerini ifade eden Kabir, müze bahçesindeki hediyelik eşya dükkanlarını gördüğü zaman çok üzüldüğünü ifade etti. Mevleviliğin ve Sufizmin Türkiye'de turizm ve para kazanmak amacıyla kullanıldığını öne süren Kebir, "Konya'da Mevlana Müzesi'nin bahçesinde hediyelik eşya dükkanları var. Bunu anlamakta zorlanıyorum. İnsanlar, Mevlana üzerinden para kazanmayı ve turist çekmeyi hedefliyor. Mevleviliği sadece turizm amaçlı kullanmak doğru bir şey değil. İnsanlar önce Hz. Mevlana'yı anlamalıdır. Onun üzerinden para kazanmak bence çok yanlış" diye belirtti.

İSLAM BARIŞ VE HOŞGÖRÜ DİNİDİR

Hz. Mevlana'nın fikirlerinin tüm dünyaya en iyi şekilde anlatılması gerektiğini dile getiren Kabir, şunları söyledi: "Hz. Mevlana bizlere sevgiyi, hoşgörüyü ve barışı bıraktı. Biz onun insancıl anlayışını örnek almak zorundayız. İslam ülkelerinde birileri din adına şiddete başvuruyor. Pakistan ve Bangladeş'te iç savaşlar yaşandı. Müslümanlar birbirini öldürdü. Birbirimizi sevmek ve farklılarımıza saygı duymak zorundayız. İslam barış ve kardeşlik dinidir. Bazı radikal gruplar yüzünden İslam'ı terörle özdeşleştirmelerine izin vermemeliyiz. Günümüzde Hz. Mevlana'nın fikir ve felsefesi Batı dünyasında bile ilgi görürken, Türkiye'de ve bazı İslam ülkelerinde yeterinci bilinmemesi çok üzüntü verici. Çekimini yaptığımız bu belgesel ile Hz. Mevlana'nın hayatını, felsefesini ve hoşgörü mesajlarını sadece Bangladeş'e değil Pakistan ve Hindistan'a da duyuracağız."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.