2 Bin Konut Üzeri Projeler Ve Golf Sahaları İçin Çed Zorunluluğu Kalktı

2 Bin Konut Üzeri Projeler Ve Golf Sahaları İçin Çed Zorunluluğu Kalktı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikte ‘ÇED Uygulanacak Projeler’ listesi yeniden düzenlendi. Bir...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikte ‘ÇED Uygulanacak Projeler’ listesi yeniden düzenlendi. Bir önceki yönetmelikte 2 bin konutun üzerindeki toplu konut projeleri için istenen ÇED raporu zorunluluğu ortadan kalktı. 500 konutun üzerindeki toplu konut projeleri için Proje Tanıtım Dosyası sunulması yeterli olacak. Ayrıca tüm golf sahaları için ÇED raporu yerine Proje Tanıtım Dosyası sunulacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde uyulacak idari ve teknik usul ve esasları düzenlendi. Yönetmeliğe tabi projeler hakkında ‘ÇED Olumlu’, ‘ÇED Olumsuz’, ‘ÇED Gereklidir’ veya ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararlarını verme yetkisi Bakanlığa ait olacak. Ancak Bakanlık gerekli gördüğü durumlarda ‘ÇED Gereklidir’ veya ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının verilmesi konusundaki yetkisini, sınırlarını belirleyerek yetki genişliği esasına göre valiliklere devredebilecek.

Yeni düzenleme ile Bakanlık gerekli gördüğü hallerde proje alanını yerinde inceleyebilir veya inceletebilecek. Askeri projelerle ilgili ÇED uygulamaları, Milli Savunma Bakanlığının görüşü alınarak Bakanlık tarafından belirlenecek. ‘ÇED Olumlu’ veya ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı bulunan projelerde yapılacak kapasite artışı ve/veya genişletilmesi planlanan projeler için uygulanacak ÇED sürecine ilişkin yöntem Bakanlıkça belirlenecek. Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetim Sisteminin yürütülmesine ilişkin iş ve işlemler Bakanlık tarafından belirlenecek ve Bakanlığın internet sayfasında ilan edilecek.

500 KONUTUN ÜZERİNDEKİ TOPLU KONUT PROJELERİ İÇİN PROJE TANITIM DOSYASI YETERLİ

Bir önceki yönetmelikte Çevresel Etki Değerlendirmesi Uygulanacak Projeler bölümünde yer alan 500 yatak ve üzeri kapasiteli hastaneler, toplu konut projeleri (2.000 konut ve üzeri) ve Golf tesisleri (50 hektar ve üzeri) projeleri için zorunluluk kaldırıldı. Düzenleme ile 500 dairenin üzerindeki toplu konut projeleri için sadece ‘Proje Tanıtım Dosyası’ verilecek. Böylece 500 konutun altındaki tüm projeler için ÇED muafiyeti tanınmış oldu.

Düzenleme ile golf tesisleri içinde istenen ÇED raporunda değişikliğe gidildi.3 Ekim 2013 yılında yayımlanan yönetmelikte ‘ÇED uygulanacak projeler’in yer aldığı EK-1 listesinde yer alan ‘50 hektar ve üzerindeki golf sahaları’ ifadesi yeni düzenleme ile ‘seçme eleme kriterleri uygulanacak projelerin’ yer aldığı EK-2 listesine alındı. Bu düzenleme ile yapılacak tüm golf sahaları için ÇED raporu yerine Proje Tanıtım Dosyası sunulması yeterli olacak. Daha önce 500 yatak ve üzerindeki hastaneler ‘ÇED uygulanacak projeler listesinde’ yer alırken yeni düzenleme ile bu zorunluluk ortadan kalktı. Bir önceki yönetmelikte seçme eleme kriterlerine tabi olan 50-500 yatak kapasiteli hastaneler ve hastane ve tıp merkezleri bünyesi dışında yer alan diyaliz merkezleri (15 cihaz ve üzeri) de listeden çıkarıldı. Böylece bu yapılar için istenen Proje Tanıtım Dosyası da artık istenmeyecek.

Düzenleme ile daha önce 25 MWh Hidroelektrik Enerji Santralleri (HES) projelerine ÇED uygulanırken artık 10 MWh’nin üzerindeki tüm HES’ler ÇED kapsamında olacak. Düzenlemede rüzgar ve güneş enerjisi santralleri için de değişiklik yapıldı. Türbin sayısı 20 ve üzeri olan rüzgar enerji santralleri ifadesi ‘kurulu gücü 50 MWm ve üzeri rüzgar enerji santralleri’ olarak değiştirildi. Kapladığı alan 20 hektar ve üzerindeki güneş enerjisi santralleri ifadesi de kurulu gücü 10 MWe ve üzerindeki güneş enerjisi santralleri olarak yeniden düzenlendi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.